REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kol dar būname nesuradę savo antrosios pusės, svajojame apie pasakų princą, kuris ne tik atjotų ant balto žirgo, bet ir iš ryto atneštų į lovą aromatingos kavos bei meniškai suteptą sumuštinį.

REKLAMA
REKLAMA

O kai ir princas, ir sumuštinis į lovą tampa kasdienybe (nesvarbu, kad dažniausiai jį susitepate pati), ima ir prasikala naujos svajonės daigelis: kažin, kada jūsų rausvaskruostis kūdikėlis ūgtelės tiek, kad savaitgalį besiilsinčiai mamai į lovą atneštų paties jogurtu užpiltų pusryčių dribsnių? O gal norėtumėte, kad sugrįžusią po sunkios darbo dienos jus paauglė dukra pasitiktų su garuojančia vakariene? Na, bent kartą gyvenime...

REKLAMA

Ne paslaptis – tokios svajonės visai realios. Tik... prieš joms išsipildant teks įdėti nemažai pastangų, fantazijos ir darbo, kol savo aukselį išmokysite bent jau šeimininkavimo virtuvėje abėcėlės. Nuo ko pradėti? Kaip įtraukti vaiką į valgių gaminimo procesą?



  • Maisto gaminimas – tai kūryba. O bet kokia kūryba prasideda nuo idėjos. Todėl jei nenorite, kad jūsų atžalėlė virtuvėje nebūtų tik pameistrys, įtraukite jį į patiekalų ruošimo procesą nuo pat pradžių:


3-5 metai: leiskite pačiam išsirinkti iš keleto jūsų pasiūlytų patiekalų, ką gaminsite.

REKLAMA
REKLAMA

6-10 metų: vaikas jau gali pats, vartydamas receptų knygas ar pramokęs naršyti internete, išsirinkti patiekalą, kurį norėtų su jumis pagaminti. Neatimkite šio malonumo! Taip pat jau galima leisti ir šiek tiek paimprovizuoti: pakeisti kai kuriuos produktus savo nuožiūra, savaip patiekalą papuošti.

11+ metų: jei jūsų paauglys virtuvėje sukiojasi nuo vaikystės, dabar drąsiai galite jam patikėti ne tik atskirus maisto gaminimo etapus, bet ir leisti paruošti visą patiekalą, nuo pradžios iki pabaigos.



  • Apsipirkti būna smagu. Net vaikams. Jei apsipirkinėjimo neištęsit pernelyg ilgai ir jei mažylis bus įtrauktas į procesą. Taigi suplanavę, ką gaminsite drauge, nepraleiskite progos ir drauge išsirinkti produktų, reikalingų tam patiekalui:


3-5 metai: pats metas paaiškinti vaikui, kaip kas atrodo ir iš ko pagaminama. Puiku, jei jis jau geba skirti morką nuo buroko daržovių mišrainėje, bet ar tikrai sugebės atskirti juos daržovių turguje? Ir ar jau atkreipė dėmesį, kokių įvairių būna pupelių, ryžių? Paaiškinusi produktų įvairovę, net ir jų kainų skirtumus, suteiksite jam itin vertingų žinių, kurias vėliau galės pritaikyti ir mokykloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6-10 metų: rinkdami produktus šeimos pietums, kuriuos gaminsite drauge, dabar jau galite pamokyti ir dar subtilesnių niuansų. Pavyzdžiui, kaip atskirti šviežią morką nuo suvytusios? Kaip išsirinkti tikrai prinokusį melioną? Kuo vienos rūšies aliejus skiriasi nuo kitos ir kodėl jūsų patiekalui reikia būtent tokių miltų?

11+ metų: jei vaikui patinka gaminti – jau galite leisti jam apsipirkti pačiam, savarankiškai. Svarbiausia – sutarti iš anksto, kokią sumą pinigų jis gali išleisti produktams. Tai pamokys ne tik savarankiškai rinktis, priimti sprendimus, bet ir skirstyti pinigus.

REKLAMA


  • Kiekvienam pagal jėgas. Tik taip paskirstyti darbai teiks malonumą, o ne pridarys rūpesčių.


3-5 metai: net ir patys mažiausieji jau gali atlikti daugybę užduočių ir taip prisidėti prie pietų gaminimo: matuoti produktų kiekį, nulupti ar įmušti kiaušinį, nuplauti daržoves, plėšyti salotas.

6-10 metų: laikas jaunajam kulinarui skirti ne atskirus patiekalo gaminimo etapus, o visą nesudėtingą patiekalą. Leiskite jam prisiimti atsakomybę už salotų gaminimą prie kepsnio ar vaisių desertą.

11+ metų: jis jau visiškai pasirengęs pats savarankiškai pagaminti net ir gana sudėtingus patiekalus. Iš pradžių – jums stebint ir, jei reikia, pagelbstint, o vėliau – net ir visiškai apsieidamas be jūsų.

REKLAMA


  • Ar tai tikrai naudinga? Juk pati kuo puikiausiai gebate greitai apsisukti virtuvėje, tad papildoma pora rankų, kuri iš pradžių ne padės, o tik trukdys, jums visai nereikalinga. Tad ar verta vaiką pratinti ruošti pietus? Kai reikės – ir taip perpras virtuvės paslaptis... Ir vis dėlto bendra veikla virtuvėje gali būti itin naudinga.


3-5 metai: patiekalų gaminimas drauge – puikus būdas ne tik supažindinti vaiką su naujais patiekalų skoniais, ypač prasidėjus „konservatyviajam periodui“, kai mažylis atsisako ragauti naujų, dar „nepažįstamų“ produktų, bet ir neskausmingai „įkalbėti“ nevalgiuką paragauti savo pagaminto maisto, o galbūt pačiai geriau pažinti vaiko skonio niuansus: galbūt mažylis net labai mėgsta ryžius, tik aną kartą, kai patiekėte juos su mėsa ir padažu, jam buvo neskanu, tad vėliau jis atsisako net ir pieniškos ryžių košės? Gaminant ir ragaujant jis tikrai „išsiduos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

6-10 metų: vaikas mokosi mokykloje, o jums lieka vis mažiau ir mažiau progų suteikti jam įvairiausių žinių. Bet jei į kulinariją pažvelgsite su krisleliu fantazijos, galėsite pasikartoti ne tik botanikos, bet net ir geografijos žinias. Pavyzdžiui, kodėl gi nepasišovus kas savaitę surengti pietus, pagamintus pagal vis kitos šalies nacionalinių patiekalų receptus?

11+ metų: bendra veikla, draugiška atmosfera – pats geriausias metas artimam bendravimui su vaiku. Tokio amžiaus vaikus auginantys tėvai jau spėjo patirti, kad vakariniai pokalbiai prie lovos nebe visada efektyvūs, vaikui darosi vis sunkiau atskleisti, kas jam rūpi, kas džiugina ir skaudina. Tuo tarpu pjaustant agurkus ir tepant sviestą ant sumuštinių bičiuliškas pokalbis paskatina labiau atsiverti, noriau bendrauti.

REKLAMA

3 bendro šeimininkavimo NE:


1.      Nekritikuokite ir nepeikite vaiko darbo, o pamokymus išsakykite kuo subtiliau. Nepamirškite, jog bendras pietų gaminimas – ne privaloma pamoka, o malonus laiko leidimas.

2.      Nejunkite fone televizoriaus. Šią valandėlę norite išnaudoti bendravimui, tiesa?

3.      Nepersistenkite. Valanda darbo virtuvėje kasdien – neįveikiamas iššūkis net ir daugeliui suaugusiųjų, taigi nesitikėkite iš vaiko nė pusės to. Užteks kad bent kartą per savaitę jums padės – ir tai jau bus puikiai praleistas šeimos laikas. O jei pats pareikš norą gaminti dažniau – sveikiname, tikriausiai auginate būsimą kulinarijos virtuozą!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų