REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų trečiąjį ketvirtį vidutinis darbo užmokestis didėjo visose apskrityse, bet per metus mažėjo tik Šiaulių apskrityje.

REKLAMA
REKLAMA

Apskritis – trečia nuo galo

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis mėnesinis bruto (neatskaičius mokesčių) darbo užmokestis (be individualiųjų įmonių) trečiąjį ketvirtį, palyginti su antruoju, padidėjo nuo 4,1 lito Telšių iki 53,4 lito – Alytaus apskrityje.

REKLAMA

Vilniaus apskrities darbuotojai gavo didžiausią bruto darbo užmokestį – 2421,7 lito, kuris šalies ūkio vidurkį (2171 litas) viršijo 11,5 procento. Visose kitose apskrityse darbo užmokestis buvo mažesnis už šalies vidurkį.

Tauragės apskrityje uždirbama mažiausiai. Čia vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis sudarė 1752,3 lito ir buvo 38,2 procento mažesnis nei Vilniaus apskrities.

Šiaulių apskritis pagal atlyginimų dydį yra trečia nuo galo – bruto darbo užmokestis sudarė 1844 litus. Šiaulių apskrities darbuotojai uždirbo 577 litais mažiau, nei Vilniaus apskrities.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo užmokesčio didėjimas trečiąjį 2012 metų ketvirtį siejamas su didesne darbų apimtimi žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos ir kitose įmonėse. Taip pat su nuo rugpjūčio 1 dienos padidinta minimalia mėnesine alga iki 850 litų.

Vidutinis mėnesinis neto (į rankas) darbo užmokestis kito panašiai kaip ir bruto. Jis per ketvirtį taip pat didėjo visose apskrityse. Alytaus ir Panevėžio apskrityse augo sparčiausiai (atitinkamai 2,7 ir 2,3 proc.), Telšių ir Vilniaus apskrityse – lėčiausiai (po 0,2 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp savivaldybių atotrūkis – didžiulis

Darbo užmokesčio didžiausias atotrūkis tarp savivaldybių trečiąjį ketvirtį sudarė 974 litus. Svyravo nuo 1532,5 lito Šalčininkų rajone iki 2506,5 lito Vilniaus mieste.

Penktadalio šalies savivaldybių darbuotojai uždirbo daugiau nei 2000 litų. Šiaulių apskrityje daugiau nei 2000 litų uždirbo tik Akmenės rajono darbuotojai (2116 litų).

Šiaulių apskrityje mažiausiai uždirbo Radviliškio rajono (1635 litai) ir Šiaulių rajono (1677 litai) darbuotojai.

Šiaulių mieste vidutinis darbo užmokestis sudarė 1879 litus. Apskrityje jis antras pagal dydį. Bet tarp penkių didžiųjų šalies miestų gyventojų šiauliečiai uždirba mažiausiai. Kituose miestuose vidutinis darbo užmokestis viršija 2000 litų.

REKLAMA

Šiaulių apskrities kitose savivaldybėse trečiąjį ketvirtį bruto vidutinis darbo užmokestis buvo toks: Joniškio – 1833 litai, Kelmės – 1802 litai, Pakruojo – 1875 litai.

Per metus (palyginti su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčiu) darbo užmokestis mažėjo Šiaulių mieste (1,6 proc.), Radviliškio rajone ( 0,4 proc.), Pakruojo rajone (1,8 procento). Augo Akmenės rajone (4,3 proc.), Joniškio (4,8 proc.), Kelmės (2,9 proc.), Šiaulių rajone (1,5 proc.).

Šalyje tik Mažeikių rajono, Elektrėnų, Visagino, Klaipėdos ir Vilniaus miestų savivaldybėse darbo užmokestis viršijo šalies ūkio vidurkį.

REKLAMA

Per ketvirtį darbo užmokestis mažėjo iš viso trylikoje šalies savivaldybių, o per metus – penkiolikoje (labiausiai – 5,9 proc. Pagėgių).

Per metus bruto ir neto darbo užmokestis padidėjo visose apskrityse, išskyrus Šiaulių. Čia jis sumažėjo 0,3 procento.

Pakruojo rajone mažėja darbuotojų

Vidutinis darbuotojų skaičius trečiąjį ketvirtį padidėjo visose apskrityse, išskyrus Telšių.

Per metus vidutinis darbuotojų skaičius apskrityse padidėjo nuo 0,5 iki 3,6 procento, išskyrus Telšių ir Utenos apskritis, kuriose jis sumažėjo 5,4 ir 1,2 procento. Šiaulių apskrityje jų daugėjo 0,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vidutinis darbuotojų skaičius trečiąjį ketvirtį padidėjo 37 savivaldybėse, 20 savivaldybių sumažėjo, o trijose, tarp jų Kelmės rajono, nepakito.

Per metus vidutinis darbuotojų skaičius labiausiai išaugo Vilniaus rajono ir Kauno rajono savivaldybėse (atitinkamai 16,9 ir 14 proc.), labiausiai sumažėjo – Telšių rajono ir Molėtų rajono savivaldybėse (7,1 ir 6,9 proc.).

Šiaulių apskrityje per metus darbuotojų sumažėjo tik Pakruojo rajono savivaldybėje – 6,1 procento.

Beveik pusė dirba Vilniaus apskrityje

Šalyje yra 1,1 milijono darbuotojų. Iš jų beveik pusė dirba Vilniaus apskrityje – 459,3 tūkstančio.

Šiaulių apskrityje darbuotojų yra 79,8 tūkstančio, o vien Šiauliuose dirba 46,1 tūkstančio.

Apskrityje mažiausiai darbuotojų yra Kelmės (4400) ir Akmenės (4408) rajonuose. Radviliškio ir Šiaulių rajonuose jų yra po 7,2 tūkstančio, Joniškio ir Pakruojo rajonuose – po 5,2 tūkstančio.

Rūta JANKUVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų