REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Grūdų biržoje sudaryti pirmieji sandoriai – sutartys pasirašytos elektroniniu būdu; taip sutaupoma ir pinigų, ir laiko.

REKLAMA
REKLAMA

Biržos steigėjai tikisi vykdyti tiesioginius sandorius ir taip rinką padaryti skaidresnę. O grūdų augintojai laukia didesnės konkurencijos tarp supirkėjų ir aukštesnių kainų, praneša LRT Televizijos Naujienų tarnyba.

REKLAMA

Stambių grūdų augintojų, dirbančių po 50 ir daugiau hektarų žemės, Lietuvoje yra maždaug 5 tūkstančiai.

Kasmet pusė išaugintų grūdų eksportuojama, tačiau ūkininkai ne visada spėja pasidomėti rinkos kainomis. Tad neretai tarpininkai, pavyzdžiui, už toną kviečių jiems sumoka keliasdešimt litų pigiau nei rinkos kaina.

Pasak šį mėnesį pradėjusios veiklą „AgroBiržos“ steigėjų, čia internetu vyksta tiesioginiai sandoriai rinkos kainomis, kurias siūlo ir pirkėjai, ir pardavėjai.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmi sandoriai tenkina ir vienus ir kitus. Parduota 400 tonų antros klasės kviečių, pusė jų po 810, kiti – po 820 litų už toną.

„Sakyčiau šiek tiek aukštėlesnė kaina nei rinkos. Jei ūkininkas parduotų pagal supirkimo punkte kabantį skelbimą, tai gautų mažesnę kainą negu kada sandoriai vyko „AgroBiržos“. Tie pirmieji sandoriai atspindi šiek tiek aukštesnę rinkos kainą“, – sako vienas iš „AgroBiržos“ steigėjų Mindaugas Gedvilas.

Dabar biržoje užsiregistravę 20 ūkininkų bei kitų pardavėjų ir 10 įvairių įmonių, perkančių grūdus. Mažiausias kiekis, siūlomas elektroniniu būdu – 25 tonos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsiradus „AgroBiržai“, manau, kad bus ir konkurencija pradžioje gana ryški. Visgi, mūsų įmonės, kurios tiesiogiai neužsiima prekyba grūdais, ko gero, nelabai tuo bus patenkintos Konkurencinis mechanizmas ryškesnis įsijungs. O ūkininkams nuo to turėtų būti tik geriau“, – sako Žemės ūkio rūmų pirmininkas Andriejus Stančikas.

Pagal „AgroBiržos“ sistemoje pateiktus supirkėjų siūlymus šį ir kitą mėnesį grūdų supirkimo kainos yra žemesnės nei gruodį ar sausį. Pavyzdžiui, iš anksto lapkričiui Panevėžio regione už 2 klasės kviečių toną siūloma beveik 800 litų. O augintojų prašoma kaina – 830 litų. Tad, matyt, ir vieniems, ir kitiems teks koreguoti savo kainas, norint, kad sandoriai vyktų.

S. Pranaitienė, L. Mačiulienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų