REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių metų gegužę Niujorko meras Michaelas Bloombergas perkirpo kaspiną, juosiantį įėjimą į naująjį Bruklino botanikos sodo lankymo centrą. Sodo šiaurės rytinėje kalvoje esantis vingiuoto stiklo pastatas taip puikiai įsikomponavo į vietovės horizontą, kad, rodos, visada ir buvo jo dalis.

REKLAMA
REKLAMA

28 milijonus JAV dolerių kainavęs statinys buvo sukomponuotas taip, kad taptų savotišku perėjimu iš architektūros, mus kasdien supančios gatvėse, į nepaprasto grožio sodus. Bemaž įspūdingiausias – 3 000 kv. metrų „gyvas“ lapo formos stogas. „Gyvas“ todėl, kad apsodintas daugiau nei 40 000 augalų – įvairiomis žolėmis ir gėlėmis, o išvaizda jis keis kiekvienu metų laiku. Pastatas žavi sumaniais sprendimais: lenkto stiklo sienos centro lankytojams atskleidžia nematytus sodo vaizdus, specialus jų stiklas ne tik filtruoja šviesą, bet ir atlaiko paukščių smūgius, inovatyvi pastato vėdinimo sistema šildo ir šaldo vidines erdves, o ant stogo besikaupiantis vanduo perdirbamas, kad būtų panaudojamas dar kartą.

REKLAMA

„Weiss/Manfredi“ architektų projektas jau sulaukė nemažai teigiamų įvertinimų. Vienas svarbiausių – Niujorko miesto viešojo dizaino komisijos (New York City Public Design Commission) prizas už puikų statinio dizainą. „Lankytojų centrą mes įsivaizdavome kaip „gyvą“ statinį, sukuriantį įėjimą iš miesto į sodą, dėmesį prikaustantį architektūros ir gamtos peizažo junginį. Jau pats sodas kelia nuostabą, tad ir mes sukūrėme tokį centrą, kurio visumos niekuomet nepamatysi, tačiau jį pažinsi po truputį, kinematografiškai, kaip neatskleistą, atradimų kupiną vietą“, – sako architektai Marion Weiss ir Michael Manfredi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų