REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio ekonomika išgyvena ne pačius geriausius metus, tačiau tai nereiškia, kad įdėmiau pažvelgus neįmanoma rasti valstybių, kurių ekonomikos auga triženkliais skaičiais, „Business Insider“ cituoja „The Economist“.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis euro zonos valstybių įklimpo į recesiją, JAV dar tik nedrąsiai demonstruoja pirmuosius ekonomikos atsigavimo ženklus, Kinija kovoja su ekonomikos lėtėjimu, o Japonija antrą dešimtmetį išgyvena stagnaciją. Tokio klimato sąlygomis proga pasireikšti atsiranda besivystančioms valstybėms.

REKLAMA

Kam šiemet atiteks sparčiausiai augusios ekonomikos titulas? Atsakymas gali pasirodyti kiek netikėtas – Libijai.

Tarptautinio Valiutos Fondo (TVF) teigimu, Libijos BVP šiemet išaugs 122 proc. Neįtikėtiną šuolį lems spartesnis nei tikėtasi naftos gavybos ir tiekimo atkūrimas.

Vis dėlto absoliutus ekonomikos augimo čempionės titulas priklauso ne Libijai, o nedidelei valstybei iš Vakarų Afrikos. TVF trisdešimt metų kaupė duomenis apie pasaulio šalių BVP augimo tempus, todėl galima teigti, kad šio laikotarpio ekonominio augimo rekordas priklauso Pusiaujo Gvinėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Ši nedidelė valstybė, kurioje gyvena vos 700 tūkst. žmonių, iki praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio tebuvo niekuo neišsiskirianti Afrikos šalis, kuri kukliai pragyveno iš medienos ir kokoso eksporto. 1996 metais aptikus naftos telkinius šalį užlūdo užsienio investicijos ir jos BVP per vienerius metus išaugo 125 procentais.

1997 metais naftos padiktuotas augimas Pusiaujo Gvinėjos ekonomiką padidino 150 proc. Pietų Gvinėjai pasisekė, kad tokį ekonomikos spurtą lėmė geros naujienos ir dar geresni įvykiai, tačiau dažniausiai šalys išgyvena spartų ekonomikos augimą po didžiulių tragedijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuveito ekonomika Persijos įlankos karo metu susitraukė 41 proc., tačiau jau 1992 metais šalies ekonomikos augimas siekė 50 proc. Libijos ekonomika pilietinio karo metu 2011 metais sumažėjo maždaug 60 proc. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad po kiekvienos nelaimės ekonomika atsigriebia su kaupu, tačiau iš tiesų, jeigu ekonomika per metus susitraukia 60 proc., tuomet norint, kad per kitus metus ji grįžtų į pradinį lygį derėtų tikėtis bent 150 proc. siekiančio augimo.

Dėl šios priežasties Libijai prireiks daugiau laiko, kad jos ekonomika galėtų pasiekti į prieškarinį lygį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų