REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Su Kauno Daktarų ir šių dienų jaunimo grupuočių vadeivomis siejamam šalies Futbolo federacijos vadovui Juliui Kvedarui negalioja nei įstatymai, nei teismo sprendimai.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę šalies futbolo pasaulyje viskas apvirto aukštyn kojomis. Itin aukštas pareigas Lietuvos futbolo federacijoje (LFF) ėję žmonės per kelias dienas prarado autoritetą.

REKLAMA

Per visą Lietuvos futbolo istoriją dar nebuvo buvę, kad prasidedant Pasaulio čempionato atrankos rungtynėms (rugsėjo 7 dieną Lietuvos vyrų futbolo rinktinė Vilniuje susikovė su Slovakijos futbolininkais – red.past.) šalies federacijos vadovas, užuot vykęs į rinktinės treniruotes, rytais važinėtų į federacijos būstinę, kurioje tvyro įtampa, o netikėtai pasirodę žurnalistai yra vieni nelaukiamiausių svečių.

Kauno apylinkės teismo neginčijamu sprendimu svarbiausias federacijos asmuo net pusei metų buvo nušalintas nuo pareigų (??). Įtakingam sporto funkcionieriui gresia baudžiamoji atsakomybė už Europos futbolo federacijos acociacijų (UEFA) mūsų šaliai skiriamų lėšų grobstymą bei neteisėtą praturtėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Kritika sudrebino LFF pamatus

Neoficialiai kalbama, kad dabartinės futbolo federacijos valdžios galėjo sukurti mačų rezultatų klastojimo, arbitrų terorizavimo ir papirkinėjimo, talentingų žaidėjų korumpavimo, pinigų plovimo per varžybų rinką sistemą, kuri galbūt sėkmingai veikė.

Kol kas tai tik prielaidos, kurias pastarosiomis savaitėmis bando išsiaiškinti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, prokuratūros darbuotojai.

Kad LFF tvyro netvarka, pastarosiomis dienomis portalui balsas.lt atvirai pripažino ir garsiausias visų laikų šalies futbolininkas Valdas Ivanauskas: „Manau, kad prie LFF vairo turėtų stoti tokie žmonės, kurie sako: „Ne aš, o mes sergame už futbolą." Tai turėtų būti autoritetas. Nesvarbu, ar jis susijęs su didžiuoju futbolu, ar verslu. Pastarieji metai parodė, kad neaiškumai turi liautis. Atėjo permainų laikas, todėl viskas privalo keistis iš esmės. Daugybė žmonių pasiilgo švaraus futbolo ir pervargo nuo nesibaigiančių intrigų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas LFF vadovo poste galėtų pakeisti J. Kvedarą? Futbolo pasaulio užkulisiuose kalbama, kad tarp realiausių pretendentų stoti prie futbolo vairalazdės yra ne tik V. Ivanauskas (bendraudamas su portalu balsas.lt jis neslėpė, kad sulaukęs tokio pasiūlymo jį priimtų, – red.past.), bet ir verslo, politikos, pramogų pasaulyje gerai žinomi asmenys.

Samdo apsaugininkus

Šių metų kovą futbolo federacijos vadovu po keistai susiklosčiusių rinkimų išrinktas J. Kvedras, atrodo, taip nenori užleisti šiltos kėdės, kad pastarosiomis dienomis kai kuriems LFF Vykdomojo komiteto atstovams teko susidurti netgi su telefoniniais teroristais.

REKLAMA

Laukinius Kauno reketininkų klestėjimo laikus primenančių telefoninių pokalbių metu kai kuriems futbolo pasaulio žmonėms buvo aiškiai ištartos tokios frazės kaip: „Nepasiduok provokacijoms“ ar „Nepadaryk klaidų“.

Susidaro įspūdis, kad tokiais laukiniais metodais siekta spausti žmones, kurie mėgino būti nelojalūs J. Kvedarui.

Po šių skambučių kai kurie LFF darbuotojai rimtai sunerimo dėl savo ir artimųjų saugumo – įvertino metodus, kuriais gali vadovautis senojoje Kauno Vilijampolės kriminalinėje aplinkoje susiformavęs asmuo. Kalbama, kad vienas iš LFF narių, išgirdęs tokias frazes, smarkiai persigando dėl galimo susidorojimo, todėl skubiai kreipėsi į vieną privačią saugos tarnybą.

REKLAMA

„Savų“ teisėjų paieškos

Gerai informuoti portalo balsas.lt redakcijos šaltiniai pasakojo, kad pastarosiomis dienomis pradėta rinkti apvali pinigų suma (maždaug 100 tūkst. litų – red.past.), kuri turėtų būti skirta Kauno apygardos teismo teisėjui, patenkinsiančiam skundą dėl J. Kvedaro nušalinimo nuo LFF vadovo pareigų.

Yra žinių, kad vienas Kauno teisėjas per tarpininkus sulaukęs pasiūlymo, kad būtent jam bus paskirta šita byla, atsisakė minėto nešvaraus sandorio.

Tai galimai ypač svarbu J. Kvedarui dėl UEFA ir Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) pradėtų tyrimų, kurių metu gali paaiškėti ir daugiau neteisėtos veiklos atvejų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne taip seniai sklandė kalbos, kad Kauno apygardos teisme būdavo įmanoma už tam tikrą atlygį įvairias bylas paskirti konkretiems teisėjams, nors oficialiai jas skirsto kompiuterinė programa. Dažniausiai kai kurios garsios bylos būdavo paskiriamos teisėjams, kurie per tarpininkus būdavo įkalbami priimti sprendimus už nemenką atlygį.

Šalies vadovei Daliai Grybauskaitei inicijavus teismų pirmininkų kaitą ir paskelbus ne žodinę, o realią kovą su korupciją, tokius veiksmus atlikti tampa vis sudėtingiau.

Vasaros skandalas Anglijoje

Skandalai nesiliauja ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinio futbolo aikštėse. Šių metų liepą buvo užfiksuota sensacinga žinia, kad legendinė Anglijos futbolo aukščiausioji lyga yra įsivėlusi į lažybų skandalą.

REKLAMA

Buvęs „Southampton“ kapitonas Clausas Lundekvamas britų žiniasklaidai papasakojo apie stipriausiame Anglijos futbolo divizione tarp žaidėjų įsišaknijusius nešvarius lažybų susitarimus, iš kurių jie susižeria krūvas pinigų.

Pasakodamas apie aukščiausiosios lygos lažybų tinklą norvegas pabrėžė, kad daugelio komandų kapitonai yra į jį įsivėlę, ir prisipažino, kad ragindavo buvusio savo klubo darbuotojus statyti pinigus už tam tikrus įvykius aikštėje. Tai buvo daroma kone kiekvieną savaitę.

„Aš tuo visai nesididžiuoju. Kurį laiką mes tai darėme kiekvieną savaitę. Galėjome susitarti su varžovų komandos kapitonais dėl įvairių dalykų, pavyzdžiui, kas pirmieji grąžins kamuolį į aikštę iš užribio, kas pirmieji muš vienuolikos metrų baudinį, kas pirmieji uždirbs geltonąją kortelę ir t. t. Daugybei įvykių rungtynių metu darėme įtaką“, – drąsiai prisipažino C. Lundekvamas.

REKLAMA

Be to, jis pridūrė: „Tiesa, mes niekada nesusitardavome dėl galutinio rungtynių rezultato. Negalėjome to padaryti, nes esame profesionalai. Žinome, kad mūsų veikla buvo nelegali, bet tada mums buvo smagu.“

Viename diske – viskas

Praėjusiais metais išleistoje ir nedidelio susidomėjimo Lietuvoje sulaukusioje keliasdešimties puslapių knygelėje „Parduotos rungtynės: futbolas ir organizuotas nusikalstamumas“, kurią parašė tiriamosios žurnalistikos atstovas Declanas Hillas, Oksfordo universitete apsigynęs daktaro disertaciją, teigiama:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dažniausiai korumpuoti žaidėjai nesiekia, kad dėl rungtynių tartųsi visa komanda, nes, viena vertus, nenori su visais dalytis grobio, kita vertus, žiūrovams daug sunkiau pamatyti, kas vyksta iš tiesų, kai įsitraukia ne visa komanda.

Vienas Singapūro žaidėjas, anksčiau dalyvaudavęs susitarimuose dėl rungtynių, paaiškino, kad žmonės apie pasirodymą sprendžia pagal visos komandos žaidimą, o ne pagal atskirų asmenų tikras ar tariamas pastangas. Jeigu šeši žaidėjai siekia tyčia pralošti rungtynes, o penki desperatiškai stengiasi laimėti, stebėtojui sunkiau suprasti, kad žaidimas yra surežisuotas, ar atskirti, kurie žaidėjai yra papirkti.“

REKLAMA

Šioje knygoje nemažai dėmesio skiriama Azijos regiono lažybų sindikatų veiklos analizei. Oficialūs mūsų šalies futbolo atstovai teigia, kad A lyga – tai lažybų lyga. Pastebima, kad už minėtoje lygoje žaidžiančius futbolo žaidėjus neretai įspūdingos sumos statomos būtent Azijos lažybų bendrovėse.

Apie nešvarius futbolo aikštelių užkulisius pasakojančioje knygoje D. Hillas rašo: „<...> anksčiau statymai Azijos šalyse dažniausiai būdavo pateikiami telefonu arba žodžiu, o pastaruosius keletą metų technologijos pakeitė lažybų sindikatų darbo metodus. Internetas ir pranešimų gavikliai išstūmė telefonus. Anksčiau reikėdavo pasakyti sumą, o dabar iš lažybų organizatorių gauname kompaktinį diską, kuriame turime nurodyti savo telefonus, namų ir darbo adresus, kredito kortelės numerį ir dar daugybę kitų dalykų. Tą technologiją sukūrė Indijoje, tačiau ji priklauso Honkongo ir Malaizijos gangsteriams.“

REKLAMA

Tik faktai:

Šių dienų įvykiai tarytum kartojasi prisiminus dvylikos metų senumo įvykius Lietuvos futbolo federacijos užkulisiuose.

2000 metais LFF prezidentu išrinkus Liutaurą Varanavičių generaliniu sekretoriumi buvo paskirtas J. Kvedaras. To primygtinai reikalavo ir tuomet Kauno mafijos pasaulyje didžiulę įtaką turėję Henrikas Daktaras, ir Egidijus Abarius, pravarde Goga.

Daktarai prieš rinkimus buvo pareiškę, kad jeigu J. Kvedaras nebus paskirtas į šį postą, LFF prezidentu netaps ir L. Varanavičius.

Tada banditai įrodė, kad be reikalo tokių dalykų nešneka: prieš ataskaitinę rinkimų konferenciją vilijampoliečiai buvo sulaikę ir antrankiais prie radiatorių prirakinę kelis delegatus. Savo ruožtu kelis delegatus buvo įkalinę ir senosios „Vilniaus brigades“ veteranai. Šiems asmenims nedalyvaujant konferencijoje, ji nebūtų įvykusi.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjusią savaitę LFF generaliniui direktoriui Edvinui Eimontui portalo balsas.lt redakcja pateikė tokius klausimus: Kodėl kaip generalinis direktorius nevykdote teismo nutarties, t. y. neužtikrinate teismo sprendimo vykdymo? Ar žinote, kad Jūs kaip generalinis direktorius privalote vykdyti teismo nutartį? Ar žinote, kad už teismo sprendimo nevykdymą yra numatyta baudžiamoji atsakomybė?

„Pažymime, kad Kauno miesto apylinkės teismo 2012 metų rugpjūčio 30 dienos nutartis, kuria J. Kvedaras laikinai 6 mėnesių laikotarpiui nuo 2012 metų rugpjūčio 31 dienos buvo nušalintas nuo einamų Lietuvos futbolo federacijos prezidento pareigų, yra vykdomas.

Patvirtiname, kad J. Kvedaras nevykdo jokių Lietuvos futbolo federacijos įstatuose numatytų Lietuvos futbolo federacijos prezidento funkcijų, kas būtent tik jam ir yra draudžiama minėta Kauno miesto apylinkės teismo nutartimi.

Atkreipiame dėmesį, kad laikinasis nušalinimas nuo pareigų yra įstatymo numatyta procesinė prievartos priemonė, o ne asmens socialinių teisių varžymas. Todėl laikinai nušalinus J. Kvedarą nuo Lietuvos futbolo federacijos prezidento pareigų, negali būti ribojamos kitos su Lietuvos futbolo federacijos prezidento pareigų vykdymu nesusijusios teisės“, – teigiama LFF išplatintame laiške.

Akvilė JONAITĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų