• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujai išrinktas parlamentas ir vyriausybė turės pati nuspręsti ar laikytis kartu su Seimo rinkimais vykdyto referendumo dėl naujos atominės (AE) elektrinės statybų rezultatais, ar rengti naują referendumą, ketvirtadienį Briuselyje vykusioje spaudos konferencijoje teigė už energetiką atsakingas Europos Komisijos (EK) narys Guntheris Oettingeris.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, pasikeitus valdžiai EK ir toliau glaudžiai bendradarbiaus su nauja vyriausybe energetikos klausimais, o nusprendus nestatyti naujos AE Lietuvai labai svarbiu uždaviniu taps energetikos importas.

REKLAMA

„Nesukūrus naujų pajėgumų Lietuvai labai svarbiomis taps elektros jungtys su Lenkija ir Švedija, taip pat suskystintų gamtinių dujų terminalo statybos“, - konferencijoje kalbėjo G. Oettingeris.

Sieks sukurti vieningą rinką

Komisaras taip pat pristatė naują komunikatą, kuriuo siekiama iki 2014 metų sukurti vieningą ES energijos rinką. „Kalbant apie dujas ir elektrą piliečius ir verslo atstovus domina du dalykai: tiekimo užtikrinimas ir prieinamos kainos, - sakė G. Oettingeris. – Geriausiai tai galime pasiekti su funkcionuojančia Europos energijos rinka.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, ateinantį dešimtmetį į Europos energijos sistemas reikės daug investuoti ir todėl „pilnai integruota energijos rinka yra reikalinga kaip niekada anksčiau“. „Atviros ir konkurencingos rinkos neabejotinai yra geriau nei bet koks kitas ekonominis modelis kai kalbama apie inovacijas ir investicijų skatinimą.“

Kalbėdamas apie elektros kainų augimą ES valstybėse G. Oettingeris teigė, kad be vieningos rinkos kainų šuoliai būtų dar didesni. „Matome, kad kainų augimas priklauso nuo valstybėse taikomų mokesčių, o ne investicijų trūkumo, - kalbėjo komisaras. - Vieninga dujų ir elektros rinka padidins prekių kokybę, užtikrins skaidrų tiekimą ir sumažins kainas. Tai labai svarbu vartotojams ir tai padės užtikrinti didesnę konkurenciją.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot už energetiką atsakingo EK nario, šiuo metu 18 ES valstybių vis dar reguliuoja elektros ir dujų kainas. „Mūsų manymu, tai turėtų daryti rinka ir joje egzistuojantys veiksniai. Per artimiausius metus sieksime sumažinti valstybių reguliuojančių elektros ir dujų kainas skaičių“, - žadėjo G. Oettingeris.

Naujasis EK komunikatas skatina ES valstybes nares dėti daugiau pastangų pasiekti šį tikslą ir pabrėžia integruotos Europos energijos rinkos naudą žmonėms ir verslui. Taip pat jame teigiama, kad valstybės narės turi siekti geriau apsaugoti savo vartotojų teises, priimti ir įgyvendinti egzistuojančias bendros rinkos taisykles bei investuoti į energijos infrastruktūros modernizaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų