REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors praėjusią savaitę paskelbtoje Europos Komisijos (EK) tyrimo išvadoje dėl suskystintųjų gamtinių dujų terminalo (SGD) teigiama, kad geriausia jį būtų statyti regioninį, o tam tinkamiausia vieta Baltijos jūros rytinėje pakrantėje – ties Suomijos įlanka, premjeras Andrius Kubilius teigia, kad Lietuva, nusprendusi statyti SGD terminalą Klaipėdoje, pasielgė teisingai. Jo teigimu, EK išvada ,,kaip tik pagrindžia, kodėl mūsų veiksmai yra visiškai logiški ir nuoseklūs“, siekiant turėti veikiantš SGD terminalą jau 2014 metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA

,,Ta studija nubrėžia galimybę turėtti terminalą apie 2030 metus, tai mes tiek laiko tikrai neturime ir toliau gyventi su monopolistiniais dujų tiekimais ir galimybėmis diktuoti kainas. Lygiai taip pat Komisijos išvadose labai aiškiai parodyta, kad mūsų pasirinktas variantas statyti terminalą Klaipėdoje sąnaudų prasme yra pigesnis su toje studijoje palyginamais kitais variantais”.

REKLAMA

Jo teigimu, negalima atmesti galimybės Lietuvoje statomą terminalą naudoti ir regioniniams tikslams.

,,Galimybės mūsų terminal naudoti regioniniams tikslams gali būti realizuotos, jeigu kaip nurodo studija, visų pirma bus investuojama į Baltijos šalių tarpusavio jungčių dujotiekio sistemos stiprinimą”. Tyrimą, kurio išvadas EK paskelbė praėjusį penktadienį, atliko Danijos konsultacijų bendrovės „Ramboll Oil & Gas“, paprašius valstybėms narėms, dalyvaujančioms įgyvendinant Baltijos energijos rinkos jungčių planą. Regioninis terminalas aprūpintų dujomis Baltijos valstybes ir Suomiją, kurios dabar yra visiškai priklausomos nuo Rytų tiekėjo. Terminalui būtų suteikta ES finansinė parama.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų