REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būsimos valdančiosios koalicijos atstovai antradienį susirinko Seime. Pagrindinė susitikimo priežastis - derybos su Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) dėl pagrindinių programinių nuostatų, į kurias reikėtų atsižvelgti tuo atveju, jei lenkai sutiktų jungtis prie koalicijos.

Būsimos valdančiosios koalicijos atstovai antradienį susirinko Seime. Pagrindinė susitikimo priežastis - derybos su Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) dėl pagrindinių programinių nuostatų, į kurias reikėtų atsižvelgti tuo atveju, jei lenkai sutiktų jungtis prie koalicijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į susitikimą atvyko laimėjusios Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas Algirdas Butkevičius, Darbo partijos (DP) pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir jo pavaduotojas Vytautas Gapšys, Tvarkos ir teisingumo (TT) partijos pirmininkas Rolandas Paksas ir jo pavaduotojas Valentinas Mazuronis bei LLRA, kuri galimai prisijungs prie būsimos koalicijos, pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

REKLAMA

Jau artimiausiu metu turėtų paaiškėti, kokius postus užims koalicijos partnerių atstovai. LLRA galėtų jungtis prie koalicijos pagal formulę „3+1".

Po susitikimo išėję politikai teigė, kad buvo aptariamos programinės nuostatos, tačiau dėl postų nebuvo šnekama.

„Šiandien buvo pristatytos LLRA programinės nuostatos ir turiu pasakyti, tokios principinės, dėl jų buvo, galima drąsiai teigti, sutarta, bet aišku po to dar bus diskutuojama darbo grupėje, kuri ruoš Vyriausybės programą, o dėl kitų klausimų derybas tęsime trečiadienį. Apie portfelius šį kartą nekalbėjome, kaip jums bebūtų gaila, bet kalbėjome tik apie programines jų partijos pateiktas nuostatas ir pasiūlymus“, - sakė A. Butkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Valdemaras Tomaševskis rankose laikė lapus su pagrindiniais programiniais pasiūlymais koalicinėje sutartyje. Pateikiame juos Balsas.lt skaitytojams:

1. Šilumos ūkyje - perėjimas prie biokuro šalies energetikoje.

2. Vietinės reikšmės keliams finansavimas turėtų būti padidintas iki 30 proc.

3. Minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) padidinimas iki 1200 litų iki 2013 metų pabaigos.

4. Užbaigti žemės ūkio reformą ir pilnai atsiskaityti su buvusiais nacionalizuotos sovietmečiu žemės savininkais.

5. Tęsti ir užbaigti praėjusios kadencijos Vyriausybės darbus bei tautinių mažumų įstatymo priėmimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6. Partijos sutaria, kad neblokuos partnerių pasiūlytų pasaulėžiūros srities įstatymo projektų pateikimo stadijoje.

LSDP lyderis atskleidė, kad nežiūrint į tai, ar LLRA dirbs kartu, ar ne, turės būti sudaryta darbo grupė, kuri spręs klausimus, susijusius su suvienodintais egzaminais ir pavardžių rašymu. „Kai darbo grupė bus sudaryta, ji pateiks išvadas ir pasiūlymus ir spręsime šitą klausimą“, - pabrėžė jis.

Kalbėdamas apie priimtą švietimo ir mokslo egzamino įstatymą, A. Butkevičius teigė, kad jo vadovaujamos partijos pozicija yra tokia, kad šio įstatymo kai kurios nuostatos turėtų įsigalioti vėliau.

REKLAMA

Paklaustas, ar LSDP ketina vieną iš savo ministrų portfelių atiduoti lenkams, A. Butkevičius teigė, kad šio klausimo dar nesvarstė.

Savo ruožtu, V. Uspaskichas atsisakė atskleisti, kas bus Seimo pirmininku nuo DP, kadangi dar nebuvo prezidiumo posėdžio. Balsas.lt primena, kad DP prezidiumo posėdis įvyks šiandien 16 valandą.

„Esu numatęs, bet nereikia galvoti, kad V. Uspaskichas yra visagalis, valdymo organas nuspręs“, - sakė jis ir pridūrė, kad numatė net tris kandidatus ir juos siūlys prezidiumui.

Dviejų ministrų portfelių trokštantis V. Tomaševskis pripažino, kad partneriai postų šiandien nespėjo aptarti, šio klausimo aptarti politikai rinksis rytoj 11 valandą.

REKLAMA

„Tai yra pozicija mūsų partijos, mes nekalbėjome apie skaičius ir aritmetiką, mes tik kalbėjome, kad mūsų sąjunga turi būti vienoda kaip ir vienos iš politinių partijų – TT -  sumoje“, - paaiškino LLRA lyderis.

Paklaustas, ar jau galima teigti, kad LLRA dalyvaus koalicijos formavime, pasakė: „Pirmas žingsnis jau padarytas“.

A. Butkevičius, vertindamas priešišką prezidentės nusiteikimą prieš koalicijos formavimą, teigė nematantis jokių problemų ir pabrėžė, kad visų partijų bendradarbiavimas yra geranoriškas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LSDP pirmininkas neatsakė į klausimą, kam koalicijai reikalinga LLRA ir ar šios partijos prisijungimas nesukeltų didesnių nesutarimų koalicijoje, tačiau akcentavo tai, kad trijų būsimos koalicijos partnerių atstovai dar po pirmojo rinkimų turo paragino kitas partijas jungtis prie koalicijos.

A. Butkevičius patikino, kad LSDP valdybos posėdžio darbotvarkėje kol kas nėra klausimo apie tai, ar atiduoti vieną ministro portfelį LLRA, tačiau jis vis dar gali būti įtrauktas.

Pagrindinę intrigą šiuo metu sukuria, ar LSDP teiksis atiduoti vieną ministro portfelį LLRA, ar LLRA pasitenkins socdemų siūlymu skirti vieną ministeriją bei viceministrų postų.

Balsas.lt primena, kad pagal koalicijos sutartį, LSDP turėtų vadovauti septynioms ministerijoms - Finansų, Užsienio reikalų, Krašto apsaugos, Susisiekimo, Ūkio, Teisingumo, Sveikatos apsaugos. Darbiečiams tenka penkios ministerijos - Energetikos, Žemės ūkio, Socialinių reikalų ir darbo, Švietimo ir mokslo, Kultūros, tačiau jie tikina, kad gali Kultūros ministeriją atiduoti LLRA. Tvarkiečiai vadovaus dviems ministerijoms – Aplinkos ir Vidaus reikalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų