REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas neseniai pareiškė, kad vyriausybė privalo sutelkti dėmesį į smulkaus ir vidutinio verslo skatinimą ir su viltimi pranešė, jog ateinantis dešimtmetis turi priklausyti pradedantiesiems verslininkams.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kur tokia netikėta meilė? Jungtinės Karalystė ekonomika kapanojasi vienoje vietoje, nedarbo lygis išlieka aukštas, o didžiosios bendrovės stipriai savo kumštyje spaudžia sukauptus svarus sterlingus ir laukdamos antros krizės neketina pernelyg išlaidauti.

REKLAMA

Tuo tarpu britai gali pasigirti ilga ir spalvinga smulkaus verslo transformacijos į dideles pasaulines bendroves istorija.

CNBC išrinko keletą britų, kurie būdami niekam nežinomi atnešė naujų vėjų į pasirinktą verslo nišą, pelnė tarptautinį pripažinimą ir sukūrė milijonų ar net milijardų vertės verslus.

Jamesas Dysonas

Bendrovė: „Dyson“

Turto vertė: 4,2 mlrd. JAV dolerių

J. Dysono sėkmės pamatas – dulkių siurbliai. Verslininkui prireikė dešimties metų kol pavyko įtikinti gamintojus ir pirkėjus, jog jo sukonstruotas dulkių siurblys yra pranašesnis už esančius rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA

Penkerius metus J. Dysonas tobulino siurblio „G-force“ prototipą ir gyveno iš žmonos, kuri dirba mokytoja, atlyginimo. Per tą laiką teko daug kartų išgirsti atsakymą – ne, nes gamintojai baiminosi dėl galimų nuostolių pelningoje vienkartinių dulkių maišelių rinkoje. Pasirodęs Britanijos rinkoje dešimto dešimtmečio pradžioje „Dyson Dual Cyclone“ greitai tapo perkamiausiu dulkių siurbliu ir pateisindamas konkurentų baimes sunaikino pelningą prekybą vienkartiniais dulkių maišeliais.

Šiandien J. Dysonas turi nuosavą gamyklą ir pelningą verslą.

Natalie Massenet

Bedrovė: „Net-a-Porter“

Turto vertė: 96 mln. JAV dolerių

Iš Kalifornijos kilusi moteris pasinėrė į internetinė prekybos verslą "dot-com" burbulo sprogimo išvakarėse. Moteris nutarė Londone įsteigti internetinę prabangos prekių parduotuvę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiandien panašių bandymų praturtėti yra daugybė, tačiau N. Massenet 2000 metais buvo pionierė ir gana greitai sugebėjo įgyti konkurencinį pranašumą. Metų pradžioje verslininkė pardavė savo įkurtą bendrovę. Manoma, kad „Net-a-Porter“ vertė siekia 560 mln. JAV dolerių.

Šiandien N. Massenet vadovauja britų mados tarybai ir vysto internetinę prekyba portaluose TheOutnet.com ir MrPorter.com.

Broliai Candy

Bendrovė: „Candy & Candy“

Turto vertė: 527 mln. JAV dolerių

Šiandien „Candy & Candy“ yra žinomas prabangaus NT rinkos dalyvis, tačiau verslo pradžia buvo kukli ir vargu ar broliai galėjo pasvajoti apie tokią sėkmę. Studijuodami universitete broliai Candy pasiskolino iš močiutės 9,6 tūkst. JAV dolerių ir pradėjo Londone renovuoti būstus.

REKLAMA

Prabėgus aštuoneriems metams broliai jau vaikščiojo į verslo susitikimus su Kataro ministru pirmininku ir priešais Hyde parką pastatė 86 apartamentų kompleksą, kuris Londono prabangaus būsto rinkoje kilstelėjo kainų kartelę į naujas aukštumas.

2010 metais vieni apartamentai šiame komplekse buvo parduoti už pasaulyje negirdėtą kainą – 220 mln. JAV dolerių.

Steilos Haji Ianou

Bendrovė: „EasyJet“

Turto vertė: 1,62 mlrd. JAV dolerių

Baigęs Londono ekonomikos mokyklą jaunasis verslininkas per trumpą laiką pakeitė Europos aviacijos veidą. Kuomet S. H. Ianou 1995 metais įkūrė pigių skrydžių bendrovę jam buvo vos 28. Po penkerių metų šios bendrovės akcijomis jau buvo prekiaujama Londono akcijų biržoje.

REKLAMA

Per 17 metų „EasyJet“ užkariavo Europą ir šiuo metu braunasi į Viduriniųjų Rytų rinką.

Sinclairas Beechamas

Bendrovė: „Pret A Manger“

Turto vertė: 152 mln. JAV dolerių

Sinclairas Beechamas ir Julianas Metcalfe pastebėjo, kad greito maisto rinkoje trūksta rūpestingai paruoštų sumuštinių, tad nutarė užpildyti šią spragą. Vaikinai įkūrė sumuštinių parduotuvę priešais Hampstedo stotį. Strategiškai patogi vieta turėjo užtikrinti nuolatinį klientų, ieškančių greito užkandžio, srautą. Deja, prabėgus metams savivaldybė nutarė stotyje vykdyti rekonstrukciją. Klientai dingo. Prabėgo metai kol 2001 metais „Pret A Manger“ vėl atvėrė duris. Šį kartą šalia Viktorijos stoties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dalį įmonės akcijų įsigijo „McDonalds“. Šiuo metu „Pret A Manger“ prekės ženklas švyti tokiuose miestuose kaip Paryžius, Honkongas, Niujorkas ar Vašingtonas.

„Pret A Manger“ sumuštinių populiarumą lėmė šviežūs ir kokybiški maisto produktai. 2008 metais „Pret A Manger“ buvo parduota už 552 mln. JAV dolerių.

Richardas Bransonas

Bendrovė: „Virgin Group“

Turto vertė: 5,4 mlrd. JAV dolerių

R. Bransonas jau tapo gyva legenda ir britų prekės ženklu. Pradėjęs nuo prekybos garso įrašais šiandien milijardierius kontroliuoja aviacijos ir traukinių bendroves, „Formula 1“ lenktynių komandą, banką „Northern Rock“ ir komercinių kosminių skrydžių įmonę. Ruoškite 320 tūkst. JAV dolerių ir galėsite pakilti į kosmosą su „Virgin Galactic“.

REKLAMA

Tamara Mellon

Bendrovė: „Jimmy Choo“

Turto vertė: 287 mln. JAV dolerių

Verslininko duktė T. Mellon 1996 metais įkalbino batų dizainerį Jimmy Choo drauge pradėti prabangių batų verslą. 2001 „Jimmy Choo“ didmeninių klientų ratas perkopė 100.

2011 metais T. Mellon pardavė savo dalį bendrovėje už 85 mln. svarų sterlingų. Sklinda gandai, kad moteris ketina kurti savo dizaino batų liniją. Šiuo metu T. Mellon yra Jungtinės Karalystės prekybos ambasadorė ir Konservatorių partijos patarėja smulkaus bei vidutinio verslo klausimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų