• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijoje Žalgirio mūšio lauke įsteigtą muziejuje kasmet aplanko apie pusantro šimto tūkstančių turistų. Vasarą čia vyksta dailės plenerai, mokslinės konferencijos. Apsilankymas Žalgirio mūšio lauke įtrauktas ir į Lietuvos turizmo agentūrų keliones po Lenkiją.

REKLAMA
REKLAMA

Žalgirio mūšio lauke prieš šešis šimtus dvejus metus vyko jungtinių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos karalystės pajėgų mūšis su Teutonų ordinu. Per mūšį sutriuškinto Kryžiuočių ordino valdžia Prūsijoje susilpnėjo, o Lietuvos ir Lenkijos valstybės tapo Europos didžiosiomis valstybėmis.

REKLAMA

Žalgirio mūšis buvo viena didžiausių viduramžių riterių kariuomenių kovų. Apie jo svarbą kasmet primena rengiama mūšio inscenizacija, kurios stebėti susirenka daugiau nei pusė milijono žmonių.

Žalgirio mūšio laukas turistų sulaukia ištisus metus, nors prieš porą metų atidarytas muziejus dirba tik pusmetį, žiemą jis uždarytas.

Žalgirio mūšio lauke per metus apsilanko daugiau nei trys šimtai tūkstančių turistų, muziejuje – perpus mažiau, nes jis yra mokamas. Bilieto kaina – 8 litai.

REKLAMA
REKLAMA

Muziejuje turistus pasitinka Lietuvos ir Lenkijos  kariuomenių vadų Vytauto Dižiojo ir Jogailos biustai. Veikia nuolatinė ekspozicija – joje kariūnų apranga ir ginklai, Jogailos laiškų apie būsimą mūšį kopijos.

„Muziejaus ekspozicija dažnai papildoma naujų istorinių dokumentų apie Griunvaldo mūšį. Dabar eksponuojame monetas, rastas šiame lauke. Įdomi kolekcija. Pavasarį bus atnaujintas mūšio maketas“, – pasakoja  Lenkijos Griunvaldo muziejaus direktorius Slavomiras Mockunas.

Turistams demonstruojamas filmas apie Žalgirio mūšį, čia veikia parodos, pavyzdžiui, dokumentų ir fotografijų apie totorių dalyvavimą mūšyje ir jų dabartinį gyvenimą Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes bendradarbiaujame su Lietuva ir rengiame stiprius projektus. Lietuvos totoriai, moksleiviai čia Grunvalde stovyklauja. Grunvaldo valsčiaus moksleiviai susipažino su Lietuvos totorių istorija. Kartu su Lietuva dviem kalbomis išleidome knygą „Totoriai Žalgirio mūšyje“. Tai vienas didžiausių bendrų mūsų projektų“, – sako S. Mosckunas.

Vasarą Grunvalde vyksta bendri abiejų šalių dailės plenerai, po poros metų  iškils antras muziejaus pastatas.

Rūta Lankininkaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų