REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų Organizacija paskelbė naują miestų klestėjimo reitingą. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad 19 iš 25 labiausiai klestinčių pasaulio miestų yra Europoje. Net 9 iš jų yra euro zonos valstybėse.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl Europos miestai tebėra įvardijami klestėjimo pavyzdžiais, nors aplinkui nuolat girdime, kad senąjį žemyną kamuoja gili finansų ir ekonominė krizė?

REKLAMA

Pirmojoje sąrašo vietoje atsidūrė Viena. Pokario metais šis miestas priminė vieną didelę karo pabėgėlių stovyklą. Šiandien Austrijos sostinė atsidūrė sunkmetį išgyvenančioje euro zonoje.

Kone kasdien pasirodo pranešimai apie protestus Europos sostinėse, augantį nedarbą, mažėjantį pragyvenimo lygi ir didėjančią pajamų nelygybę. Iš pirmo žvilgsnio šios nuotaikos neturi nieko bendro su klestėjimu.

Norint suvokti šį paradoksą tereikia pažvelgti pagal kokius kriterijus yra sudaromas miestų klestėjimo indeksas. Tyrėjai atsižvelgė į produktyvumą, gyvenimo kokybę, infrastruktūros išvystymą, socialinę lygybę ir aplinkosaugą.

REKLAMA
REKLAMA

Europiečiai bene labiausiai visame pasaulyje rūpinasi gamtosaugos klausimais. Europa didelę dalį savo pajamų skiria infrastruktūros vystymui. Šio žemyno keliai, geležinkeliai ir viešasis transportas yra vieni geriausių pasaulyje. Daugelyje Europos šalių socialinės apsaugos sistemos yra kur kas dosnesnės nei likusiame pasaulyje, o tai padeda sumažinti pajamų nelygybę ir pagerinti gyvenimo kokybę.

Žemiau pateikiame JTO parengtą labiausiai klestinčių pasaulio miestų reitingą.

1. Viena

2. Niujorkas

3. Torontas

4. Londonas

5. Stokholmas

6. Helsinkis

7. Dublinas

8. Oslas

9. Paryžius

10. Tokijas

11. Melburnas

12. Ouklandas

13. Amsterdamas

14. Ciurichas

15. Kopenhaga

16. Briuselis

17. Barselona

18. Milanas

19. Varšuva

20. Lisabona

21. Budapeštas

22. Atėnai

23. Praha

24. Seulas

25. Maskva

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų