REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Druskininkų savivaldybė pradeda bandomąjį daugiabučių namų atnaujinimo projektą. Per porą metų savivaldybė, jeigu būstų renovacijai pritars gyventojai, planuoja renovuoti visus daugiau nei pustrečio šimto kurorto daugiabučių, praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Savivaldybė savo lėšomis apsiėmė parengti kiekvieno namo investicinius planus, kitus techninius  dokumentus rengs Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra. gyventojams beliks nuspręsti, ar jie sutinka dengti septyniasdešimt procentų renovavimo darbų.

REKLAMA

„Pirmas etapas yra dokumentacijos parengimas, kad žmonėms būtų galima atsakyti į jų konkrečius klausimus. [Šiam etapui reikia] pusantro tūkstančio litų daugiabučiui“, – sako Druskininkų meras Ričardas Malinauskas.

„Manau, daugiausiai bijo, kad bus imamos paskolos. Dauguma žmonių neturi pinigų, ir jie labai bijo, kad įlįs į didžiausias skolas. Kurių neišgalės išsimokėti ir kurios realiai neatneš jiems naudos. Mūsų namas yra vienas šilčiausių, yra pakeistas šiluminis mazgas, ir mes norime ir bendros renovacijos. Kadangi tik padarius visus atnaujinimus, tik tada kartu galime pasiekti maksimumą“, – sako Druskininkų daugiabučio bendrijos „Arka“ pirmininkas Viačeslavas Danisevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal JESSICA programą, daugiabučių bendrijos ar gyventojai gali gauti lengvatinius kreditus 20 metų su nekintančiomis trijų procentų metinėmis palūkanomis. Specialistai skaičiuoja, kad renovuotuose namuose sutaupoma apie 50 procentų šilumos energijos ir išlaidos už šildymą mažėja beveik perpus. Pasak specialistų, po renovacijos būstai pabrangsta, juos lengviau parduoti.

„Mūsų gyventojai, lyginant su kaimynų nerenovuotu namu, tai 45-55 procentų sutaupo“, – LRT Televizijai teigė Druskininkų daugiabučių bendrijos „Berželis“ pirmininkas Juozas Baubonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ką reiškia, jeigu žmogus per šešis mėnesius sumoka už šildymą 2500 litų, po renovacijos jis sumokės per pusę mažiau. Jam 12 mėnesių reikės mokėti ir bankui palūkanas ir paskolą, bet sudėjus tai, ką mokame bankui ir ką mokame už šildymą po renovacijos, bendra suma yra keliais šimtais mažesnė nei būtų mokėta už šildymą be renovacijos“, – skaičiuoja Būsto ir urbanistinės plėtros agentūros direktorius Valentas Petkūnas.

Druskininkų savivaldybė į renovavimą iš savo biudžeto planuoja investuoti apie 5 milijonus litų. Jeigu gyventojai neprieštaraus, programai ir visi namai bus renovuoti, skirtos lėšos pagal JESSICA programą grįš į savivaldybės biudžetą.

REKLAMA

Daugiabučių kvartalų renovacijos procesą šiemet pradėti planuoja ir Klaipėdos bei Kauno savivaldybės. Spalio 22 dienos BUPA duomenimis, šiemet Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje apsisprendė dalyvauti 351 bendrija – 2,4 daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai, suderinta tris kartus daugiau – 226 investicijų planai, vykdoma trigubai daugiau – 132 rangos konkursų.

Rūta LANKININKAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų