REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketinimas perkelti mažylį iš specialiosios į bendro lavinimo darželio grupę panevėžietei kainavo daug jėgų ir nervų. Panorusi, kad nuo šių mokslo metų sūnus būtų lavinamas bendroje grupėje, moteris sužinojo, kad berniukas negaus pakankamai klausos negalią turinčiam vaikui reikalingų surdopedagogo paslaugų.Nesantaikos kibirkštis

REKLAMA
REKLAMA

Panorusios, kad specialioje grupėje darželyje ugdomi vaikai būtų perkelti į bendrą, mažamečius auginančios mamos sulaukė akibrokšto. Moterys sužinojo, kad jei atsiims vaikus iš specialios grupės, jų atžaloms iki tol daugiau nei valandą per dieną skyręs surdopedagogas, ugdantis bei mokantis kurčiuosius ir neprigirdinčiuosius, nebeskirs tiek laiko ir bendraus su tokiais mažyliais vos keliolika minučių.

REKLAMA

Sunerimusios moterys kreipėsi į miesto Savivaldybę ir prašė pagelbėti.

Panevėžietė klausos negalią turintį vaiką leido į lopšelio-darželio „Riešutėlis“ specialią grupę, kurioje buvo ugdomi keturi panašaus likimo mažyliai. Tačiau vaikui atlikus sudėtingą operaciją, po kurios jis girdi su klausos implantais, moteris nutarė, kad jam būtų geriau lavintis bendroje grupėje su sveikaisiais.

„Taip berniukas greičiau pasivytų savo bendraamžius. Jam reikalinga lavinamoji klausinė aplinka“, – kalbėjo panevėžietė.

Ji pasakojo dar pavasarį kalbėjusi su įstaigos direktore ir prašiusi, kad vaiką perkeltų į bendrą grupę. Pasak jos, tada jokių problemų nekilo, tačiau atvedusi vaiką į darželį po atostogų sužinojusi, kad jei sūnus lankys bendrą grupę, bus išardyta specialioji, todėl surdopedagogo etatą teks mažinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokiu atveju vaikams per dieną surdopedagogas būtų skyręs vos dvidešimt minučių vietoj  pusantros valandos“, – apgailestavo pašnekovė. Moteris įsitikinusi, kad tokiu būdu direktorė norėjo išlaikyti specialią grupę, kurioje keturis vaikučius prižiūri du auklėtojai ir jų padėjėja, be to, tokia grupė gauna didesnį krepšelį.

Svarbiau vaiko interesai

Pasak panevėžietės, jei turintys implantus vaikai būtų likę savo mažoje grupėje, visas surdopedagogo etatas būtų buvęs išlaikytas.

„Kadangi mūsų vaikams reikia kalbančių bendraamžių draugijos, kalbinės aplinkos, mano ir dar viena šeima nusprendėme, kad mūsų mažylių ateitis svarbesnė nei darželio interesai. Ir jau pavasarį pareiškėme norą lankyti ne specialiąją, o paprastą grupę. Juk po implantavimo operacijos jie normaliai girdi. Jiems tiesiog būtina būti su visais, nes toks ir brangios bei sudėtingos operacijos tikslas“, – kalbėjo pašnekovė. Moteris spėja, kad direktorės pastangos išlaikyti specialiąją grupę yra tik jos noras neprarasti krepšelio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Logiškai mąstant, keturi turintys implantus vaikai palieka visą grupę, mažinam išlaidas, bet nebegalim gauti viso surdopedagogo etato, kurį būtume turėję, jei būtume likę specialiojoje grupėje.

Aš supratau, kad vyrauja kažkieno ambicijos: nenorit šokt pagal mūsų muziką – negausit nieko“, – įsitikinusi moteris. Tačiau labiausiai ji sielojasi dėl to, kad tai nuo jų buvo ilgai slepiama ir vilkinama iki rudens.

„Jau pavasarį galėjome derinti, ką toliau daryti. Džiaugiuosi, kad susidarius tokiai situacijai bent jau pasisekė susitvarkyti dokumentus ir patekti į kitą logopedinį darželį „Jūratė“. Nebenorėjome kariauti, todėl nutarėme palikti šią įstaigą“, – kalbėjo panevėžietė.

REKLAMA

Ji džiaugiasi, kad „Jūratės“ darželyje grupė vaikams atsirado per dvi dienas, o „Riešutėlyje“ išvadų reikėjo laukti visą vasarą.

Pašnekovė tikina, kad paskutinėmis rugpjūčio dienomis kalbėjo su „Riešutėlio“ direktorės pavaduotoja ir ji patvirtino, jog surdopedagogo etatas mažinamas iki 0,25 etato.

„Bandžiau aiškintis, pagal kokį įstatymą mažinamas etatas, tačiau niekas nepasakė“, – kalbėjo pašnekovė.

Laikosi įstatymųLopšelio-darželio „Riešutėlis“ direktorė Violeta Kaupelienė „Sekundę“ tikino, kad motinos pasikarščiavo, nepalaukė, kol viskas paaiškės. Pasak direktorės, Taryba yra numačiusi: jei darželyje susidaro bent keturių specialių poreikių vaikų grupė, tada surdopedagogui duodamas visas etatas, jeigu grupė mažesnė, etatas taip pat mažinamas.

REKLAMA

„Čia ne aš sugalvojau. Mes vadovaujamės įstatymais. Tėveliai tiesiog parodė savo emocijas ir negirdi, ką jiems sakome. Mes ne privati įstaiga, kuri pati turi teisę priimti sprendimus“, – kalbėjo V.Kaupelienė.

Anot direktorės, dviem vaikams išėjus į bendrą grupę, ten pat pasiūlyta kitiems dviem pereiti. Todėl, anot vadovės, suprantama, kad surdopedagogo etatas mažinamas.

„Jiems ši paslauga vis tiek teikiama, tačiau niekas negalėjo pasakyti, kiek laiko su vaikais specialistas dirbs. Ir dabar kol kas neaišku, nes dar tik parašiau prašymą Savivaldybei“, – sakė direktorė. V.Kaupelienė nesupranta priekaištaujančių dėl neva nebeteikiamos paslaugos tėvų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paslauga tiems vaikučiams būtų buvusi, tik neaišku, ar su jais būtų dirbama per dieną po pusvalandį, ar po keturiasdešimt minučių“, – aiškino pašnekovė.

Nerado bendros kalbos

V.Kaupelienė tikina, kad susiklosčius tokiai situacijai, prasidėjus mokslo metams įstaigoje įvyko struktūriniai pertvarkymai. Auklėtojos, kurios dirbo su specialių poreikių turinčiais vaikais, paskirtos į kitas grupes.

„Tėvams reikėjo tik luktelėti. Juo labiau kad į darželį ketina ateiti dar vienas vaikas, kuriam reikia tokio pedagogo pagalbos. Išėjo taip, kad patys muša, patys rėkia. Jų vaikai, lankantys kitą švietimo įstaigą, dabar iš viso nebeturės surdopedagogo“, – aiškina pašnekovė. Pasak vadovės, likusiems vaikams dar papildomai būtų skirtas ir logopedas.

REKLAMA

„Su tėvais tiesiog neradome dialogo. Jie žino tik viena: aš noriu. Tėvai lygina Lietuvą su užsieniu, tačiau nesupranta, kad mes tokių sąlygų, kokios yra svetur, neturime, todėl lyginti visiškai beprasmiška“, – tikina lopšelio-darželio „Riešutėlis“ direktorė.

Pasak įstaigos vadovės, jiems nebuvo tikslo išsaugoti grupės, jei tėvai to nenori. Juolab kad jų darželyje nuo šių metų pradėjo veikti dar viena grupė, priimanti vaikučius nuo kelių mėnesių iki vienerių metų.

Kitaip pasielgti negalėjo

Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Eugenijus Kuchalskis tikina, kad direktorė kitaip pasielgti ir negalėjo, nes yra išleistas Tarybos sprendimas – patvirtinta, jog surdopedagogo etatas gali būti tik tuomet, jei sudaroma keturių–šešių specialių poreikių vaikų grupė.

REKLAMA

„Suprantama, kad nesant vaikų, reikia mažinti ir surdopedagogo etatą.

Direktorė kreipėsi į Finansų skyrių, kad tas etatas būtų perskirstomas“, – kalbėjo E.Kuchalskis.

Pasak jo, sumažinus šį etatą, vaikams skiriamas ir logopedas. Pašnekovas tikino, kad direktorė tėvams tiksliai negalėjo pasakyti, kiek jų vaikams priklausys surdopedagogo paslaugų, nes pati dar nežino.

E.Kuchalskis teigė, kad artimiausiu metu bus svarstoma, ar nepalikti viso surdopedagogo etato, net jei yra tik du klausos sutrikimų turintys vaikai.

„Neatmetama galimybė, kad tie išėjusieji grįš į tą patį darželį. Juo labiau kad nė vienoje ikimokyklinio amžiaus įstaigoje nėra surdopedagogo etato“, – svarstė pašnekovas. Švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas negalėjo pasakyti, kiek skiriasi auklėtojų išlaikymas specialiojoje grupėje ir paprastoje.

„Galbūt direktorei ir nesmagu, kad nebesant grupės reikia mažinti darbuotojų etatus“, – paaiškino  Švietimo skyriaus atstovas.

Vaida REPOVIENĖ, Sekunde.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų