• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje javų derlius šiais metais bus itin didelis. Pagal Lietuvos agrarinės ekonomikos instituto prognozes, jis viršys 4 mln. tonų, t. y., bus 25,5 proc. didesnis nei prieš metus. Tokį augimą nulėmė šiemet beveik 9 proc. išaugęs javų pasėlių plotas ir net 14,5 proc. didesnis derlingumas.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau kaip pusė visų javų derliaus yra kviečiai – atsižvelgiant į tai, kad pasaulyje kviečių supirkimo kaina buvo 13 proc. didesnė nei pernai, Lietuvos ūkininkai skaičiuos rekordines pajamas iš šių metų javų derliaus.

REKLAMA

Rapsų derlius taip pat prognozuojamas itin gausus – nors pasėlių plotai, palyginti su praėjusiais metais, augo tik apie 4 proc., tačiau rapsų nukulta beveik 30 proc. daugiau nei pernai.

Nors dar ne visas derlius realizuotas, ūkininkams verta jau dabar įvertinti ir apsispręsti, kaip efektyviai panaudoti gautas didesnes nei planuotas lėšas.

Verslo planavimas būtinas ir žemės ūkyje

„Swedbank“ smulkaus verslo aptarnavimo departamento direktorius Sigitas Žutautas teigia, kad žemės ūkio verslas Lietuvoje ir ekonominio pakilimo, ir krizės metu įsitvirtino kaip vienas stabiliausių verslo sektorių. Tad jeigu anksčiau žemės ūkio veiklos supratimas balansavo tarp socialinės veiklos, hobio ir verslo, pastaruoju metu stabilus šio sektoriaus augimas nebeleidžia abejoti, jog tai viena iš perspektyviausių ir sparčiausiai augančių verslo sričių Lietuvoje. Ūkių efektyvumas didėja, o šio verslo apimtys auga.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ūkininkams kartais vis dar trūksta žinių apie verslo planavimo procesus, įprastus kitose verslo srityse. Paprastai žemės ūkiai samdo apskaitos specialistus einamiesiems pinigų srautams valdyti, tačiau strateginio žvilgsnio į ūkio veiklą ir jo plėtros kryptis dažnai dar pristinga.

Po sėkmingo sezono, gavus rekordines pajamas bei pelną, ūkininkams reikia įvertinti savo veiklos bei investicijų prioritetus, pasverti visas finansines galimybes ir jų pasekmes. Rekomenduojama peržvelgti ūkio išlaidas: kam šiemet ir pernai išleista daugiausiai pinigų ir laiko? Ar yra galimybių kitą sezoną darbus atlikti greičiau ir sutaupyti lėšų?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas ūkis turi savo veiklos specifiką, tačiau svarbiausios investicijos turėtų būti skirtos ūkio efektyvumui didinti, rizikoms bei galimiems nuostoliams mažinti. Taip pat prieš investuojant reikia pasverti, kokią naudą atneš ir kiek kainuos konkreti investicija. Naudos ir kainos santykis vadinamas investicijos grąža – kuo ji didesnė, tuo greičiau atsipirks išleisti pinigai. Būtent pagal naudos ir išlaidų santykį rekomenduojama vertinti būsimas investicijas.

Norint efektyviai susiplanuoti verslo procesus, tačiau neturint tinkamos patirties, visuomet vertėtų pasikonsultuoti su specialistais – visuose rajonuose veikia konsultaciniai centrai, žemės ūkio kompetenciją turinčių konsultantų taip pat turi ir finansų įstaigos, nemažai informacijos galima rasti internete. Profesionalai padės tinkamai įvertinti esamą ūkio, kaip verslo, padėtį, identifikuos silpnąsias vietas ir pasiūlys sprendimus joms išspręsti.

REKLAMA

Ūkio našumo didinimasnuolatinis procesas

Prie technologinių sprendimų, padėsiančių kelti ūkio našumą, galima priskirti naujos technikos įsigijimą, kadangi toks žingsnis dažnai labiau apsimoka nei senosios įrangos remontas.

Kadangi ūkio veiklos rezultatai labai priklauso ir nuo klimato sąlygų, verta apsvarstyti investicijas į agrarinius žemės ūkio sprendimus – melioracijos sistemų atstatymą (tam šiuo metu skiriama ir ES parama), drėkinimo sistemų įrengimą, dirvos gerinimą ir kitas priemones. Šie sprendimai sumažina žalingą aplinkos poveikį ir padeda išvengti didelių nuostolių.

REKLAMA

Taip pat efektyvia investicija galima vadinti sandėlių statymą, renovavimą ar modernizavimą. Tą akivaizdžiai parodė šių metų situacija, kai rinkoje buvo kilusi sumaištis dėl grūdų derliaus realizavimo ir sandėliavimo. Atsižvelgiant į šių metų praktiką, partnerių investicijoms į sandėlius galima rasti ir tarp kitų ūkininkų, ir tarp bankų. Be to, banko specialistai gali padėti įvertinti realią ūkio finansinę padėtį ir duoti patarimų, kaip pagerinti efektyvumą ir kokias investicijas tikslingiausia pasirinkti.

Finansiniai sprendimairizikoms mažinti

Finansiniai sprendimai – pasėlių draudimas, ateities sandoriai, paskolų sprendimai – gali padidinti verslo efektyvumą, be to, jie leidžia sumažinti gamtos sąlygų įtaką verslui ir tolygiau paskirstyti pajamas bei išlaidas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgametė Vakarų Europos patirtis rodo, kad ankstyvas planavimas ir investicijos į pasėlių draudimą ilguoju laikotarpiu pasiteisina. Pasėlius draudžiančios bendrovės „VH Lietuva" duomenimis, Vakarų Europoje vidutiniškai apdraudžiama 50 proc. visų pasėlių, Vokietijoje – 70 proc. Lietuvoje tokiu būdu riziką mažina 10 proc. pasėlių savininkų. Draudimo įmonės pastebi, jog užauginę menkesnį derlių ūkininkai aktyviau svarsto ir renkasi pasėlių draudimo paslaugą, o po sėkmingų metų dažnai jos atsisako. Tad tikėtina, jog kitais metais apdraustų pasėlių bus mažiau nei šiemet, nors turėtų būti priešingai.

REKLAMA

Stambių ūkių ar žemės ūkio bendrovių savininkai, grūdų supirkėjai, kurie yra susipažinę su sudėtingesniais finansiniais produktais, galėtų apsvarstyti verslo draudimą ateities sandoriais nuo kainų svyravimų grūdų rinkoje. Šias priemones banko specialistai pritaiko kiekvienai įmonei pagal jos specifiką, veiklos principus – pasinaudodamas išvestiniais finansiniais instrumentais (ateities sandoriais) ūkininkas gali apsisaugoti nuo veiklos rizikų, kurias lemia sunkiai prognozuojamas derlius, bei lengviau planuoti savo veiklą.

REKLAMA

Taip pat verta apsvarstyti ir išankstinį brangių paskolų grąžinimą. Ši paskolų našta nebeslėgtų ateityje, susiklosčius mažiau palankiems metams ar prireikus lėšų kitiems tikslams. Sutaupytas lėšas ateityje galima skirti kitoms investicijoms, ūkio efektyvumui didinti ar kitiems poreikiams.

„Pamiršti“ būtini poreikiai

Taip pat svarbu turėti rezervą nenumatytiems ūkio ir asmeniniams poreikiams. Sėkmingi metai yra tinkama proga pradėti tokį rezervą kaupti. Jis gelbės ir prastesnio derliaus metais, ir ūkininkui susidūrus su sveikatos problemomis. Pastebime, jog dažnai ūkininkai lyg ir „pamiršta" kitus savo šeimos poreikius – tad didesnio derliaus ir pajamų metais vertėtų pagalvoti apie gyvybės draudimą, savarankišką kaupimą pensijai ar vaikų ateičiai. Bankai gali pasiūlyti kiekvienam pagal asmeninius poreikius pritaikytus sprendimus ir produktus, kurie padės saugiai jaustis ir gerais, ir blogesniais metais.

Prasto derliaus metai linkę kartotis dažniau nei sėkmingi. Tad ūkio veiklos planavimas ir rizikų mažinimas leidžia verslo, kuris labai priklauso nuo gamtos sąlygų, savininkui ne tik ramiau miegoti, bet ir tiksliau planuoti bei plėsti savo veiklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų