REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugsėjo 3-ąją Lietuvos banke veiklą pradėjo Grynųjų pinigų tarnyba, kuri formuos šalies grynųjų pinigų administravimo politiką ir bus atsakinga už jos įgyvendinimą. Įsteigus šį padalinį ir iki metų pabaigos struktūriškai pertvarkius banko pinigų saugyklų tinklą, bus sukurtos prielaidos efektyviau vykdyti grynųjų pinigų tvarkymo funkciją, užtikrinti sklandų Lietuvos banko klientų kasinį aptarnavimą ir tuo pat metu – sutaupyti lėšų, kurios dabar išleidžiamos įgyvendinti šią funkciją.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos banko klientus aptarnausianti tarnyba tvarkys šalies grynųjų pinigų atsargų apskaitą, saugos ir kontroliuos jas, organizuos papildymą estetiškos išvaizdos ir pakankamai gerai apsaugotais nuo padirbinėjimo banknotais bei monetomis, reguliuos grynųjų pinigų kokybę apyvartoje. Šis padalinys taip pat tirs pinigų mokumą bei jų tikrumą, supažindins bankus ir visuomenę su grynųjų pinigų požymiais.

REKLAMA

Naująją tarnybą, kurioje dirbs 70 žmonių, sudaro Kasos departamentas ir du tarnybos skyriai – Metodikos ir kontrolės skyrius bei Pinigų gamybos organizavimo ir ekspertizės skyrius. Kasos departamente veiks trys vidiniai skyriai: Vilniaus grynųjų pinigų tvarkymo, Kauno grynųjų pinigų tvarkymo ir Techninis skyriai.

Tarnybos direktoriumi paskirtas Alis Jaramaitis, anksčiau dirbęs Lietuvos banko Mokėjimo sistemų departamento direktoriumi.

REKLAMA
REKLAMA

Tarnyba įsteigta pertvarkius Lietuvos banko Kasos departamentą, Kauno ir Klaipėdos savarankiškus skyrius. Kurį laiką, bet ne ilgiau nei iki 2012 m. gruodžio 31 d., kasinio aptarnavimo funkciją vykdys ir Klaipėdos skyrius.

„Optimizavę grynųjų pinigų tvarkymą ir sutelkę šiuos darbus Vilniuje bei Kaune, galėsime efektyviau ir taupiau kontroliuoti šalies grynųjų pinigų atsargas, mažės Lietuvos banko išlaidos, dabar skiriamos klientų aptarnavimui“, – sakė A. Jaramaitis.

Grynųjų pinigų tarnybos vadovo vertinimu, darbuotojų, kurie atlieka grynųjų pinigų tvarkymo, jų apsaugos ir ūkinio aptarnavimo funkcijas, dalis Lietuvos banko struktūroje per daugelį metų nepagrįstai išaugo – taip atsitiko dėl nepakankamai optimalaus veiklos pasiskirstymo ir dėl to, kad teko aptarnauti trijuose miestuose veikiančias Lietuvos banko pinigų saugyklas ir kasas.

Grynųjų pinigų tarnyba suformuota vykdant Lietuvos banko struktūros pertvarką, kuria siekiama efektyvesnės institucijos veiklos, pagrindines funkcijas sutelkiant specializuotose tarnybose. Nuo metų pradžios jau veikia Priežiūros tarnyba, gegužės pradžioje darbą pradėjo Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnyba, liepos pradžioje – Bankininkystės tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų