• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Šiaulių rajono taryba nepatvirtino naujų miesto kapinių Daušiškių kaime detaliojo plano koncepcijos. Miestas beveik neturi kur laidoti mirusiųjų. „Mes prašome jūsų malonės, o numirėliai bus ir jūsų, ir mūsų,“ – sakė Šiaulių miesto vyriausioji architektė Rasa Budrytė. Bet jos žodžiai politikams įspūdžio nepadarė.

REKLAMA
REKLAMA

Prašo malonės

Šiaulių rajono teritorijoje planuojamos miesto kapinės, todėl rajono Tarybai priklauso lemiamas žodis. Į posėdį išsakyti pozicijos atskubėjo Šiaulių meras Justinas Sartauskas. Koncepcijos variantus pristatė miesto vyriausioji architektė Rasa Budrytė.

REKLAMA

Rajono Tarybos komitetai pageidavo alternatyvų, todėl posėdyje buvo teikiami net keturi koncepcijos variantai.

Šiaulių miesto taryba kapinių detaliojo plano koncepcijos nesvarstė, nebuvo ir viešo svarstymo su visuomene. Vienas iš variantų, kurį miestas siūlė tvirtinti rajono Taryboje, buvo tik suderintas miesto vadovybės.

„Jeigu koncepciją patvirtinsite, ji per dešimt dienų bus pristatyta visuomenei, po to rengiami detaliojo plano sprendiniai, su jais vėl grįšime“,– aiškino R. Budrytė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, jog rajono Taryba šiame procese groja pirmuoju smuiku.

„Mes prašome jūsų malonės, o numirėliai bus ir jūsų, ir mūsų,“ – sakė miesto vyriausioji architektė.

„Pirmasis smuikas“ linkęs groti atsargiai

Rajono Tarybos narių nepaveikė ir miesto mero prašymas spręsti „šį sunkų klausimą“, „pajudėti iš tos vietos“. Miestas nebeturi, kur laidoti mirusiųjų: „Ginkūnų kapinėse pjauname medžius ir naikiname takus“, graudino meras.

J. Sartauskas priminė, jog naujų kapinių planavimas yra įstrigęs apie dešimt metų. Dėl miesto užsakymu suplanuoto per didelio kapinių ploto buvo pažeistas įstatymas, ir rajono Tarybai teismo sprendimu teko naikinti kapinių detalųjį planą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų grojimas turi būti labai atsargus, kad vėl neatsidurtume teisme“, – sakė rajono Tarybos narys Arūnas Grubliauskas, pasiūlydamas klausimą atidėti.

Rajono meras Algimantas Gaubas taip pat buvo linkęs apsidrausti: „Duokite pirmiausia direktoriaus (Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus, kuris yra planavimo organizatorius – red. past.) įsakymą arba miesto Tarybos sprendimą. Dabar turime tik derinimą su antspaudu.“

„Žaisime žaidimą: višta ar kiaušinis? – reagavo J. Sartauskas. – Ar patvirtinsite tą koncepciją, kurią patvirtins miesto Taryba?“

REKLAMA

Bet rajono politikai balsavo beveik vienbalsiai, kad klausimas būtų atidėtas: 20 Tarybos narių tam pritarė, tik vienas balsavo prieš.

Įstrigs dar dviem mėnesiams

Kitas rajono Tarybos posėdis planuojamas tik kitų metų vasario pabaigoje. Rajono meras A. Gaubas miesto atstovus ramino: „Galbūt surengsime sausį neeilinį posėdį, bet norime, kad viskas atitiktų įstatymus“.

R. Budrytė „Šiaulių kraštui“ sakė, jeigu procesas užsitęs dar du mėnesius, tai detaliojo plano sprendiniai gali būti patvirtinti tik gegužės pabaigoje ar birželį. Dar reikia techninio projekto.

REKLAMA

Ar kitais metais jau prasidės kapinių įrengimas, ji neprognozavo.

Kokią koncepciją siūlė

Miestas yra išsipirkęs didesnius plotus, nei pagal įstatymą leidžiama planuoti kapinėms, todėl yra priverstas sukti galvą, kaip juos panaudoti.

Planuojama teritorija apima per 62 hektarus, o pačios kapinės gali būti ne didesnės, kaip 40 hektarų. Būtent dėl to rajono politikai ir nerimauja.

Kapinės užimtų apie 39 hektarus, inžinerinės paskirties objektams atitektų 3,9 hektaro. Dar – sanitarinė zona, kuri per 100 metrų juostų kapines.

Lieka dar 18–19 hektarų. Dėl jų paskirties ir teikti įvairūs variantai. Miesto savivaldybė siūlo čia planuoti želdinių teritoriją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia galėtų būti parkas, o vėliau galbūt visuomeninės paskirties statiniai, koplytėlė, krematoriumas“, – sakė R. Budrytė.

Kitas variantas – planuoti sklypą visuomeninės paskirties objektams. Bet nėra apsispręsta, kam.

Trečia galimybė palikti čia žemės ūkio paskirties žemę. „Problema, kad žemė visuomenės poreikiams buvo išpirkta didele kaina. Vėl dalyti ją ūkininkams būtų neadekvatu valstybės atžvilgiu“, – sakė architektė.

Ketvirtas variantas – 35 hektarų kapinės planuojamos teritorijos viduryje, o jas supa želdinių juosta, sutampanti su sanitarine zona.

REKLAMA

„Tai būtų logiškiausias variantas, – teigė R. Budrytė. – Bet tada kapinių ribos nebesutaps su patvirtintomis specialiuoju planu. Prokurorams tai pagrindinis argumentas, vėl protestuos. Nėra tikslo tąsytis po teismus.“

Kad šis variantas būtų geriausias, pritarė ir rajono Tarybos narys, architektas Algimantas Jukna.

Prokurorai, gindami viešąjį interesą, teismui skundė Daušiškių kapinių planavimo sąlygų sąvadą, bet bylos nelaimėjo. Tačiau ir toliau stebi, kaip tęsis planavimo procesas.

Spaudimas miestui?

Rajono meras A. Gaubas „Šiaulių kraštui“ dar prieš posėdį sakė abejojantis, ar koncepcija bus patvirtinta.

REKLAMA

Jis neneigė, jog kai kurie politikai komitetuose siūlė miestui atsižvelgti ir į rajonui rūpimus klausimus. Ietys yra sukryžiuotos dėl rajono vaikų neformalaus ugdymo finansavimo miesto įstaigose.

„Bet aš nemanau, jog dėl to būsime kliūtis, sprendžiant kapinių planavimo klausimą, – sakė meras. – Teismai dėl ankstesnio kapinių planavimo pasibaigė. Bet turėjome sumokėti keturis tūkstančius litų žmogui, kurio sklypas buvo patekęs į sanitarinę zoną. Ačiū Dievui, kad ne pusantro milijono litų, kurių jis reikalavo už sužlugdytus lūkesčius.“

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų