REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į avariją neva patekusio automobilio nuotraukoje matėsi, kad priekinio rato stabdžių kaladėlių laikiklis - apraizgytas voratinkliais. Jeigu avarija būtų įvykusi vasarą, ekspertams tai galbūt ir nebūtų atrodę įtartina, tačiau jau buvo gruodžio antroji pusė, kai vorai nėra aktyvūs.

REKLAMA
REKLAMA

Beveik trejus metus užsitęsusioje istorijoje dėl dokumentų klastojimo ir bandymo sukčiauti teismas padėjo tašką. 34-erių metų Virginijus Banevičius ir 28-erių metų Justas Bajalis pripažinti kaltais dėl šių nusikalstamų veikų. Iš draudimo bendrovių bandę „nugręžti“ apie 30 tūkstančių litų vyrai pripažinti kaltais ir nuteisti laisvės apribojimu. V. Banevičius nuo 22 valandos iki 6 valandos ryto namuose privalės kiurksoti vienerius metus ir tris mėnesius, o J. Bajalis – vienerius metus.

REKLAMA

Avariją suplanavo artėjant Kalėdoms

Ar ilgai vyrai brandino idėją imituoti eismo įvykį ir taip pasipelnyti, nežinia, tačiau įgyvendinti ją ėmėsi 2009 metų gruodžio pabaigoje. Jie užpildė eismo įvykio deklaraciją, kurioje įrašė žinomai melagingus duomenis, kad 2009 metų gruodžio 19-osios rytą kelyje Pakruojis-Šiauliai įvyko eismo įvykis, kuriame dalyvavo „Audi A6“, vairuojama Virginijaus Banevičiaus, ir BMW 530, vairuojama Justo Bajalio.

REKLAMA
REKLAMA

Deklaracijoje buvo nurodyta, kad apgadintos abi transporto priemonės, o už eismo įvykį atsakingas Justas Bajalis. Abu vyrai šio eismo įvykio deklaracijas pateikė draudimo bendrovėms. UAB „BTA draudimas“ turėjo atlyginti daugiau nei 9 tūkstančius litų, o „If P&C Insurance AS“ – daugiau kaip 21 rūkstantį litų siekiančią turtinę žalą.

Klastą išdavė aprūdiję stabdžių diskai

Pasak Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovų, nusikalstamų veikų sferose anksčiau nesisukioję lietuvaičiai buvo iš karto demaskuoti. Draudimo bendrovių darbuotojai, pastebėję apgaulę, kreipėsi į Šiaulių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, kurio darbuotojai dėl dokumentų klastojimo ir bandymo sukčiauti pradėjo ikiteisminį tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudimo ekspertas konstatavo, kad Virginijaus Banevičiaus automobilį jis apžiūrėjo jau kitą dieną po pranešimo apie eismo įvykį. Grįžęs į bendrovę su kolega tyrinėjo į kompiuterį įkeltas apžiūrėto automobilio fotonuotraukas ir pastebėjo, kad per ratlankio tarpus matomi automobilio „Audi A6“ stabdžių diskai yra aprūdiję, o to negali būti eksploatuojamame automobilyje.

Vorai tinklus mezgė žiemą

Be to, nuotraukoje matėsi, kad priekinio rato stabdžių kaladėlių laikiklis - apraizgytas voratinkliais. Voratinkliai ant eksploatuojamo automobilio gali atsirasti nebent šiltuoju metų laiku, o kad atsirastų žiemą - neįtikėtina. Ekspertai nuvyko dar kartą apžiūrėti automobilį ir įsitikino, kad transporto priemonė neeksploatuojama. Tai kaip ji galėjo patekti į eismo įvykį?

REKLAMA

Be to, ekspertų nuomone, abiejų automobilių sugadinimai nesuderinami. Ant BMW 530 variklio dangčio rasti tokie reljefiniai apgadinimai, kurie rodo, kad kontaktą variklio dangtis turėjo su plokščiu paviršiumi iš viršaus, lyg būtų užmesta plyta. Susidūrus dviem automobiliams dešinės pusės priekiais, iš viršaus tokio sugadinimo negali būti.

Avarijos vietoje nesimatė nuolaužų

Liudytojai, kurie apgadintąjį BMW 530 vežė į Šiauliuose esančią automobilių saugojimo aikštelę, pastebėjo, kad įvykio vietoje jie terado vieną automobilį ir jokių eismo įvykio požymių – nuolaužų, autodetalių liekanų - nesimatė.

Pradėjus domėtis pastarojo automobilio priklausomybe ir jį vairavusiu asmeniu, pareigūnai išsiaiškino, kad deklaraciją užpildė, kaltę dėl eismo įvykio prisiėmė ir apie jį draudimo bendroves informavo asmuo, kuris to automobilio iš viso nevairavo. Jis teigė norėjęs padėti draugui, kuris padarė eismo įvykį ir bijojo, kad iš jo nebūtų atimtas vairuotojo pažymėjimas.

REKLAMA

Mašina keliavo iš rankų į rankas

Automobilį BMW 530 lizingu pirko T. D. Kadangi jam transporto priemonės nereikėjo, tai jį notaro sutartimi perleido L. R., kuris mokėjo išperkamosios nuomos mokesčius. Šis automobiliu naudotis leido A. J., kurio kaltę neva ir prisiėmė Justas Bajalis, įsitraukęs į draudimo bendrovių apgaudinėjimo aferą.

Bandymas pasipelnyti draudimo sąskaita patyrė fiasko. Pagal teismų praktiką, dokumento suklastojimu pripažįstamas ne tik netikro dokumento pagaminimas, bet ir sąmoningas melagingų duomenų įrašymas į tikrą dokumentą.

Juozas GINKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų