REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžio rajonas skęsta pusnyse

Iškritęs gausus sniegas pusnyse skandina Panevėžio rajono miestelius, gyvenvietes, kaimus ir viensėdžius. Dėl pustymo ir gausių kritulių sudėtingos ne tik eismo sąlygos, klampoti per sniegą taip pat nelengva. Vakar šalyje snyguriavo ir vietomis pažeme pustė, todėl kelininkai turėjo begalę darbo. Jo turėjo ir Panevėžio rajono kelius, gyvenviečių ir miestelių gatves valančios bendrovės „Panevėžio melioracija“ darbuotojai. Kai kuriems jų dirbti teko net po 12 valandų per parą. Sniego pusnys skandino ir Ramygalą. Ne visiems gyventojams pavyko išvažiuoti iš savų kiemų ir laiku pasiekti darbovietes.

REKLAMA
REKLAMA

Darbus organizuoja prastai

Į redakciją vakar priešpiet paskambinęs ramygalietis Dainius skundėsi, kad Ramygala greitai paskęs sniege. „Gatvės nevalomos ir vos galima išvažiuoti iš kiemų. Rodos, vakar bandė, bet sugedo technika ir valymo darbai baigėsi. Bandžiau skambinti seniūnui Valdui Chirv ir klausti, kodėl pats didžiausias rajono miestas taip prastai valomas. Sužinojau, kad seniūno nėra – išvykęs, o visiems darbams vadovauja jo pavaduotojas Kęstutis Dangveckas. Nesuprantu, negi Ramygaloje yra vienintelis traktorius, valantis gatves? Manau, valymo darbai labai prastai organizuojami“, – tvirtino Dainius.

REKLAMA

Valymo sąlygos sudėtingos

Ramygalos seniūnijos seniūno pavaduotojas K. Dangveckas vakar pripažino, kad miestelyje situacija ne pati geriausia. „Tačiau nėra taip blogai, kad nebūtų galima visiškai išvažiuoti. Stengiamės valyti gatves, šaligatvius. Tiesa, turėjome bėdą. Ramygaloje gatvių valyti atvyksta bendrovės „Panevėžio melioracija“ technika. Užvakar atvažiavo ir pradėjo dirbti, tačiau atsitrenkusi į gatvės bortą lūžo. Ją tempė remontuoti, o vėliau tądien valyti atsiuntė kitą traktorių. Be to, problema ne tik dėl technikos. Labai smarkiai sninga. Vakar valyti pradėta anksti rytą – šeštą valandą, o po kelių valandų valymo nė žymės. Labai sudėtingos sąlygos“, – guodėsi K. Dangveckas.

REKLAMA
REKLAMA

Samdo ūkininkus

Paklaustas, kaip yra dėl ūkininkų, pagelbėdavusių žiemą, seniūno pavaduotojas aiškino: „Šiais metais rajono Savivaldybė keliams ir gatvėms prižiūrėti pasamdė „Panevėžio melioraciją“. Jos darbuotojai ir atvažiuoja iš Dembavos į Ramygalą. Be to, jie valo ir kitose seniūnijos gyvenvietėse, miesteliuose – Daniūnuose, Barklainiuose, Žižmiuose, kitur. Melioratoriams tenka apvažiuoti nemenkus plotus. Su ūkininkais šiemet yra kitaip nei buvo anksčiau. Kai kuriuos valymo darbams samdė „Panevėžio melioracija“ kaip subrangovus. Kiti ūkininkai atsisakė dirbti, nes nebeturi akcinių degalų. Tiesa, yra ir geranoriškų ūkininkų, kurie ne tik savo ūkius valo, bet ir prakasa kelius, keliukus, vedančius jų ūkių link. Galiu pasidžiaugti: Ramygaloje bent jau šaligatviai taip nuvalyti, kad panevėžiečiai gali pavydėti – nereikia per sniegą klampoti. Šį darbą atlieka gaunantieji piniginę socialinę pašalpą. Kasdien beveik po dešimt žmonių dirba.“ Ramygalos seniūno pavaduotojas K. Dangveckas sako sulaukiąs nemažai skambučių iš seniūnijos gyventojų, gyvenančių vienkiemiuose ar kaimuose, nutolusiuose nuo pagrindinių kelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinius Ramygalos seniūnijos kelius valo Panevėžio regiono keliai. Kai kurių vietinės reikšmės kelių ir keliukų, vedančių sodybų link, nevalo niekas. Ūkininkai sniegą kasa patys ir dar padeda kaimynams iš pusnių išsivaduoti. Bet yra tokių kelių, kurie žiemą neišvažiuojami. Toks kelias yra Pupojo kaimo link. Šio kelio lygis žemiau šalia esančių laukų lygio, todėl žiemą praktiškai jo kaip ir nėra – sniegas užverčia taip, kad nė žymės nelieka. Netoli šio kelio gyvenantiems seniūnijos gyventojams išvažiuoti iš namų ir pasiekti centrines gyvenvietes sudėtinga“, – dėstė apie žiemos rūpesčius seniūno pavaduotojas, tačiau teigė atsiliepęs į visus pagalbos prašymus.

REKLAMA

Keliukų į vienkiemius nevalo

Kritiška padėtis ne tik Ramygaloje, bet ir kituose rajono seniūnijų centruose. Paįstrio seniūnijos seniūnas Virginijus Šležas pokalbio pradžioje dar bandė juokauti, kad Paįstrio seniūnijos keliai šildomi ir sniego nėra. Tačiau surimtėjęs pasakė – padėtis kritiška. „Keliams, gatvėms valyti jau išleidome dešimt tūkstančių litų. Juos valo ne „Panevėžio melioracija“, bet subrangovai – pasamdyti vietiniai ūkininkai, kurie turi tinkamą techniką. Pastarosiomis dienomis darbo pakanka, kai kada dirbama net po dvylika valandų per parą. Pradedama trečią ketvirtą ryto, o baigiama apie trečią po pietų. Valytojams darbo diena tikrai ilga“, – aiškino seniūnas. Kai snygis prasidėjo sekmadienį, jis suskaičiavo, kad nuo sekmadienio vidurdienio iki pirmadienio pietų sulaukė net 49 gyventojų skambučių su prašymais nuvalyti sniegą. Anot V. Šležo, šiais metais kategoriškai atsisakyta valyti keliukus, vedančius į vienkiemius.

REKLAMA

„Negalime sau to leisti, – apgailestavo seniūnas. – Finansinis krepšelis senka. Jeigu išnaudotume visus pinigus sniegui kasti, jų neliktų pavasariui, kai teks po žiemos kelių duobes lyginti. Aišku, atsiliepiame į visus rimtus skambučius ir padedame visiems, ištiktiems bėdų. Tik kartais būna tokių skambučių, kurie sukelia juoką. Skambina man ir sako, kad liepiau valyti kelius, vedančius į mano giminaičių sodybas. Kaip gali nesijuokti, jei tų giminaičių Paįstrio seniūnijoje neturiu. Dar keista, kad seniūnijoje sergančiųjų padaugėja, kai tik pradeda snigti. Nustojus visi kaipmat pasveiksta. Jau porą metų dirbu seniūnu ir perpratau žmones: suprantu, kada meluoja, o kada tiesą sako.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stringa ir galinga technika

Smilgių seniūnijos kelius valo du ūkininkai, su kuriais sudarytos sutartys. Seniūnė Zita Dabužinskienė sako, kad seniūnijos centras Smilgiai pamažu vaduojasi iš sniego. „Tik kad darbo rezultatų nesimato – vis sninga. Bet rankų nenuleidžiame ir stengiamės kelius valyti, kad žmonės galėtų pasiekti centrines rajono gyvenvietes. Žinoma, lieka ir neišvažiuojamų vietų, bet ir tokių vienkiemių nepaliekame bėdoje. Kartais dėl gausiai iškritusio sniego net ir galinga technika stringa. Panevėžio regiono kelių technika valė kelią Sujetų link, bet įstrigo pusiaukelėje ir nebaigė darbo“, – pasakojo apie sniego valymo subtilybes Smilgių seniūnė Z. Dabužinskienė ir prisipažino sulaukianti įvairių skambučių: „Vieni piktinasi, kiti dėkoja už pagalbą.“

REKLAMA

Dirba budėjimo režimu

Bendrovės „Panevėžio melioracija“ direktorius Jonas Dambrauskas sako, kad nespėja valyti užpustytų rajono kelių ir centrinių gyvenviečių, miestelių gatvių. „Darbo daug. Iš viso dirba dvylika trylika ratinių buldozerių. Tačiau technika genda. Neseniai valėme gatves Ramygaloje. Buldozeris rėžėsi į gatvės bortą ir lūžo važiuoklė. Kai šitaip privertė sniego, darbuotojai dirba budėjimo režimu, be to, ir valymo darbai ilgiau užtrunka. Suprantu žmones, kurie skundžiasi blogai išvalytomis gatvėmis, keliais. Bėda dar ta, kad dirbti galime tik šviesiu paros metu. Naktį negalime, nes vietiniai rajono keliai be žymeklių, o kai jie dar užpustyti, visiškai nesimato, kurioje vietoje yra kelias“, – kalbėjo įmonės vadovas ir teigė, kad iki metų pabaigos dar turi 33 tūkstančius litų keliams ir gatvėms valyti.

Raimonda MIKUČIONYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų