REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beiloro universiteto profesoriaus F. Dženkinso tyrimas kelia susidomėjimą ir sumišimą.

Beiloro universiteto profesoriaus F. Dženkinso tyrimas kelia susidomėjimą ir sumišimą.

REKLAMA

Kokia religija plinta pasaulyje greičiausiai? Atsakymą į šį klausimą pamėgino duoti Beiloro (Baylor) universiteto profesorius Filipas Dženkinsas (Philip Jenkins). Visų pirma, F. Dženkinsas perspėja, kad reikia atsargiai žiūrėti į tos ar kitos religijos pasekėjų tvirtinimus apie savo tikėjimą. „Wikipedijoje“, internetinėje enciklopedijoje, yra straipsnis „Greičiausiai plintančios religijos pozicijų gynimas“. Apie keturiasdešimt religijų pretenduoja į greičiausiai plintančio tikėjimo vaidmenį – tai islamas, budizmas, krikščionybė, Wicca, deizmas, Falun Gong, scientologija ir kt. Šių religijų pasekėjai laiko, kad jų tikėjimas yra labiausiai pasaulyje augantis religinis judėjimas. Gauti tikslius duomenis yra labai sunku, jei apskritai tai įmanoma. Kas gali „skaityti“ žmonių sielas? Tačiau, kaip mano F. Dženkinsas, galima bent jau bendrais bruožais pamėginti nupiešti susidariusią situaciją.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pirmo žvilgsnio krikščionybė yra aiškus nugalėtojas. XX amžiuje krikščionių santykinai labai padaugėjo, ypač planetos pietuose. Remiantis tokiu patikimu šaltiniu, kaip krikščionybės paplitimo pasaulyje duomenų bazė (World Christian Database), nuo 1900 metų krikščionių skaičius Afrikoje padidėjo 4930 proc., Lotynų Amerikoje - 877 procentais. Katalikų skaičius Afrikoje per šį laikotarpį nuo 1,9 milijono išaugo iki 130 milijonų, o tai atitinka 6700 procentų.

REKLAMA

Tačiau F. Dženkinsas tvirtina, kad prieš skiriant prizą reikia pažvelgti, kas atsitiko su islamo plitimu per tą patį laikotarpį. Iš tikrųjų, jeigu mes pažiūrėsime į skaičius, išreikštus procentais nuo pasaulio gyventojų skaičiaus, tai vaizdas radikaliai pasikeis.

Praėjusiame šimtmetyje tiek krikščionybė, tiek islamas planetoje plito labai sparčiai. Bet musulmonų skaičius procentine išraiška augo žymiai sparčiau, negu krikščionių skaičius, o svarbiausia – jie išlaikė savo dalį, lyginant su planetos gyventojų skaičiumi. 1900 metais maždaug trečdalis Žemės gyventojų buvo krikščionys, panaši kvota išlieka ir dabar. F. Dženkinsas tvirtina, kad šis santykis išliks ir 2050 metais, krikščionys sudarys maždaug 30 proc. planetos gyventojų. O islamas? 1900 metais pasaulyje buvo 200-220 milijonų musulmonų, o tai sudarė 12-13 proc. visos žmonijos. Šiuo metu musulmonai procentine išraiška sudaro 22,5 procento. 1900 metais kiekvienam musulmonui teko 2,8 krikščionio. Šiandien krikščionių ir musulmonų santykis yra nuo1,5 iki 1, o 2050 metais šis santykis bus 1,3 -1. F. Dženkinsas tvirtina, kad istoriniu mastu dviejų religijų tikinčiųjų skaičius sparčiai vienodėja.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa yra ir ta, kad krikščionybė greitai plinta Afrikoje, o šis žemynas istoriškai nebuvo krikščioniškas. Islamas plinta teritorijoje, kur jis atsirado. 1900 metais Egipte buvo apie 9 milijonai musulmonų, šiandien jų 75 milijonai. Irane musulmonų skaičius padidėjo nuo 10 iki 65 milijonų. Indonezijoje 1900 metais Pranašo mokymu sekė 34 milijonai o dabar – 190 milijonų žmonių. Šią tendenciją galima paaiškinti lėtu demografiniu augimu Europoje par pastarąjį šimtmetį, lyginant su likusiu pasauliu.

Taigi, atsakymas į klausimą, kokia religija plinta greičiausiai, bus toks: tai islamas ir krikščionybė, bet už Europos ribų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų