REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išnagrinėjusi dvi bylas Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba už Maisto įstatymo pažeidimą UAB "Švenčionių vaistažolės", pateikusiai į rinką pesticidais užterštas ekologiškas čiobrelių ir ramunėlių arbatas, skyrė 1300 litų baudą.

REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto tyrimų protokoluose nurodyta, kad UAB "Švenčionių vaistažolės" arbatžolių fasavimo įmonėje ekologiškos čiobrelių arbatos mėginyje rasti neleistino pesticido metamitrono, o ekologiškos ramunėlių arbatos mėginyje - pesticido fonofoso likučiai.

REKLAMA

Pranešimai apie tyrimų rezultatus buvo pateikti Švenčionių valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Ši institucija, nustačiusi, kad produktai - ekologiška čiobrelių arbata, pagaminta iš lenkiškos čiobrelių žiedų žaliavos, ir ekologiška ramunėlių arbata, kurios žaliava buvo gauta iš Vokietijos, - yra nesaugūs, neatitinka ekologinės gamybos ir ekologiškų produktų ženklinimo reikalavimų, priėmė sprendimus uždrausti nesaugių produktų pateikimą į rinką, saugiai sunaikinti produktus ir jų žaliavą bei pašalinti produktus iš rinkos.

REKLAMA
REKLAMA

Rugsėjo mėnesį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dėl taršos pesticidais UAB "Švenčionių vaistažolės" uždraudė realizuoti ekologiškų čiobrelių, ramunėlių, melisų ir pipirmėčių arbatų siuntas bei gamyboje naudoti žaliavą, įsigytą iš tiekėjo Lenkijoje.

UAB "Švenčionių vaistažolės" teigia dėl įstatymų spragų - nesuderintų ekologiškų produktų gamybos sertifikavimo teisės aktų - patyrusios 200 tūkst. litų nuostolių.

"Švenčionių vaistažolės" iki tol arbatų kokybės saugos tyrimą atlikdavo pagal Europos farmakopėjos metodą sertifikuotoje Kauno agrocheminių tyrimų laboratorijoje. Bendrovė galutinę produkciją gamindavo tik gavusi laboratorijos patvirtinimą apie reikalavimų atitikimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak "Švenčionių vaistažolių" generalinio direktoriaus Arūno Žilėno, dėl skirtingų metodų taikymo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba rado pažeidimų ir sustabdė keturių ekologiškų arbatų prekybą.

Direktoriaus teigimu, kasmet tikrinanti bendrovę Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iki šiol nė karto nebuvo radusi pažeidimų pagal arbatoms taikytą produkto saugos tyrimą - Europos farmakopėjos metodą.

"Šiuo metu Europos Sąjungoje pesticidų bei jų didžiausių leistinų normų sąrašas apima daugiau nei 600 pavadinimų, ir jų skaičius kasmet didėja. Deja, ateityje net ir tirdami savo produkciją Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos taikomu multimetodu nebūsime garantuoti, kad kažkuri laboratorija nepradės tirti pagal naujus metodus", - tuomet sakė A. Žilėnas.

Pasak "Švenčionių vaistažolių" generalinio direktoriaus, visos įmonės turėtų Europos Sąjungoje naudoti vienodą ekologiškų produktų gamybos sertifikavimą, o kontroliuojančios institucijos informuoti rinkos dalyvius apie jų taikomą metodą bei laboratorijas, kuriose atliekami saugos tyrimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų