• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiau­lių mies­to mo­kyk­lų tink­lo per­tvar­kos pla­nas – vėl po­li­ti­kų ran­ko­se. Dar­bo gru­pė pa­ren­gė per­tvar­kos pla­ną 2012–2015 me­tams. Jos ir mo­kyk­los di­rek­to­rių nuo­mo­nės su­si­kir­to: di­rek­to­riai siū­lo nu­sta­ty­ti mak­si­ma­lų mo­ki­nių skai­čių, dar­bo gru­pė – pa­li­ko mi­ni­ma­lų orien­ty­rą. Kai ku­rios mo­kyk­los mi­ni­ma­lią ri­bą jau pa­sie­kė.

REKLAMA
REKLAMA

Ne­lie­ka mak­si­ma­lios ri­bos

Dar­bo gru­pė 2012–2015 me­tams per­tvar­kos pla­ną nau­jai pa­ren­gė, at­si­žvelg­da­ma į Ta­ry­bos di­džių­jų frak­ci­jų pa­sta­bas.

REKLAMA

Iš es­mės kei­čia­si vie­na nuo­sta­ta – ne­be­siū­lo­ma nu­sta­ty­ti op­ti­ma­lios mo­kyk­los moks­lei­vių mak­si­ma­laus skai­čiaus. Pa­lie­ka­mas tik mi­ni­ma­lus orien­ty­ras: pra­di­nei mo­kyk­lai – 220, pro­gim­na­zi­jai – 380, gim­na­zi­jai – 450 moks­lei­vių.

At­si­sa­ky­ta ir konk­re­čiai įvar­dy­ti, ko­kios mo­kyk­los ga­li bū­ti jun­gia­mos.

„Kas­met si­tua­ci­ja bū­tų per­žiū­ri­ma ir spren­džia­ma dėl tų mo­kyk­lų, ku­rios ne­be­su­ren­ka mi­ni­ma­laus moks­lei­vių skai­čiaus“, – ko­men­ta­vo „Šiau­lių kraš­tui“ dar­bo gru­pės va­do­vas Vik­to­ras Strups, Sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis ma­no, jog ne­rei­kia nu­sta­ty­ti mak­si­ma­laus moks­lei­vių skai­čiaus, nes tai ri­bo­tų mo­kyk­los veik­los, pir­miau­sia ne­for­ma­laus ug­dy­mo ga­li­my­bes. Nu­ken­tė­tų mo­kyk­los, ku­rios tu­ri mu­zi­kos, dai­lės ug­dy­mo pro­gra­mas.

Dar­bo gru­pės va­do­vo tei­gi­mu, mo­kyk­los ir taip ne­ga­lės „iš­si­pūs­ti“, nes tu­rės ati­tik­ti ug­dy­mo są­ly­gų, plo­to, ten­kan­čio vie­nam moks­lei­viui rei­ka­la­vi­mus.

V. Strups ži­no, jog Mo­kyk­lų va­do­vų aso­cia­ci­ja siū­lo nu­sta­ty­ti mak­si­ma­lų moks­lei­vių skai­čių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dar­bo gru­pė tam ne­pri­ta­rė, – sa­kė V.Strups. – Teik­si­me pla­no pro­jek­tą Ta­ry­bos ko­mi­te­tams svars­ty­ti, te­gu po­li­ti­kai spręs, o mes jų nuo­mo­nę gerb­si­me“.

Prieš „kom­bi­na­tus“

Mo­kyk­lų va­do­vų aso­cia­ci­ja raš­tu krei­pė­si į me­rą ir kai ku­riuos Ta­ry­bos na­rius.

Aso­cia­ci­ja siū­lo nu­sta­ty­ti mak­si­ma­lias ri­bas: pra­di­nei mo­kyk­lai – 330 moks­lei­vių, pro­gim­na­zi­jai – 650, gim­na­zi­jai – 550.

Pers­pė­ja­ma, jog ki­taip bū­tų ku­ria­mos „mo­kyk­los-kom­bi­na­tai“, nu­nyk­tų kon­ku­ren­ci­ja ir sti­mu­las to­bu­lė­ti, nu­ken­tė­tų mo­kyk­lų įvai­ro­vė ir sa­vi­tu­mas, nes ki­tas mo­kyk­las tek­tų jung­ti.

REKLAMA

Vy­tau­tas Kan­taus­kas, Mo­kyk­lų va­do­vų aso­cia­ci­jos pir­mi­nin­kas, Si­mo­no Dau­kan­to gim­na­zi­jos di­rek­to­rius, "Šiau­lių kraš­tui“ tei­gė, jog to­kia yra dau­gu­mos mo­kyk­lų va­do­vų nuo­mo­nė. Nep­ri­ta­rė tik dvie­jų gim­na­zi­jų, ir dvie­jų pro­gim­na­zi­jų va­do­vai.

„Tu­ri­me re­gu­liuo­ti mo­kyk­lų dy­dį ir api­brėž­ti mak­si­ma­lų skai­čių, ki­taip liks tik tos ke­lios mo­kyk­los, ku­rio­se bus su­kon­cent­ruo­ti vi­si vai­kai, – įsi­ti­ki­nęs V. Kan­taus­kas. – Gal eko­no­mi­niu po­žiū­riu ir ge­rai – pi­giau, bet blo­gės ug­dy­mo są­ly­gos. Bus at­lei­džia­mi pe­da­go­gai.“

REKLAMA

Aso­cia­ci­jos va­do­vo nuo­mo­ne, po­li­ti­kai ne vien apie eko­no­mi­nius da­ly­kus tu­ri gal­vo­ti, bet ir apie vai­kus.

„Yra mo­kyk­lų, priar­tė­ju­sių prie mi­ni­ma­lios ri­bos, bet tai dar ne­reiš­kia, kad jas rei­kia nai­kin­ti, – ma­no V. Kan­taus­kas. – Gims­ta­mu­mo krei­vė ky­la aukš­tyn, po ke­lių me­tų ga­li už­tek­ti mo­ki­nių ir neuž­da­ri­nė­jant mo­kyk­lų. Ar jas iš nau­jo kur­si­me?“

Skun­džia teis­mui mo­kyk­lų su­tar­tis

Šiau­lių mo­kyk­los, no­rė­da­mos už­si­tik­rin­ti sa­vo per­spek­ty­vą, dar 2006 me­tais pra­dė­jo su­da­ri­nė­ti aso­ci­juo­tų mo­kyk­lų su­tar­tis. Pa­gal jas mo­ki­niui su­tei­kia­mas pir­mu­mas to­liau mo­ky­tis konk­re­čio­je gim­na­zi­jo­je.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mies­to Ta­ry­ba sa­vo spren­di­mais yra įtei­si­nu­si to­kią mo­kyk­lų komp­lek­ta­vi­mo ga­li­my­bę. Ta­čiau jos tei­sė­tu­mu sua­be­jo­ta. Rea­guo­da­mas į mies­to Ta­ry­bos na­rio Au­ri­mo Nau­sė­dos skun­dą Vy­riau­sy­bės at­sto­vas Šiau­lių ap­skri­ty­je Jo­nas No­vog­rec­kis krei­pė­si į teis­mą.

Šiau­lių apy­gar­dos ad­mi­nist­ra­ci­nis teis­mas at­me­tė Vy­riau­sy­bės at­sto­vo pra­šy­mą nai­kin­ti mies­to Ta­ry­bos spren­di­mus dėl mo­kyk­lų komp­lek­ta­vi­mo tvar­kos.

REKLAMA

Teis­mas priė­jo iš­va­dos, jog aso­ci­juo­tų mo­kyk­lų su­tar­tys yra tei­sė­tos, nes mo­kyk­loms ne­drau­džia­ma su­da­ri­nė­ti bend­ra­dar­bia­vi­mo su­tar­čių dėl tęs­ti­nio moks­lei­vių ug­dy­mo.

Vy­riau­sy­bės at­sto­vas šią nu­tar­tį ap­skun­dė Vy­riau­sia­jam ad­mi­nist­ra­ci­niam teis­mui.

No­ri aiš­ku­mo

J. No­vog­rec­kis „Šiau­lių kraš­tui“ tei­gė, jog abe­jo­nių ke­lia ne ga­li­my­bė mo­kyk­loms su­da­ry­ti bend­ra­dar­bia­vi­mo su­tar­tis, o pa­ti aso­ci­juo­tos mo­kyk­los sam­pra­ta.

REKLAMA

„Bend­ra­dar­bia­vi­mui ne­rei­kia aso­ci­juo­tis, nė­ra to­kios ter­mi­no­lo­gi­jos, – aiš­ki­no J. No­vog­rec­kis. – Jei­gu no­ri aso­cia­ci­jos, tai kurk ją pa­gal Aso­cia­ci­jų įsta­ty­mą, bet tai vi­sai ki­ta.

Mes teis­mo pra­šo­me išaiš­ki­ni­mo, nes no­ri­me su­for­muo­ti teis­mų pra­kti­ką. Jei­gu su­sto­tu­me, tai kas ga­li pa­neig­ti, kad kaž­kas vėl ne­sua­be­jos tų aso­ci­juo­tų su­tar­čių tei­sė­tu­mu ir vėl pa­ra­šys skun­dą. Į ma­ne krei­pė­si ir kai ku­rių mo­kyk­lų, ku­rios ne­tu­ri to­kių su­tar­čių, va­do­vai.“

R. Jankuvienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų