REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienas iš mūsų bent kartą gyvenime esame gavę tokią dovaną, kuri nepatiko ar tiesiog netiko. Ir visai nesvarbu, kad ji buvo dailiai suvyniota į prabangų šiugždantį popierių, aprišta puošniu kaspinu. Ne už kalnų – viena gražiausių metų švenčių. Kokių dovanų šia proga geriau nerinkti savo artimiesiems, draugams, kolegoms?

REKLAMA
REKLAMA

Kalėdos kasmet ateina... netikėtai. Dovanomis dauguma mūsų suskumbame rūpintis iki švenčių likus vos savaitei ar keletui dienų - tuomet į pirkinių krepšius gula viskas, kas „pasitaiko“ po ranka. Pastaruoju metu vienomis dažnesnių dovanų tampa įvairūs vitaminai, maisto papildai ir kitokios su sveikata susijusios priemonės, taip pat kvepalai bei kosmetikos rinkiniai. Ką apie šias dovanų rūšis mano specialistai?

REKLAMA

(Ne)tinkamos dovanos sveikatai gerinti

Močiutei – žuvų taukų, seneliui – preparatą, padėsiantį sustiprinti širdį, tėvams – kraujospūdžio matuoklio aparatą. Tokių ir panašių dovanų sąrašu nešini daugelis mūsų prieš Kalėdas skubame į artimiausią vaistinę. Kaip teigia bendrosios praktikos gydytojai, dovanoti vitaminus, maisto papildus ar kitokius medikamentus – gana rizikinga. Ypač nežinant tikslios žmogaus sveikatos būklės. Savo nuožiūra išrinktas preparatas tam, kam jis dovanojamas, gali netikti savo doze arba kokia nors sudėtine medžiaga. Taigi, vaistinius preparatus turėtų parinkti tik medikas. Vitaminus, maisto papildus ar vaistus tinka dovanoti tik tuo atveju, kai tiksliai žinome, ko reikia mūsų šeimos nariams ir jei esame tikri, kad patys jie negalės šių įsigyti.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie akinius, jų dovanojimo seneliams, tėvams ar kitiems artimiesiems tradicija vis dar gyva, tačiau gerokai pasikeitusi. „Žmonės akinius kaip dovaną perka labai noriai ir dažnai, tačiau renkasi ne „gatavus“ kaip anksčiau, o atsiveda patį dovanos gavėją, kartu išsirenka reikiamus lęšius, modernius, stilingus rėmelius. Mūsų salonų darbuotojai pastebi, kad kartu su suaugusiais vaikais atėję tėvai dažniau įsigyja modernesnius, drąsesnių spalvų ir formų akinius. Džiugina tai, kad praėjo laikai, kai vieneriais akiniais naudojasi kone visa šeima. Žmonės suvokia, kad akiniai – labai individualus dalykas, kuris reikalauja konkretaus asmens akių ištyrimo, pačių akinių rėmelių sureguliavimo. Apklausos rodo, kad akinių vis dažniau ieškoma optikos salonuose, o ne turguose ar nespecializuotose parduotuvėse, vadinasi, supratimas, kad asmeninė apžiūra ir specialisto nuomonė yra būtina, auga“, - svarsto optikos salonų tinklo „Fielmann“ klientų aptarnavimo vadovė Rasa Zinkevičienė. Anot tinklo atstovės, norint artimąjį nudžiuginti naujais akiniais, visada galima dovanos gavėją tiesiog pavėžėti iki optikos ar gydytojo oftalmologo, taip pat padovanoti optikos salono čekį – toks dovanos įteikimo būdas tampa vis populiaresnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praktiškoji kosmetika?

Dovanojant kosmetikos rinkinius, kvepalus, būtina atminti, kad kiekvieno mūsų oda skirtinga, nosiai mieli – skirtingi aromatai, tad išrinkti tinkamą dovaną gana sunku. Dažniausiai žmonės kosmetiką bei kvepalus renka patiems artimiausiems žmonėms.

„Geriausia, jei prieš perkant kosmetikos ar parfumerijos priemones, skiriama šiek tiek laiko ir sužinoma, kas patinka asmeniui, kuriam skirta dovana. Esame susidūrę su atvejais, kai pirkėjai atsineša kvepalų ar kremo indelį ir mes pagal jį galime rekomenduoti dovanai tinkamiausius produktus. Tada galime įtikti beveik kiekvieno įnoriui“, - tvirtina UAB „Kosmelita“ atstovė Agnė Litvinaitė. Kvepalai, anot jos, ir toliau lieka viena populiariausių dovanų idėjų, nors sovietmečio šleifas – tuomet kvepalai buvo vienas didžiausių deficitų, tad daugelis, esant galimybei, kaip dovaną artimam žmogui pirkdavo bet kokius kvepalus – jau seniai nebesidriekia. „Galime pastebėti tendenciją, jog didžioji dalis moterų yra linkusios gauti dovanų iš anksto įvardintus kvepalus. Tad į mūsų parduotuves prieš Kalėdas vyrai žengia gana užtikrinti ir tiksliai žinodami, ką pirks. Parfumerija – tokia dovanų rūšis, kuriai išleidžiama nemaža suma pinigų, tad ji dovanojama tik brangiausiems žmonėms“, - tvirtina A.Litvinaitė.

REKLAMA

Kokių dovanų taip pat reikėtų vengti?

· Pirmiausia - tokių, kokių norite patys. Tai, kas jums patrauklu, apie ką svajojate, kitam gali visiškai nepatikti.

· Drabužių. Tai viena netinkamiausių dovanų mažiesiems, kurie svajoja apie žaislus. Vaikams savaime supranta, kad tėvai jiems perka rūbus, tad iš Kalėdų senelio jie tikisi staigmenų. Išeitis nusprendusiems savo atžaloms vis tiek dovanoti naują megztuką, kelnes ar striukę – prie tokios dovanos pridėti dar ir žaisliuką, kokį nors gardumyną.

· Kvailų dovanų: pavyzdžiui, dainuojančių žuvų, kalbančių puodelių, grojančių smulkmenų ir pan. Tokios dovanos tik pirmas kelias akimirkas gali būti juokingos ar mielos. O iš tiesų jos – visiškai nereikalingos ir pasmerktos, geriausiu atveju, kaupti dulkes.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų