• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turbūt kiekvienas studentas yra atlikęs praktiką, kuri siejasi su jo akademine veikla. Vis dėlto „Shanghai Daily“ skelbia, esą šimtai studentų iš mokymo įstaigų, kurios veikia aplink „Foxconn“ gamyklą, buvo per prievartą verčiami atlikti praktiką „iPhone 5“ surinkimo linijose tam, kad gamintojas suspėtų įgyvendinti užsibrėžtus normatyvus.

REKLAMA
REKLAMA

Laikraščio teigimu studentai į Taivanui priklausančią gamyklą buvo gabenami autobusais, nes artėjant „iPhone 5“ pasirodymo datai itin trūko darbo rankų, tad teko imtis kraštutinių priemonių. „China Daily“ nurodo, kad studentai turėjo surinkinėti naujojo telefono USB įrangą.

REKLAMA

Mokymo įstaigų darbuotojai patvirtino, kad studentai buvo gabenami į „Foxconn“, nes esą tokia praktika padės jiems susipažinti su darbo sąlygomis.

Jaunuoliai dirbdavo po šešias dienas per savaitę, dvylika valandų per parą. Už šį darbą jiems buvo mokama po 244 JAV dolerius per mėnesį.

Huaiyino technologijų instituto studentas, kuris gilina žinias kompiuterinių technologijų srityje, atskleidė žurnalistams, kad valdžios nurodymu buvo priverstas drauge su pora šimtų tos pačios mokymo įstaigos studentų atlikti „Foxconn“ gamykloje prievartinę praktiką. Anot jo, ši praktika buvo būtina norint gauti visus reikiamus kreditus, kurie užtikrina mokymo įstaigos baigimą, todėl atsisakyti buvo neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas studentas iš Jiangsu finansų instituto tvirtino, jog tokią pat praktiką atlikinėja ir teisės, finansų bei užsienio kalbų studentai. Jo teigimu „Foxconn“ prireikė beveik 10 tūkst. papildomų darbuotojų, todėl vietos valdžia įpareigojo aplinkines mokymo įstaigas parūpinti pigios darbo jėgos.

Nevyriausybinės organizacijos „Justice for All“ teisininkas Yu Fangqiangas pareiškė, kad toks darbas negali būti laikomas studentų praktika, nes jaunuoliai nuolatos dirbo viršvalandžius ir neturėjo praktikos vadovo, be to, absurdiškai skamba tai, kad daugelis jų nestudijuoja nieko, kas būtų susiję su kompiuterinėmis technologijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokymo įstaigų vadovai teigia nematantys tokioje praktikoje nieko įdingo, nes jaunuoliai turi pažinti sunkų darbą ir žvelgti į gyvenimą ne pro rožinius akinius.

Tuo tarpu „Foxconn“ neigia kaltinimus ir sako, kad gamykla seniai bendradarbiauja su mokymo įstaigomis, o studentai nuolatos sudaro 2,7 proc. visų darbuotojų. „Foxconn“ atstovo teigimu, tokia praktikos programa trunka nuo vieno iki šešių mėnesių ir studentas gali bet kada ją palikti.

Bendrovė pabrėžė, kad jos veiklą auditavo Sąžiningo darbo asociacija ir neaptiko jokios priverstinės praktikos požymių.

„Foxconn“ yra didžiausias „Apple“ įrenginių dalių tiekėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų