REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mūsų žemynas neturi tokių turtų, kaip Rusija ar Artimieji rytai, o sunkmečiu įrodėme, kad su pinigais elgtis nemokame ir susikaupusių skolų niekada negrąžinsime, todėl Europai lieka vienintelis kelias būti stipriai: kliautis intelektiniu kapitalu, skaitydamas pranešimą šeštadienį vykusioje konferencijoje „TEDxVilnius“ sakė „startup‘ų“ akseleratorių kūrėjas, vadybininkas ir Lietuvos ,,StartupHighway“ patariamosios tarybos narys britas Johnas Bradfordas.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra trys kapitalo rūšys: fizinis, fiskalinis ir intelektinis kapitalas. Fizinis kapitalas – tai gamtos turtai ir viskas, kas yra ant žemės. Fiskalinis kapitalas yra visi pinigai, o intelektinis kapitalas yra tai, ką gali sukurti kiekvienas iš mūsų“, – sakė J. Bradfordas.

REKLAMA

Pasak „startup‘ų“ rėmėjo, fizinis kapitalas Europos keliu negali būti todėl, kad mūsų žemynas neturi tokių gamtos išteklių, kokie yra Artimuosiuose Rytuose ar Rusijoje. O krizės metu paaiškėjo, kad su finansiniu kapitalu elgtis nemokame, nes išleidome milžiniškas sumas pinigų, kurių esą niekuomet nesugebėsime grąžinti. Kaip pavyzdį pranešėjas pateikia Islandiją, kurios trys pagrindiniai bankai dar 2003 m. turėję 3,5 mlrd. dolerių aktyvų per trejus metus jų sukaupė iki 130 mlrd., o netrukus sugebėjo bankrutuoti.

REKLAMA
REKLAMA

„Pinigų ypatybės – jie yra kontroliuojami mažo skaičiaus finansinių institucijų, juos visuomet lydi sąlygos ir mokėjimo terminai, pinigai gali būti perduoti kitai kartai ar paveldėti, – pasakojo J. Bradfordas. – Tačiau juos gali perduoti ar paskolinti tik vienam žmogui, o intelektinį kapitalą – neribotam skaičiui žmonių. Tai ir yra pagrindinis intelektinio kapitalo pranašumas.“

Pranešėjas daugiau nei 700 sostinės „Ūkio banko“ arenoje susirinkusių žmonių aiškino, kad šiuo metu yra itin palanki terpė plėtotis intelektiniam kapitalui – internetas galimybes skleisti idėjas apie kuriamus produktus, prekes, paslaugas suteikia nemokamai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apskaičiuota, kad „startup‘o“ sukūrimo kaina kas 18 mėnesių sumažėja dvigubai.

Baigdamas pranešimą J. Bradfordas paragino pradedančius verslininkus nebijoti klysti ir mėginti dar kartą. „Aš turiu tris mažus vaikus, kurie klysta kasdien. Kodėl mes sulaukę 18-os turėtume staiga tapti kitokiais, pakeisti pažiūras?“, – ragino jis.

Paulius GRINKEVIČIUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų