• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno apylinkės teismo sprendimas pusei metų nušalinti nuo pareigų Lietuvos futbolo federacijos (LFF) vadovą Julių Kvedarą sukrėtė mūsų šalies futbolo visuomenę. LFF prezidentui pateikti kaltinimai dėl UEFA Lietuvai skiriamų lėšų grobstymo ir neteisėto praturtėjimo.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos futbolo federacija (LFF) pareiškia, jog LFF prezidentui Juliui Kvedarui pritaikyta procesinio poveikio priemonė neturės įtakos LFF veiklai, o susidariusią situaciją artimiausiame posėdyje rugsėjo 7 dieną įvertins LFF Vykdomasis komitetas.

REKLAMA

Pats J. Kvedaras Lietuvos žiniasklaidai tvirtina nieko nežinantis apie teismo sprendimą, jokio rašto negavęs ir kad tai – bandymas su juo susidoroti.

„Nesąmonė, ką aš jums galiu pasakyti. Kaune susikirtau su kai kuriais žmonėmis, kai stačiau futbolo stadioną, taip susikirtau ir Vilniuje. Buvo visokių gąsdinimų, kad palaukčiau, kad užsiundys tuos, tuos. Siundykit, sakau, bet čia stovės futbolo stadionas. Čia Lietuva, kuo man čia stebėtis, aš niekuo nesistebiu, manęs niekuo nenustebinsite“, – Delfi.lt kalbėjo J. Kvedaras.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nuogąstaujama, kad jei valstybinės institucijos ims kištis į federacijos veiklą ir jos priimamus sprendimus, Tarptautinė futbolo asociacija (FIFA) Lietuvai gali skirti sankcijas ar netgi pašalinti iš tarptautinių turnyrų. J. Kvedaras teigė, kad jei taip nutiktų, jis pats asmeniškai prašytų FIFA nesiimti jokių nuobaudų.

Rugsėjo 7 dieną Lietuvos rinktinė rungtynėmis Vilniuje su Slovakijos nacionaline komanda pradeda 2014 metų pasaulio čempionato atrankos kovas.

Nutarties nevykdymas traktuojamas kaip nusikalstama veika

„Rugpjūčio 30 dieną prokuroras kreipėsi su prašymu į ikiteisminio tyrimo teisėją ir buvo pritaikyta ne kardomoji priemonė, o kita prievartos priemonė – asmens nušalinimas nuo pareigų pusei metų, siekiant greičiau ir nešališkiau atlikti tyrimą ir užkirsti kelią ikiteisminio tyrimo trukdymui“, – žiniasklaida cituoja teismo atstovė spaudai Jomilės Juškaitės-Vizbarienės žodžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu visi suprantame, apie ką kalba, ir norime vykdyti dalykus geranoriškai, tai J. Kvedaras turėtų nusišalinti nuo pareigų vykdymo. Jeigu kalbame apie tai, kad nutartis vykdoma privalomai, tai prokuroras, gavęs tokį sprendimą iš teismo, turi siųsti ją arba vežti darbdaviui, o šis turėtų nušalinti jį nuo pareigų“, – portalui Balsas.lt aiškino Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros docentas, praktikuojantis advokato dr. Remigijus Merkevičius.

Anot jo, jei sprendimas priimtas, jis turi būti vykdomas ir joks apskundimas nesustabdo jo vykdymo, nesvarbu, kokių teisinių reakcijų imtųsi J. Kvedaras. Nuo pareigų teismo sprendimu nušalintas LFF vadovas, atrodo, kol kas neketina palikti savo darbo. Kas gresia J. Kvedarui už teismo sprendimo nevykdymą?

REKLAMA

„Teismo nutarties nevykdymas gali būti traktuojamas kaip savarankiška nusikalstama veika, priklausomai nuo aplinkybių.  Toks veiksmas gali užtraukti ir baudžiamąją atsakomybę.  Jei žmogus tampa įtariamuoju kažkokiame procese, tai toks atsisakymas galėtų būti vertinamas ir skiriant kardomąją priemonę“, - teigė R. Merkevičius.

Prokuratūra: J. Kvedarui raštas išsiųstas penktadienį

Kauno apygardos prokuratūros atstovas Marius Venckūnas Balsas.lt sakė, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas jau seniai gavus Valstybės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenų, jog LFF prezidentas Julius Kvedaras gyvena ne pagal pajamas: „Pirmadienį pateikėme jam įtarimus dėl neteisėto praturtėjimo. Kadangi nebuvo duomenų, jog įtariamasis gali slapstytis, neprašėme teismo jo suimti. J. Kvedaras yra apklaustas ir nušalintas teismo sprendimu nuo pareigų. Jam raštas išsiųstas penktadienį. Ar jis gavo laišką, ar ne, nežinoma“.

REKLAMA

Anot prokuroro, artimiausiu metu turėtų būti pateikti įtarimai ir iš UEFA gautus pinigus skirstančiai federacijos Finansų skyriaus vadovei, nušalinto LFF prezidento sugyventinei Daliai Žigelienei, taip pat dar keliems su J.Kvedaru susijusiems LFF vykdomojo komiteto nariams ir verslininkams.

„Ar šie asmenys yra apklausti, negaliu nei paneigti, nei patvirtinti. Tai yra ikiteisminio tyrimo duomenys“, - sakė prokuroras. Anot M. Venckūno, tyrimas pradėtas po to, kai J. Kvedaras nurodė deklaracijoje gaunantis vienas pajamas, o gyvenantis ne pagal jas. VMI nustatė, kad itin prabangiai gyvenantis LFF prezidentas per metus vien oficialiai išleidžia beveik pusę milijono litų, tačiau tokios sumos negali pagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenimis, J. Kvedaras pirko butus Palangoje, važinėjo kelis šimtus tūkstančių litų kainuojančiais automobiliais, įsigijo brangų motociklą „Harley-Davidson“. Ši mokesčių prievaizdų surinkta medžiaga buvo perduota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, kuri ir pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto praturtėjimo.

Pareigūnų apklaustas J.Kvedaras nurodė kelis asmenis, iš kurių esą buvo pasiskolinęs dideles pinigų sumas, tačiau patikrinus paaiškėjo, jog tai netiesa. Pareigūnai gavo duomenų apie galimas UEFA pinigų grobstymo schemas.

REKLAMA

„Kol kas žinoma, jog įtariamasis pasinaudojo lėšomis, kurios yra skirtos sportui ir įtraukė į nusikalstamą veiką kitus asmenys“, - sakė M. Venckūnas. Pasak jo, valstybės kontroliuoja net ir nevyriausybinių lėšų, skirtų iš tarptautinių organizacijų, apyvartą.

Garbės Lietuvos futbolui nedaro

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas teigė, jog šis skandalas LFF nedaro garbės Lietuvos sportui: „Tai yra smūgis futbolui, kuris pasaulyje laikomas sportu nr.1. Laimei, valstybė sugebėjo išaiškinti ir nustatyti pažeidimą, kitaip, lėšos, gaunamos iš tarptautinių organizacijų būtų tiesiog pavogtos“.

REKLAMA

J. Sabatauskas akcentavo, jog visų šalių futbolo organizacijos džiaugiasi, kai jų komandos patenka į atrankos pogrupius: „Juk tai ne tik garbė ir šlovė, bet ir dideli pinigai, kurias skiria šiam sportui vystytis“.

Lėšų panaudojimą, anot J. Sabatausko, matyt, kontroliuoja ir pati FIFA: „Matyt, dabar tai bus atliekama daug griežčiau. O tai garbės Lietuvai nedaro. Tai labai nemalonus incidentas, kuris gali smogti ir visam Lietuvos futbolo pasauliui“.

Ar J. Kvedaras priklausė nusikaltėlių pasauliui?

Prokuroras M. Venckūnas tikino negalintis komentuoti, ar J. Kvedaras tikrai priklausė nusikalstamam pasauliui. Tuo tarpu Seimo narys J. Sabatauskas teigė, jog nevyriausybinės organizacijos privalo tikrinti savo kadrus ir neprileisti prie einamųjų pareigų: „Tai yra kiekvienos organizacijos garbė“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai gavo duomenų ir apie galimas UEFA pinigų grobstymo schemas, įtarimų  sukėlė „Vėtros“ stadiono, esančio sostinės Liepkalnio gatvėje, statybos, mat šiam projektui įgyvendinti buvo pasirinkta bendrovė „Mitnija“. Kai tik J. Kvedaras tapo LFF prezidentu, jis atsisakė šios bendrovės paslaugų ir pakvietė kitą įmonę, su kuria jį siejo artimi verslo ryšiai.

Ikiteisminio tyrimo metu gauta duomenų, kad nelegalių pajamų J.Kvedaras gali gauti ir per tarpininkus nuomodamas Kaune esantį Nacionalinės futbolo akademijos stadioną. Pirminiais duomenimis nuoma kaina siekia 100 tūkstančių litų per metus.

REKLAMA

Tyrimo duomenimis, stadioną savo reikmėms kai kada nuomodavo nusikaltėliai, kurie rengdavo savo varžybas.

Teisėsaugininkų duomenimis, J. Kvedaras turėjo pravarde Lialjka ir 1993 metais buvo sulaikytas Utenoje kartu su Henriku Daktaru ir Egidijumi Abariumi, pravarde Goga. J. Kvedaras treniravo „Inkaro“ komandą, už kurią kartais žaisdavo Daktaro gaujos nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų