REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos mieste Gardine esančioje šiluminėje elektrinėje paskelbta nepaprastoji padėtis. Skelbiama, kad radiacijos lygis 50 kartų viršija leistiną normą.

REKLAMA
REKLAMA

Newsru.ru, su nuorodomis į kitą naujienų agentūrą, skelbia, jog nukentėjusiųjų nėra. Įvykį tiria specialistai.

REKLAMA

Teigiama, kad vykdant radiografinius sujungimo konstrukcijų stebėjimus vieno cecho rekonstrukcijos metu, aptiktas padidėjęs fonas viename įrenginyje, kuris yra net 20 metrų aukštyje.

Radiacinio fono lygis leistiną normą jame viršija 50 kartų. Fono spinduliuotė buvo 6–10 milizivertai/val. Milizivertas – apskaičiuotas dozės vieneto ekvivalentas, kuris atspindi biologinį apšvitos poveikį. Apšvitinimo dozė, lygi 100 milizivertų, gaunama per trumpą laiką, gali sukelti įvairius susirgimus. O 1 zivertas gali sukelti spindulinę ligą. 1,5 zivertas gali sukelti ypač sunkią spindulinės ligos formą.

REKLAMA
REKLAMA

Fulušimoje radiacijos lygis buvo 400 minizivertų/val.

Nors radiacijos lygis iš tikro didelis, vos du metrai nuo sklaidos vietos padidėjęs lygis nebefiksuojamas, skelbia Nepaprastųjų situacijų ministerija. Vis dėlto, apie 30 kvadratinių metrų teritorija apie padidėjusios radiacijos židinį aptverta, prie jos neprileidžiami žmonės.

Įvykio vietoje dirbanti komisija siekia nustatyti, kodėl padidėjo fonas.

Teigiama, kad pavojingi konstrukcijų elementai bus pakeisti kitais. Cecho įranga yra pagaminta Indijoje.

Keletas patarimų radiacinio pavojaus atveju:

Į žmogaus organizmą radioaktyvios medžiagos gali patekti pro nosį, burną, atviras žaizdas ir švitinti iš vidaus. Todėl patartina dėvėti kostiumus ar apsiaustus, dujokaukes, respiratorius ar paprasčiausius vatos ir marlės raiščius, kad kuo mažiau dulkių ir aerozolių su radioaktyviosiomis medžiagomis patektų į organizmą. (Tuo pačiu tikslu rekomenduojama sandarinti pastatus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dujokaukės, kostiumai ar apsiaustai neapsaugo nuo didele skvarba pasižyminčių gama spindulių. Todėl pagal galimybes rekomenduojama vengti radioaktyviosiomis medžiagomis užterštos aplinkos ar pavienių jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių.

Jonizuojančios spinduliuotės poveikio tiesiogiai nepajusite, todėl, jei įtariate, kad pasklido radiacija, nedelsdami skambinkite telefonu 112 arba kitais skubios pagalbos telefonais.

Tai svarbu todėl, kad tik specialistai gali identifikuoti panaudotas radioaktyviąsias medžiagas, nustatyti galimą radioaktyviosios taršos poveikį žmonėms ir aplinkai.

Pajutę pirmuosius sveikatos sutrikimus nedelsdami kreipkitės į medikus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų