REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai daugiametis kriminalistas Algirdas Matonis buvo apkaltintas dirbęs KGB, jį stojo ginti buvę kolegos.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas jų, Stasys N., portalui Balsas.lt sakė, kad daugelis Juridinio fakulteto studentų gaudavo nukreipimą dirbti KGB.

REKLAMA

„Tai buvo prestižinis, gerai apmokamas darbas Nusikaltimų skyriuje“, – sakė Stasys N.

Pasak jo, atlyginimas sovietiniais laikais ten siekė beveik 140 rublių (vidutinė alga siekė 90 rublių). Be to, jaunieji specialistai gaudavo butą.

„Kas tik galėjo, veržėsi į gerai apmokamą darbą. Tyrėme organizuotą nusikalstamumą, valstybės turto grobstymo atvejus. Tik atskiri skyriai atliko politines funkcijas. Tai buvo Maskvos F. Dzeržinskio akademijos parengti specialūs darbuotojai.“

REKLAMA
REKLAMA

20 procentų teisėsaugininkų, anot Stasio N., darbavosi KGB: „Nejaugi visus reikia smerkti?“

Komunistai geresni nei KGB?

Anot Stasio N., Estijos KGB vadovybės spėjo išvežti archyvą į Rusiją, todėl ten „raganų medžioklė“ nevyksta: „Tik Lietuvoje sukurpta Liustracijos komisija, kuri vis pateikia asmeninius duomenis. Įdomu, ar tai nėra žmogaus teisių pažeidimas? Kodėl nepersekiojami komunistai, komjaunuoliai? Todėl, kad pusė Seimo narių ir valdžios atstovų jais buvo? Nejau visi dabar virto aršiais antikomunistais, o ateistai įtikėjo Dievą. Tai nesąmonė. Visi tarybiniai žmonės gyveno, dirbo. Tokia buvo santvarka ir negalime išbraukti šio periodo iš gyvenimo.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusikaltimų skyrius rinkdavo informaciją apie organizuotas gaujas. KGB pirmoji pradėjo rinkti informaciją apie dar sovietmečiu susikūrusią „Vilniaus brigadą“, kuri jau tada nusitaikė į pirmuosius kooperatyvus.

Kovojo su organizuotais nusikaltėliais

„Beje, būtent kooperatyvai virto stūmokliu,  sugriovusiu Sovietų sąjungą. Komunistų partijos valdžia pamatė, kad iš kooperatyvų buvo galima gauti pelną. Būtent Komunistų partija sugriovė SSR, išvydusi, kiek pinigų yra partijos biudžete“, – negailėdamas karčių žodžių sakė Stasys N.

REKLAMA

Pasak jo, daugelis buvusių KGB darbuotojų dirba Generalinėje prokuratūroje, kituose teisėsaugininkų organuose.

Kai buvo viešai paskelbta seniai žinoma informacija, Policijos departamentas praneša, kad visų policijos vadovų biografijose, kurios skelbiamos policijos įstaigų interneto svetainėse, rašoma tik apie pareigūnų išsilavinimą ir darbą policijos sistemoje. Taip buvo padaryta ir skelbiant Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko Algirdo Matonio biografiją policijos sistemoje.

Tai, kad A. Matonis nuo 1986 iki 1991 m. dirbo LSSR Druskininkų miesto poskyrio operatyviniu įgaliotiniu, žinojo vadovybė, ši informacija yra jo asmens byloje.

REKLAMA

Be to, 1999 m. rugsėjo 8 d. Aukštesnio administracinio teismo teisėjų kolegija nusprendė netaikyti A. Matoniui įstatymuose numatytų apribojimų ir leido jam toliau dirbti valstybės tarnyboje.

Buvę Estijos KGB pareigūnai: „Mes spėjome išvežti savo archyvą, Lietuva ir Latvija – ne.“

Iš trijų anksčiau vadinamų Pabaltijo respublikų tik estų valstybės saugumo komiteto darbuotojai spėjo į Rusiją išgabenti svarbius dokumentus.

Tai, kas darosi Lietuvoje, kuomet viešinami visi asmenys, anksčiau dirbę KGB, Estijoje dirbusiems darbuotojams atrodo kiek neįprasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs KGB vadovas Jan Sillarr sakė, kad gavus informaciją apie tolimesnius pasikeitimus valdžioje, pavyko išvežti visus svarbius dokumentus ir archyvus į Rusiją: „Ten dokumentai saugiai paslėpti ir niekas jų neras.“

Pareigūnas prisipažino, kad išvežti archyvą padėjo Komunistų partijos komiteto darbuotojai, kurie disponavo informacija: „Jie pasakė, jog bus permainų, todėl būtina saugiau paslėpti KGB dirbusių žmonių duomenis.“

Galbūt todėl Estijoje dirbę pareigūnai neverčiami prisipažinti, ten neskelbiami rezervininkų sąrašai. Kiek sudėtingiau – gerai žinomiems, tokiems, kaip J. Sillar. Jam uždrausta dirbti su slaptais dokumentais.

REKLAMA

Žinoma, jam padėjo ir tai, kad buvęs KGB pareigūnas yra estas. Rusų kilmės pareigūnai išvažiavo.

Lietuvos KGB sugebėjo į Rusiją išsiųsti tik apie 200 specialistų, kuriems parengti reikėjo specialių studijų.

Šiuo metu Lietuvoje gyvena beveik dešimt pensinio amžiaus generolų, pulkininkų. Praėjusį antradienį paskelbus rezervininkų sąrašą, daugelis jų atsidūrė ten. Vienas jų, įtrauktas į sąrašą, stebėjosi esąs pavadintas generolu, nes ištarnavo tik iki pulkininko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų