REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos nacionalinis kompiuterijos muziejus pradėjoeksponuoti seniausią pasaulyje veikiantį kompiuterį.

REKLAMA
REKLAMA

Kompiuteris, pavadinimu „Witch“ („Ragana“), klestėjo šeštajame dešimtmetyje. Mašina naudojosi Jungtinės Karalystės atominės energetikos mokslininkai. Anuomet kompiuteris gerokai palengvindavo sudėtingus skaičiavimus, nors ir užtrukdavo iki dešimties sekundžių daugindamas du skaičius. „Witch“ vėl pasirodė po penkiolikos metų.

REKLAMA

„Prisimenu, kad šis kompiuteris buvo parodoje Birmingame aštuntajame dešimtmetyje. Aišku, neveikiantis. Vėliau mašina dingo. Tačiau 2009-aisiais, žiūrėdamas muziejaus fotografijas, radau valdymo pulto nuotrauką. Ir galiausiai per daugybę vizitų radome visas kompiuterio dalis“, – pasakojo kompiuterio atradėjas Evinas Murrellis.

Kompiuteris buvo nurašytas 1957 metais, nes tada jau atsirado mažesnių ir greitesnių mašinų. „Ragana“ atiduota vienam iš universitetų mokyti studentus. Vėliau ji pateko į Birmingamo mokslo muziejų. Tačiau kai muziejus užsidarė, kompiuteris pranyko saugyklose.

REKLAMA
REKLAMA

Jį atradus, inžinieriai užtruko trejus metus, kad vėl sutaisytų.

„Jis buvo labai purvinas, suprantama – juk saugyklose išbuvo daugybę metų. Be to, susidūrėme su tikru iššūkiu, kai sukome galvas, kaip turi būti sudėtos visos dalys. Teko vadovautis senomis fotografijomis“, – teigė kompiuterio restauratorius Delwynas Holroydas.

Dabar kompiuteris atrodo lygiai taip pat, kaip ir prieš 60 metų. Jis sveria pustrečios tonos, programos į jo atmintį įvedamos popierinėmis juostelėmis, kuriose kodines skylutes mokslininkai išmušdavo rankomis.

„Witch“ naudojo dešimtainę skaičiavimo sistemą, skirtingai nei šiuolaikiniai kompiuteriai, skaičiuojantys dvejetaine.

Algirdas Acus, LRT televizijos naujienų tarnyba

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų