REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusios kadencijos Seimo sprendimą nuo šių metų gruodžio 13 d. nutraukti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įgaliojimus siūloma pripažinti netekusiu galios.

Praėjusios kadencijos Seimo sprendimą nuo šių metų gruodžio 13 d. nutraukti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) įgaliojimus siūloma pripažinti netekusiu galios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antradienį parlamentarai po pateikimo pritarė tokiam Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnės Irenos Šiaulienės pateiktam nutarimo projektui. Už tai, kad būtų toliau leista dirbti Zenono Vaigausko vadovaujamai VRK, balsavo 67 Seimo nariai, 27 buvo prieš, susilaikė 8 parlamentarai.

REKLAMA

Pasak Seimo narės I. Šiaulienės, komisija galėtų dirbti, kol darbo grupė parengtų naują patobulintą įstatymą. „Kaip parodė praktika, yra daug netobulumų, galima įvairiai suprasti ir reikėtų preciziškiau reglamentuoti tuos klausimus, tas problemas, su kuriomis susidūrėme rinkimų kampanijos metu“, – sakė I. Šiaulienė.

Parlamentarė priminė, kad po trijų mėnesių turi įvykti papildomi rinkimai tose apygardose, kuriose buvo panaikinti rinkimų rezultatai, ir vienmandatėje apygardoje, mirus Seimo nariui Juliui Veselkai. Anot politikės, reikia palikti VRK įgaliojimus, kad ji tęstų darbus ir pasirengtų naujai rinkimų politinei kampanijai.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys konservatorius Valentinas Stundys piktinosi, kad tai yra reabilitacinis VRK nutarimas.

Paneigdama tai I. Šiaulienė tvirtino, kad praėjusios kadencijos Seimas, priimdamas sprendimą dėl VRK, pervertino, hiperbolizavo Konstitucinio Teismo (KT) išvadą. „Pačioje KT išvadoje nebuvo pasakyta, kad VRK darbas yra visiškai netinkamas. Rinkimų rezultatai daugiamandatėje rinkimų apygardoje nebuvo panaikinti“, – sakė I. Šiaulienė.

Problemas VRK darbe ji siejo su nepakankamu jos finansavimu ir su Seimo rinkimų įstatymu.

Seimo nario socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio nuomone, praėjusios kadencijos Seimas padarė žymiai radikalesnį sprendimą dėl VRK, negu reikėjo. Jo nuomone, toks sprendimas gali sukelti neigiamus teisinius padarinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma įsitikinęs, kad kadenciją baigęs Seimas priėmė reikalingą, principingą sprendimą, reaguojant į esminius rinkimų tvarkos pažeidimus. Jis pažymėjo, kad iki šiol niekada nebuvo tiek daug, kaip per šiuos Seimo rinkimus, skandalų, balsų pirkimo atvejų.

„Valdančiosios koalicijos atstovų inicijuotas nutarimo projektas dėl VRK darbo pratęsimo, J. Razmos vertinimu, yra lyg atsilyginimas už toleravimą ir neefektyvų kovojimą su pažeidimais.“ Pabrėždamas netinkamą VRK darbą, jis ragino balsuoti prieš pateiktą nutarimo projektą.

REKLAMA

Toliau VRK įgaliojimų klausimą Seimo plenariniame posėdyje planuojama svarstyti gruodžio 6 d.

Kaip primena ELTA, kadenciją baigęs Seimas lapkričio 13 d. priėmė nutarimą, kuriuo nuo šių metų gruodžio 13 d. nutraukė VRK įgaliojimus. Už tokį nutarimą balsavo 55 Seimo nariai, prieš buvo 28, susilaikė 17 Seimo narių.

Nutraukti VRK įgaliojimus nutarta vadovaujantis Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymu ir Konstitucinio Teismo 2012 m. lapkričio 10 d. išvada dėl Seimo ir Lietuvos Prezidentės paklausimų, ar per 2012 m. Seimo rinkimus nebuvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

Konstitucinis Teismas nusprendė, kad VRK pažeidė kai kurias Seimo rinkimų įstatymo nuostatas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų