REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

250 vyrų ir moterų malasi Los Andželo „Sheraton“ viešbučio salėje su užrašų knygutėmis rankose. Jie dalyvauja tokiuose seminaruose, kaip „Skrydžio privačiu lėktuvu organizavimas“, „Kaip apsaugoti jūsų kliento nuosavybę“. Kitos edukacinės temos susijusios su darbo teise, ekologiškais namų valymo metodais ir būdais, kaip surasti auklę. Tad sveiki atvykę į Namų valdytojų asociacijos nacionalinį suvažiavimą – pirmą tokį surengtą slaptai paslaugų sferos šakai, apie kurios egzistavimą nutuokia ne visi, rašo „Forbes“.

REKLAMA
REKLAMA

„Visus savo darbus darome už uždarų durų, – aiškina Palm Byčo rezidencijos mažordomas bei Pieryčių Floridos asociacijos prezidentas Richmondas Schmidtas. – Yra žmonių, dirbančių tame pačiame kvartale kaip ir aš, tačiau net nenutuokiu, kas jie tokie.“

REKLAMA

Gyvenantiems itin turtingai R. Schmidtas bei kiti jo kolegos, dalyvaujantys minėtoje konferencijoje, gali pasiūlyti naujos rūšies, XXI amžiaus tarno paslaugas. Priešingai nuo dažnai per televiziją rodomų jų kolegų iš Viktorijos laikų Anglijos kaimo, šie žmonės turi gerą išsilavinimą ir plėtoja naują paslaugų sferos šaką.

Kodėl ši profesija nėra itin žinoma? Pirmiausia toks darbas reikalauja didelio diskretiškumo: net pačio menkiausio fakto atskleidimas gali sužlugdyti karjerą. Egzistuoja ir etikos kodeksas, kuris pasirašomas ir patvirtinamas konfidencialumo susitarimu.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad yra apie 1 tūkst. namų valdytojų privačių paslaugų piramidės viršūnėje, kuri prižiūri namus visoje JAV, vis dėlto tikslių duomenų nėra.

„Manau, kad niekas nežino, kiek iš viso yra šio sektoriaus specialistų. Kai kuriems mokama padoriai, kai kuriems – ne, o kai kurie gauna nemenką darbo užmokestį dirbdami iš namų“, – sako Namų valdytojų asociacijos įkūrėjas Michaelas Wrightas.

Šie žmonės prižiūri įvairių milijonierių, milijardierių, garsių sportininkų bei įžimybių namus. Namų valdytojas samdo ir prižiūri apie 50 rūšių namus prižiūrinčių darbuotojų. Dažniausiai vienas namų valdytojas savo žinioje turi du ar kiek daugiau namus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patyrę namų valdytojai paprastai gauna šešiaženklę atlyginimo sumą už įgūdžius, kurių paletė gali būti itin plati: nuo gurmaniško maisto bei vyno išmanymo iki žinių meno ir architektūros srityse ar patirties tvarkant buhalteriją, personalo reikalus ir pan.

„Nėra mažų ar didelių užduočių, – sako namų valdytoja iš San Franisko Allison Pulley. – Vieną dieną renki pudelio išmatas, kitą – skambini į Alo Gore’o biurą.“

Toks darbuotojas privalo turėti socialinių įgūdžių bei storą odą. Privačias paslaugas teikiantys profesionalai žino, kad įeiti ar išeiti iš kambario, kaip būti tiesiog nepastebimiems ar taktiškai informuoti apie padėtį namuose. Namų valdytojams mokama už tai, kad patenkintų poreikius ir spręstų problemas. Pavyzdžiui, šeima, gyvenanti name nusprendžia keliauti mėnesiui į Keniją, kur planuoja šaudyti su namuose laikoma ginklų kolekcija. Namų valdytojas turi suorganizuoti tiek pačios šeimos, tiek ginklų pervežimą.

REKLAMA

„Tik todėl, kad turi devynis vaikus ar esi dirbęs personalo vadybininku, dar nereiškia, kad sugebėsi valdyti vieną šių namų, “ – sako vienos turtingos šeimos namo valdytojas Davidas Barrie’us.

Anksčiau dirbęs inžinieriumi, šiandien D. Barrie’us keliasi penktą valandą ryte. Jis žino, kaip pakelti vertingą vazą, kad ji nepaliktų aliejaus žymių ar kam paskambinti, jei reikia perkelti XVII a. sofą. Jis išmoko, kaip dirbti su kelių namų personalu bei kaip veisti tam tikros rūšies žirgus, taip pat šaudyti bei taisyti krosnis. Jis lankė etiketo pamokas.

REKLAMA

Dažniausiai šeimas ir namų valdytojus sieja abipusė pagarba, kartais – netgi meilė. Taip nutinka tuomet, kai jie dirba puikiai šeimai. Ir patys namų valdytojai pabrėžia nenorintys dirbti bet kokiems milijardieriams ar įžymybėms, svarbiausia, kad jie sutartų su šeima.

Bet žinia, pasitaiko ir siaubo pasakėlių: dažnai kalbant apie itin turtingas šeimas, trofėjinė žmona yra įprastas konfliktų darbe židinys. Štai vienas iš namų valdytojų buvo atleistas, nes naujajai žmonai pasirodė per maži skaičiai ant nuotolinio valdymo pultelio. Tačiau jį netrukus pasamdė vėl... kai nupirko didesnį pultelį su didesniais skaičiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ištrauka iš patarimų namų valdytojams:

- Visuomet turėkite fotoaparatą. Jis padės jums prisiminti, kaip kadaise papuošėte stalą Kalėdoms ar kaip ant židinio atbrailos buvo sustatytos figūrėlės. Darbdaviai taip pat mėgsta matyti įvairių namuose vykdomų projektų progresą, ypač retai juose lankydamiesi.

- Niekuomet neužduokite klausimo, į kurį galima atsakyti neigiamai. Pavyzdžiui, vietoje to, kad sakytumėte: „Vairuotojui reikia laisvo ketvirtadienio, gerai?“, klauskite: „Vairuotojui reikia laisvadienio. Ar tiktų ketvirtadienis, o gal geriau kita diena?“

- Namuose turėkite kalendorių, kad visi žinotų svarbiausius savininko darbus bei įvykius: renginius, atostogas, svečių apsilankymą ir pan.

- Niekuomet nepriimkite savininkų pasiūlymų. Pavyzdžiui, niekuomet nesinaudokite jų baseinu, kai jų nėra namie, net jei buvote pakviestas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų