REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kadenciją Lietuvoje baigiančiai JAV ambasadorei Anai Dersei (Anne E. Derse) įteiktas krašto apsaugos sistemos lygmens medalis civiliams „Už nuopelnus“.

REKLAMA
REKLAMA

Medalį ambasadorei trečiadienį įteikė ir už glaudų bendradarbiavimą gynybos srityje padėkojo krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė.

REKLAMA

JAV išlieka svarbiausia Lietuvos strategine sąjungininke Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijoje. Šalis remia Lietuvos gynybos planavimo procesą, NATO oro policijos misijos Baltijos valstybėse tęstinumą. JAV parama buvo itin svarbi rengiant NATO viršūnių susitikimo Čikagoje sprendimus.

JAV taip pat remia Lietuvos pastangas Lietuvoje įsteigti NATO energetinio saugumo kompetencijos centrą.

JAV kariškiai aktyviai dalyvauja Lietuvoje rengiamose pratybose ir remia mūsų pastangas siekti didesnio NATO matomumo regione, tarp jų ir nuolat organizuojamas NATO pratybas. Taip pat toliau plečiamas Lietuvos kariuomenės bendradarbiavimas su Pensilvanijos nacionaline gvardija, sėkmingai plėtojamas Lietuvos ir JAV specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimas, teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1995 m. JAV vyriausybė iš FMF (angl. Foreign Military Fund) finansuoja įvairius projektus, skirtus Lietuvos kariuomenei modernizuoti.

Be to, pagal tarptautinę karių mokymo ir švietimo programą kasmet mokytis į JAV išvyksta apie 40 Lietuvos karių ir civilių. Per dešimt metų jau mokėsi arba mokosi daugiau nei 500 krašto apsaugo sistemos atstovų.

JAV vykdo NATO tarptautinio saugumo paramos pajėgų operacijai Afganistane skirtų krovinių tranzitą per Lietuvą iš Afganistano ir į jį.

Aktyviai plėtojamas ir politinis šalių dialogas - krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė JAV su oficialiu vizitu lankėsi tris kartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų