REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulyje žinoma Olandijos kompanija LELY šiemet švenčia dvidešimties metų veiklos sukaktį. Ta proga kompanijos atstovai gimtadienio tortą su bendraminčių būriu ragauja įvairiose pasaulio šalyse, lankydamiesi pažangiuose pieno ūkiuose, kuriuose įdiegtos automatinės LELY sistemos.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo plūgo iki roboto

Pradėdamas renginį ir dėkodamas ūkininkams Marcinkevičiams už galimybę pas juos apsilankyti, AB „Lytagra“ generalinis direktorius Adomas Balsys sakė, kad su kompanija LELY dirba neseniai, tačiau jau spėjo įsitikinti, kad ne veltui viso pasaulio pieno gamintojai, modernizuodami ūkius, būtent teikia pirmenybę olandų kompanijai. „Su LELY pradėjome bendradarbiauti todėl, kad tarp panašių sistemų gamintojų LELY užima 60 proc. pasaulio rinkos ir ši kompanija gali pasiūlytą viską, ko reikia pieno ūkiuose: nuo karves melžiančių robotų iki apšvietimo“, – sakė A.Balsys.

REKLAMA

Visa tai, pasak jo, galima pamatyti pas Šalpėnuose įsikūrusius ūkininkus, kurie beveik prieš metus nusprendė modernizuoti ūkį, kad būtų kuo mažiau sunkaus kasdienio darbo ir itin pagerėtų pieno kokybė. A.Balsys teigė, kad sunku patikėti, tačiau per dvidešimt Lietuvos nepriklausomybės metų užsiimantieji žemės ūkio verslu žengė platų žingsnį nuo plūgų iki melžimo robotų. Jam antrino į lauko dieną ūkininko kvietimu atvykęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. „Tai, ką pamatėme šiame ūkyje, – stebuklas. Be abejo, norėtųsi aukštesnių pieno supirkimo kainų, tokių, kokios yra senosiose ES šalyse. Tačiau tikiu, kad ir ateityje galima bus pasinaudoti struktūrinių fondų parama“, – sakė ministras. Pasak jo, ir toliau ūkininkai galės naudotis supaprastinta parama, tik jos suma bus kiek mažesnė – 100 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Verti dėmesio privalumai

Kompanijos LELY atstovas Gertas...... dėkojo susirinkusiesiems ir sakė, kad kompanija LELY planuoja tolesnę plėtrą. „Numatoma statyti gamyklą Jungtinėse Amerikos Valstijose. Ūkininkai nori, kad gyvenimas būtų lengvesnis, o mes žinome, kaip jiems padėti. Tačiau tik po penkerių metų pagaminome pirmuosius 100 robotų. Dabar jau gaminama ketvirta dar tobulesnių robotų karta. Iš viso LELY yra pagaminusi 15 tūkst. melžimo robotų, palengvinančių darbą ūkininkams visose pasaulio šalyse. Didžiausia dovana man – Ilonos ir Roberto šypsena“, – sakė svečiais iš Olandijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad melžimo sistema ASTRONAUT A4 turi kelis privalumus. Pirma, karvė tiesiai pereina melžimo gardą. Karvėms sunku pasisukti, todėl daug geriau, kai ji į melžimo aptvarą gali įeiti tiesiai, be kliūčių. Svarbu ir tai, melžimo metu karvė nesijaučia atskirta nuo bandos, todėl nepatiria streso. Antra, po melžimo šėrimo lovys iškart atitraukiamas, todėl žinodama, kad pašarą ėsti skirtas laikas jai baigėsi, karvė išeina ir užleidžia vietą kitai. Taip sutaupoma laiko ir atsiranda galimybė pamelžti daugiau piendavių.

REKLAMA

Perspektyvu investuoti

AB „Lytagra“ pardavimų vadovas Rimgaudas Pocevičius dėkojo Klaipėdos krašto ūkininkams už kantrybę ir supratimą, nes įdiegiant fermoje automatizuotą sistemą reikėjo daug ką perprasti, daryti, kitaip nei anksčiau, įsisavinti labai daug naujos informacijos. Tačiau ūkininkai įsitikino, kad priežiūros tarnyba rūpinosi ir stengėsi, kad visos problemos būtų sprendžiamos kuo greičiau. „Anksčiau buvo taip: penktą valandą ryto į fermą. Dabar galim ateiti apie pietus. Viską už mus daro ne tik melžimo robotas, bet ir pašarų pristūmimo bei mėšlo šalinimo robotas“, – sistemos pranašumus vardijo R.Marcinkevičius. Prieš aštuonerius metus jis kartu su žmona pradėjęs ūkininkauti turėjo kelias karvių, o dabar jie melžia 70 karvių bandą ir ketina ateityje ją plėsti. Matydami, su kokiu malonumu ūkininkų šešiolikmečiai sūnūs dvyniai Romas ir Tomas susirinkusiesiems aiškina melžimo roboto veikimo principus, ne vienas pagalvojo, kad turint tokią šaunią pamainą verta investuoti ir daugiau.

REKLAMA

Planuoja ne vienas

Ne veltui sakoma, kad geriau vieną kartą pamatyti nei kelis kartus išgirsti. Tad ne nuostabu, kad lauko dienos metu prie Marcinkevičių fermos durų, už kurių dirba robotas, rikiavosi eilė. Giedru oru palikę darbus, į lauko dieną atvažiavo ir kitų Lietuvos regionų pieno ūkių savininkai. Iš Skuodo rajono atvykę Kęstutis ir Ingrida Palčiauskai laiko 90 piendavių. „Šiuo metu statome naują fermą. Ir toliau žadame investuoti, tad žvalgomės, dairomės, galvojame, kaip būtų galima palengvinti darbą“, – sakė Ingrida. Sutuoktiniams didelį įspūdį padarė tai, ką matė. Tačiau jie prisipažino dėl tokios automatinės sistemos įsigujumo apsispręs sužinoję, kokios bus galimybės pasinaudoti Europos Sąjungos parama. Tame pačiame karšte ūkininkaujantis Manfredas Skroblys tikino irgi pagalvojantis apie panašių sistemų įsigijimą, juolab kad pradėjo statyti naują fermą. Neseniai mokslinį darbą apsigynęs ir ekologiniame pieno ūkyje motinai talkinantis dr. Vilius Žiogas neabejojo, kad vėliau ar anksčiau žmogui darbą palengvinančios ir gyvūnų gerovės reikalavimus užtikrinančios modernios automatinės pieno ūkiams skirtos sistemos bus prieinamos didesniam skaičiui ūkininkų. Mat kol kas spartesnę jų diegimo plėtrą stabdo palyginti žema pieno supirkimo kaina. „Ypač svarbu tai, kad tokiu būdu melžiant karves užtikrinama labai aukšta pieno kokybė. Per visą ciklą niekur nepatenka oras, pamelžtas pienas iškarta atšaldomas ir laikomas tinkamoje temperatūroje“, – pabrėžė pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nevėluoja į darbą ir neprašo laisvadienių

Žvelgiant į laisvai vaikščiojančias karves matyti, kad gerai jos jaučiasi. Pirmyn ir atgal zujantis pašarų pristūmimo robotas pasirūpina, kad joms visada būtų pašaro, prigulti piendavės gali ant minkštų guminių kilimėlių, prie kurių įrengtos specialios atramos priekinėms kojoms, kad karvės neslidinėtų, vaikščiojimo takuose pakloti plonesni kilimėliai. Temstant tvarte pradeda šviesti specialios lempos, naktį įsijungia raudona šviesa, kuri netrukdo karvėms ilsėtis. „Į melžimo gardą karvės eina noriai, retai kurią reikia raginti. Sunku buvo tik pirmas kelias savaites, kol jos įprato. Roboto nauda akivaizdi – pieno primelžiama daugiau, o ir karvių sveikata pagerėjo“, – sakė R.Marcinkevičius, kadaise žadėjęs žmonai, kad ištekėjus už jo karvių melžti neteks.

REKLAMA

Pasak ūkininko, melžėja niekada taip švariai nenuvalys spenių, taip gerai ir sąžiningai neišmelš, kaip tai daro robotas. „Žmogus gali būti pavargęs, be nuotaikos, piktas, o robotas visada dirba. Jis neprašo laisvadienių ar didesnės algos, nevėluoja į darbą, niekada nesuduos įnoringam gyvuliui“, – juokavo ūkininkas.

Marcinkevičiai laiko įvairių veislių karves. Supirko jas, kur tik galėjo, visuose Lietuvos kampeliuose, dalį atsivežė iš Olandijos.

Melžimo robotas LELY ASTRONAUT

Melžia karvę 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę.

Įdiegus šį melžimo robotą pagerėja ūkininko socialinė ir ekonominė gyvenimo kokybė. Karvės melžiamos dažniau, padidėja pieno primilžis, karvės būna sveikesnės, o fizinis darbas sumažinamas iki minimumo.

REKLAMA

Šėrimo robotas LELY VECTOR

Visą parą 7 dienas per savaitę juo karvės šeriamos tiksliomis normomis minimaliai padedant žmonėms. Nuolat šviežiu pašaru šeriamos karvės jo suėda daugiau, todėl padidėja primilžis, o karvės būna sveikesnės. Roboto energijos sąnaudos minimalios.

Automatinė veršelių girdykla ir šėrykla LELY CALM

Užtikrina automatinį šėrimą visą parą iš anksto nustatytos temperatūros ir sudėties pieno norma. Veršeliai tampa sveikesni, greičiau auga, sumažėja jų priežiūros sąnaudos.

Pašarų pristūmimo robotas LELY JUNO

Įrengimas gali stumti pašarą 200 cm pločio juosta visą parą, todėl gyvuliai geriau pasisavina stambiuosius pašarus, padidėja primilžis, priesvoris, banda tampa tylesnė ir aktyvesnė, itin sumažėja priežiūros sąnaudos.

Mėšlo šalinimo robotas LELY DISCOVERY

Robotas valo užprogramuotais maršrutais reikiamu dažnumu, todėl sumažėja mėšlo guoliavietėse, karvių kanopos, uodegos ir tešmenys būna švaresni, karvės – ramesnės, rečiau serga kanopų ir tešmenų ligomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų