REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krasnojarsko krašte Rusijoje aptikti itin gerai išsilaikę prieš maždaug 30 000 metų gyvenusio mamuto palaikai, pranešė „Newsru.com“. Pasak paleontologų, tokių radinių aptinkama gal kartą per 100 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Skelbiama, kad prešistorinio gyvūno liekanas už 3 kilometrų nuo poliarinės meteorologinės stoties „Sopkarga“ Sopočnaja Karga kyšulyje (Taimyro pusiasalis) aptiko vietinis berniukas. Jis apie tai pasakė savo tėvams, šie informavo meteorologus, ir netrukus mokslininkai radinio vietoje pradėjo kasinėjimus.

REKLAMA

Pasak specialistų, tai antrasis taip gerai išsilaikęs mamutas visoje paleontologijos istorijoje. Pirmojo palaikai buvo aptikti 1901 metais Kolymos upės intako Berezovkos pakrantėje, sakoma pranešime.

Iš amžinojo įšalo naująjį radinį išvadavę mokslininkai konstatavo, kad tai ne šiaip mamuto skeletas, o maždaug 500 kg masės mamuto palaikai su išlikusiais kailio, mėsos, riebalų ir netgi kai kurių vidaus organų fragmentais. Pirminiais duomenimis, šis Taimyro tundroje rastas mamutas buvo 15 - 16 metų amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, šis radinys patvirtino jau seniau mokslininkų iškeltą prielaidą, kad akmens amžiaus žmonių urvuose pavaizduotos mamutų kupros yra riebaliniai dariniai, panašūs į kupranugarių, o ne mamutų skeleto ataugų ypatumas. Pasak paleontologų, dabar faktiškai patvirtinta, kad mamutai buvo puikiai prisitaikę gyventi šiaurėje, nes galėjo kaupti riebalų atsargas.

Sprendžiant iš to, kad rastojo mamuto papilvėje nėra povilnės, tačiau jis buvo sukaupęs riebalų atsargų,  jis veikiausiai žuvo vasaros metu. Pranešama, kad po to, kai Taimyre rastus mamuto palaikus ištirs Maskvos ir Sankt Peterburgo specialistai, jie taps Taimyro kraštotyros muziejaus eksponatu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų