• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kosminės spinduliuotės fonas Marso paviršiuje praktiškai atitinka tą, kuris yra žemomis orbitomis aplink Žemę skriejančiuose kosminiuose laivuose. Tai reiškia, kad radiacija Marse žmonėms nebūtų pavojinga, pranešė NASA.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmuosius spinduliuotės lygio matavimus Marso paviršiuje atlikę marsaeigio „Curiosity“ tyrimų grupės nariai konstatavo, kad jis nekelia pavojaus Marse kada nors išsilaipinsiančių žmonių gyvybei. „Be jokios abejonės astronautai galėtų gyventi tokioje aplinkoje“, – komentuodamas pirminius tyrimo rezultatus sakė  JAV Pietvakarių tyrimų instituto Boulderyje atstovas Donas Hassleris, kurio žodžius cituoja „Space.com“.

REKLAMA

Pasak leidinio, D.Hassleris vadovauja su „Curiosity“ RAD (Radiation Assessment Detector) spinduliuotės matavimų prietaisu dirbančių mokslininkų grupei. RAD skirtas tirti Marso paviršiaus radiacinei aplinkai ir padėti mokslininkams išsiaiškinti buvusias ir esamas sąlygas gyvybei palaikyti. Šie tyrimai taip pat pravers planuojant būsimas pilotuojamas misijas į Marsą, sakoma pranešime.

NASA mokslininkų teigimu, nuo pat rugpjūčio mėnesio, kai „Curiosity“ nusileido Marse, kosminės spinduliuotės fonas planetos paviršiuje iš esmės labai panašus į tą, kuris yra Tarptautinėje kosminėje stotyje. Šis fonas yra maždaug dvigubai didesnis už „Curiosity“ registruotą foną, kuomet kosminis laivas su marsaeigiu skriejo kosmine erdve į Marsą.

REKLAMA
REKLAMA

Šie „Curiosity“ perduoti pirminiai spinduliuotės lygio tyrimų duomenys liudija, kad Marso atmosfera, kurios tankis siekia tik 1 proc. Žemės atmosferos tankio, gana neblogai apsaugo nuo pavojingų didelės energijos kosminių dalelių, sakoma pranešime. Marsas neturi magnetinio lauko, kuris Žemę papildomai saugo nuo kosminės spinduliuotės.

„Curiosity“ matavimai rodo, kad spinduliuotės stiprumas kiekvieną dieną svyruoja maždaug 3 - 5 proc. D.Hassleris pabrėžia, kad šie matavimai yra tik preliminarūs, nes marsaeigis Marse veikia tik 3 mėnesius. Kol kas NASA tyrėjai nepaskelbė tikslių spinduliuotės lygio matavimų rezultatų, tačiau ketina tai padaryti artimiausiu metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų