REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį Lenkijai nurodyta išmokėti savo pilietei 39 tūkst. eurų (apie 135 tūkst. litų) dydžio kompensaciją už tai, kad nepaisant gydytojų įspėjimų, jog po gimdymo ši moteris gali apakti, jai nebuvo leista nutraukti nėštumo.

REKLAMA
REKLAMA

Europos Žmogaus Teisių Teismas nusprendė, kad laikantis Lenkijoje galiojančių griežtų abortą draudžiančių įstatymų, buvo pažeistos 36 metų Alicjos Tysiac (Alicjos Tysiač) žmogaus teisės. Pagimdžius dukrą, moteriai pablogėjo regėjimas ir dabar jai yra skirta invalidumo grupė.

REKLAMA

Teismas nurodė Lenkijai sumokėti A.Tysiac 25 tūkst. eurų (86 tūkst. litų) dydžio kompensaciją ir priteisė 14 tūkst. eurų (48 tūkst. litų) teismo išlaidų.

Viena tris vaikus auginanti A.Tysiac serga akių liga ir negali įžiūrėti toliau nei už pusantro metro esančių daiktų. Moteris kas mėnesį gauna invalidumo pensiją, kurios dydis siekia 140 eurų (483 litus).

A.Tysiac pastojo 2000 metais. Moteriai trys gydytojai patvirtino, kad gimdydama trečiąjį vaiką, ji gali apakti, tačiau nė vienas nepasirašė siuntimo nėštumui nutraukti.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia katalikybę išpažįstančioje Lenkijoje galioja vieni griežčiausių Europoje įstatymų dėl abortų.

Vadovaujantis jais, nėštumą leidžiama nutraukti tik tuomet, kai jis kelia grėsmę motinos gyvybei arba sveikatai, kai įtariama, kad kūdikis yra sunkiai apsigimęs arba yra pradėtas nusikalstamu būdu, pavyzdžiui, išprievartavus moterį arba įvykus kraujomaišai.

Po kurio laiko bendrosios praktikos gydytojas parašė A.Tysiac siuntimą nutraukti nėštumą, tačiau dokumentas buvo pripažintas negaliojančiu, kadangi jį išdavė ne specialistas.

Teismas sukritikavo tai, kad Lenkijos įstatymas nenumato "jokios specialios peržiūrėjimo ir sprendimo procedūros tais atvejais, kai dėl terapinio aborto tinkamumo kyla nesutarimų tarp motinos ir gydytojų arba tarp pačių gydytojų".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų