REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europa turi sužinoti, įvertinti ir įsisąmoninti ne tik nacių, bet ir komunizmo nusikaltimus, neformaliame Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrų susitikime vykusiose diskusijose pažymėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis penktadienį Kipro mieste Pafose vykusiame neformaliame Europos Sąjungos valstybių užsienio reikalų ministrų susitikime akcentavo švietimo svarbą ugdant jaunąją kartą ir formuojant bendrą Europos istorinę atmintį.

REKLAMA

Lietuvos diplomatijos vadovas akcentavo iniciatyvų, tokių kaip Europos atminties ir sąžinės platforma, skirtų formuoti bendrą Europos istorinę atmintį, svarbą ir būtinybę jas toliau plėtoti.

Pasak A. Ažubalio, tai itin svarbu siekiant įamžinti visų totalitarinių režimų nusikaltimų aukų atminimą.

„Bendroji Europos atmintis tampa neatskiriama Europos politinės darbotvarkės dalimi. Būtina ir toliau siekti, kad Europa sužinotų, įvertintų ir įsisąmonintų ne tik nacių, bet ir komunizmo nusikaltimus“, – teigė A. Ažubalį pranešime cituoja Užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras taip pat kvietė ES valstybes ir toliau remti Baltarusijos studentus Vilniuje priglaudusį ir demokratines puoselėjantį Europos humanitarinį universitetą.

Diskusijoje dėl bendradarbiavimo vandens išteklių klausimais A. Ažubalis ragino ES aktyviau įsijungti į Lietuvos dialogą su Baltarusija ir Rusija branduolinės saugos klausimais.

„Dviejų didžiausių Lietuvos upių – Nemuno ir Neries – vanduo bus naudojamas Rusijos Kaliningrado srities ir Baltarusijos atominių elektrinių reaktoriams aušinti. Abi jėgainės statomos šalia Europos Sąjungos sienų. Lietuva vis dar negavo atsakymų, kaip tokie veiksmai gali paveikti aplinką ir kokių pasekmių sulauktume nelaimės atveju“, – sakė A. Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, ES turi atkreipti dėmesį į neskaidrius jos kaimynystėje nesilaikant tarptautinių reikalavimų vykdomus projektus, keliančius grėsmę ES šalių aplinkai.

Diskusijoje apie ES užsienio politiką ir situaciją Sirijoje A. Ažubalis pabrėžė bendrą Lietuvos bei Šiaurės ir Baltijos šalių poziciją, išdėstytą Sirijos draugų grupės pareiškimuose Tunise, Stambule ir Paryžiuje.

Pasak ministro, Sirijos vadovas Basharas al-Assadas už savo veiksmus dėl civilių žudynių turi atsakyti ir privalo būti teisiamas Tarptautiniame baudžiamajame teisme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų