• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sekmadienį Venesueloje vyksta prezidento rinkimai. Nors įregistruoti septyni kandidatai, tik du iš jų, stebėtojų nuomone, turi realių šansų iškovoti pergalę - tai dabartinis valstybės vadovas Hugas Čavesas (Hugo Chavez) ir bendras opozicijos kandidatas Enrikė Kaprilesas (Henrique Capriles), praneša "RIA Novosti”.

REKLAMA
REKLAMA

Venesueloje teisę balsuoti turi beveik 19 milijonų žmonių. Anksti rytą vietos laiku duris atvėrė daugiau kaip 13,6 tūkstančio rinkimų apylinkių. Saugumą balsavimo dieną užtikrina 139 tūkstančiai kareivių.

REKLAMA

50 metų amžiaus H. Čavesas ketina tapti valstybės vadovu trečią kartą iš eilės: jis užėmė prezidento postą 1999 metais, o 2009 metais surengė referendumą, kuris panaikino apribojimus, draudusius vienam ir tam pačiam žmogui eiti renkamąsias pareigas kelis kartus iš eilės. Buvęs kariškis H. Čavesas tapo prezidentu, prieš tai pasėdėjęs kalėjime po nesėkmingo mėginimo įvykdyti valstybės perversmą 1992 metais.

E. Kaprilesas, kuriam neseniai sukako 40 metų, šių metų pradžioje laimėjo bendro opozicijos kandidato rinkimus. Jis yra advokatas ir ekonomistas. Jo tėvas kilęs iš žydų sefardų šeimos, gyvenusios Kiurasao saloje, o motina turi rusų ir lenkų kraujo, ji atvyko į Venesuelą Antrojo pasaulinio karo metais. E. Kaprileso šeimos verslas susijęs su žiniasklaida, pramogų industrija ir nekilnojamuoju turtu.

Venesuelos rinkėjai iš esmės turi nustatyti kursą, kurio šalis laikysis artimiausiais metais. Jeigu pergalę iškovos H. Čavesas, Venesuela toliau žengs "į bolivariškąjį socializmą”, o jei nugalės E. Kaprilesas, tai šalies laukia reformos ir liberalizavimas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų