• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Danas Vatsonas (Dan Watson), Glazgo menų koledžo absolventas, laimėjo Džeimso Daisono (James Dyson), garsaus britų išradėjo, premiją už naujoviško žvejybos tralo išradimą.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar Danas Vatsonas kartu su 17 kitų šalių finalistų varžysis dėl prestižinio didžiojo prizo, kurio laimėtojas bus paskelbtas lapkričio mėnesį.

REKLAMA

Jis pasiūlė tralo – tinklo, tempiamo paskui lėtai plaukiantį laivą, patobulinimą, kuris leistų išsaugoti mažesnes žuvis.

Paprastai į tokius tinklus pakliūna ir nemažai žuvų, kurios yra per mažos, todėl žvejams vėliau tenka jas atrinkti, ir, deja, išmesti, bet jau nebegyvas.

Vatsonas pasiūlė, atrodytų, gana paprastą, tačiau efektyvų patobulinimą – į tralą įsiūti nedidelius kieto plastiko žiedus, kurie būtų pakankamai dideli, kad mažosios žuvys galėtų išplaukti į jūrą, tačiau didžiosios liktų tinkle.

REKLAMA
REKLAMA

Žiedai taip pat yra apšviečiami LED šviestukais, palengvinant žuvims rasti kelią.

Ir tai dar ne viskas: vienas pasiūlytų žiedų variantas naudoja vandens srovės kinetinę energiją, kuri, paversta elektra, panaudojama apšvietimui.

Tokie tralai jau buvo išmėginti praktiškai, o geri rezultatai ir leido šiam išradimui tapti vienu iš Džeimso Daisono premijos finalininkų. Vertinama, kad vidutiniškai vienam tralui reiktų apie 20 tokių žiedų, o vienas jų, pradėjus masinę gamybą, galėtų kainuoti apie 25 svarus. Tačiau bene didžiausias pasiekimas, be rūšiavimui sutaupyto žvejų laiko, būtų išsaugota žuvų populiacija:  mažesnės žuvys virstų papildomu laimikiu ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džeimso Daisono prizas buvo įsteigtas, siekiant paskatinti studentus kurti bei siūlyti novatoriškas dizaino idėjas. Beje, Džeimsas Daisonas, šio prizo įkūrėjas, labiausiai išgarsėjo, sukūręs cikloninį dulkių siurblį, kuriam nereikia surinkimo maišelio. Šis gaminys tapo ir labai sėkminga preke. Tarp kitų jo išradimų - rankų džiovintuvas „Dyson airblade“, vertikalus dulkių siurblys, skalbimo mašina su dviem į priešingas puses besisukančiais būgnais, bementis ventiliatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų