REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Labas, Kamile, esu Jonas Pečkaitis. Man 19 metų. Tu esi labai graži. Tavo nuotrauka pažinčių portale mane tiesiog pakerėjo. Norėčiau su tavimi susipažinti artimiau“, – vienas pavyzdžių, kaip galima per kelias akimirkas sugalvoti neegzistuojantį žmogų, kuris bando susirasti „naujų draugių“. Norint tokią fantaziją dar labiau priartinti prie realybės, į pagalbą pakanka pasitelkti primityviausias technologijas – kompiuterį ir internetą.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pasielgė už sukčiavimą bausmę šiuo metu atliekantis 19-metis panevėžietis Haroldas V. „Sumanusis“ vaikinas dviejuose pažinčių portaluose sukūrė neegzistuojančių asmenų profilius. Apsimesdamas kitais žmonėmis jis pradėjo būsimų savo aukų, atsiprašau, „draugių“ medžioklę.

REKLAMA

Internetinės bankininkystės prisijungimo kodų siekęs panevėžietis patiklių draugių susirado Panevėžyje, Marijampolėje bei Kretingos ir kituose rajonuose. Keisčiausia, kad dirbtinis meilikavimas pasirodė veiksmingas. Patiklios merginos leisdavo pasinaudoti jų banko sąskaitos identifikavimo, prisijungimo ir valdymo duomenimis. Sukčiui pavykdavo naująsias pažįstamas įtikinti, kad jo sąskaita užblokuota ir firma negali jam pervesti uždirbtų pinigų iš užsienio.

REKLAMA
REKLAMA

90 parų arešto

Vakar Panevėžio apylinkės teismas paskelbė nuosprendį, kuriuo 19 metų panevėžiečiui Haroldas V. už svetimu vardu paimtus kreditus paskirta 90 parų arešto bausmė, jam teks atlyginti padarytą turtinę žalą greitųjų kreditų bendrovei. „Mielasis draugas iš internetinių pažinčių klubo buvo susikūręs anketas svetimais vardais. Internetiniuose puslapiuose vaikinas prisiregistravo turėdamas tikslą susirašinėjimo metu išvilioti elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus. Šį kartą jam pavyko apmulkinti dvi merginas ir paimti 750 Lt. bei 1 tūkst. litų greituosius kreditus. Jaunuolis prisipažino šią sukčiavimo idėją nusipirkęs vienoje interneto svetainėje už 50 litų ir tikėjosi, kad jo paimtus kreditus teks grąžinti kitiems asmenims“, – pasakojo Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausioji specialistė Vida Bielskytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balsas.lt kalbinama specialistė pridūrė, kad Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai šiemet perdavė jau dvylika bylų, kurios susijusios su elektronine bankininkyste ir įvairiais sukčiavimais pasinaudojant internetinėmis klientų aptarnavimo paslaugomis. Už svetimo turto įgijimą apgaule baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų, už neteisėtą elektroninės mokėjimo priemonės ar jos duomenų panaudojimą – bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų. Šiuo atveju, Haroldas V. Jau buvo sulaukęs arešto bausmės už identiškus nusikaltimus. Todėl naujai teismo paskirta 90 parų arešto bausmė bus subendrinta ir jaunam panevėžiečiui areštinėje dar teks praleisti ne vieną vakarą.

REKLAMA

Prisipažino, nepagalvojo

Už 50 litų nusipirkta sukčiavimo idėja, akivaizdu, buvo neapgalvota iki galo. Kūrybiniai Haroldo V. gabumai, be abejo, pasiteisino su kaupu. Tačiau išgavęs reikalingus kodus, vaikinas pinigus pervedė į asmeninę sąskaitą.

Teisme jaunuolis pasakojo, kad darydamas nusikaltimus negalvojo apie laukiančias pasekmes. Jis pripažino, kad norėjo lengvai užsidirbti, nes tuo metu labai trūko pinigų. Įgyti pasitikėjimą jam pavyko gana greitai, su merginomis netekdavo bendrauti ilgiau kaip mėnesį. Haroldui V. pasisekė, kad jis savo neteisėtą veiklą vykdė iki pirmosios teismo paskirtos bausmės. Mat, jeigu jis jau būtų teistas už sukčiavimą, tai šį kartą su 90 parų arešto bausme nebūtų išsisukęs.

Palikime atvirą klausimą, ar jaunasis panevėžietis pasimokys iš savo klaidų ir daugiau jų nebekartos?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų