REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė trečiadienį išvyko oficialaus atsakomojo vizito į Rumuniją.

Lietuvos vadovė susitiks su Rumunijos prezidentu Traianu Basescu, ministru mirmininku Victoru Ponta ir Rumunijos Parlamento Senato Pirmininku Crinu Antonescu).

REKLAMA
REKLAMA

Vizito metu, pasak Prezidentūros pranešimo, ketinama aptarti dvišalius santykius, padėtį Europos Sąjungoje (ES), ES paramos panaudojimą, derybas dėl naujosios ES finansinės perspektyvos, bendradarbiavimą NATO ir energetinio saugumo klausimus.

REKLAMA

Prasidedant deryboms dėl naujos ES finansinės perspektyvos, pasak Prezidentės, labai svarbu turėti sąjungininkų. Lietuvos ir Rumunijos tikslai derybose panašūs – diskriminacinių struktūrinės paramos apribojimų panaikinimas ir teisingesnės išmokos naujųjų ES šalių ūkininkams. Vizito metu šalių Prezidentai aptars derybines pozicijas ir prioritetus.

D. Grybauskaitės teigimu, Lietuvą ir Rumuniją sieja labai panašūs energetiniai interesai. Abiejų šalių žmonėms, pasak Prezidentės, labai svarbu energetinio saugumo bei konkurencinių energetinių kainų užtikrinimas. Abi valstybės yra suinteresuotos, kad kuo greičiau būtų sukurta bendra ES energetinė rinka, panaikinta atskirų ES regionų energetinė izoliacija ir užtikrintas energijos tiekimas iš alternatyvių šaltinių.Tai ne tik šiandienai, bet ir ateities kartoms svarbūs sprendimai.

REKLAMA
REKLAMA

Alternatyvių dujų tiekimo galimybių ieškančiai Lietuvai yra svarbus Rumunijos indėlis vystant Europos tarpvalstybinius magistralinius dujų tinklus.

Susitikime su Rumunijos vadovu bus aptartos galimybės apsirūpinti pigesnėmis dujomis: SGD terminalų statybos, per Rumuniją eisiančio Šiaurės – Pietų Europos dujų koridoriaus ir Pietų Kaukazą su ES sujungsiančio „Nabuko“dujotiekio perspektyvos.

Prezidentės teigimu, ir Lietuvai, ir Rumunijai naudinga mišri energetikos sistema. Rumunijoje veikia du kanadiečių pastatyti Černavodos AE reaktoriai, ateityje planuojami statyti dar du. Pasak Prezidentės tai, kad atominę energetiką plėtoja ne tik ekonomiškai stiprios, bet ir ribotas finansines galimybes turinčios šalys, rodo, kad ir ateityje tai išliks vienu pigiausių apsirūpinimo elektra būdų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atominę energetiką plėtojanti Rumunija palaiko Lietuvos siekį aukščiausius branduolinės saugos reikalavimus taikyti visoms – ES ir už jos ribų veikiančioms bei naujai statomoms atominėms jėgainėms.

Rumunai taip pat tvirtai rėmė Baltijos šalis siekiant nuolatinės NATO oro policijos misijos, Rumunijos ekspertai ketina prisijungti ir prie Lietuvoje įsikūrusio NATO energetinio saugumo centro veiklos.

Prezidentės vizito metu taip pat bus aptariama politinio stabilumo ir finansinės drausmės svarba šalių vystymosi raidai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų