REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš kelionę neįgalūs asmenys turėtų žinoti savo teises: yra grupė paslaugų, kurios oro uostuose privalo būti suteikiamos. Oro uosto personalas turi padėti neįgaliajam nukeliauti iki lėktuvo ir palydėti iš jo išlipus, judėjimo negalią turintys asmenys gali užsisakyti neįgaliojo vežimėlį, o aklieji gali gauti lydintį asmenį. Įlaipinimo ir išlaipinimo procedūroms palengvinti gali būti naudojami ir specialūs vežimėliai. Tačiau norint visos šios pagalbos sulaukti laiku – apie keleivį su negalia iš anksto pranešti aviakompanijai arba kelionių organizatoriui.

REKLAMA
REKLAMA

Visuomenė jau atkreipė dėmesį, kad žmonės su negalia šiandien tampa vis labiau socialiai aktyvūs, taip pat dažniau ryžtasi atostogas praleisti užsienio kurortuose. Lietuvos neįgaliųjų draugijos projektų koordinatorė Lina Daučiūnaitė sako mananti, kad per pastaruosius metus jaučiamą padidėjusį žmonių su negalia poreikį keliauti galėjo lemti pokyčiai visuomenėje: „Pasikeitė tiek visuomenės, tiek pačių neįgaliųjų požiūris į negalią, kadangi negalia jau nesuvokiama kaip kliūtis dirbti ar užsiimti mėgiama veikla, taip pat ir keliauti.“ Tai pastebėję turizmo sektoriaus atstovai atsigręžė ir į šią visuomenės grupę ir vis dažniau siūlo paslaugas, padedančias užtikrinti kokybiškas atostogas.

REKLAMA

Kaip teigė tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ Produkto skyriaus vadovė Dagnė Klingaitė, kelionių organizatoriai turi visas priemones nepriekaištingoms žmonių su negalia atostogoms. „Iš kelionių agentūros gavę informaciją, jog poilsiauti vyksta žmogus su negalia, mes jam padedame išsiaiškinti jam aktualią informaciją. Sužinome, ar viešbučio teritorijoje patogu judėti su vežimėliu, ar joje nėra daug laiptuotų terasų bei kitokių kliūčių, galinčių apsunkinti viešnagę. Taip pat pasidomime, ar žmonėms su specialiais poreikiais yra pritaikyti nusileidimai, liftai, sužinome reikiamą informaciją apie įvairių kultūrinių ar gamtinių objektų lankymą, ekskursijas, – teigė D. Klingaitė. – Tačiau reikia pabrėžti, kad svarbiausia – prieš kelionę apie poilsiautojo negalią informuoti kelionių organizatorių. Jis užtikrins, kad nekiltų jokių nesklandumų. Dar norime priminti, kad mūsų poilsiautojai gali nemokamai vežtis 20 kg registruoto ir 5 kg rankinio bagažo bei iš anksto užsisakyti maitinimą ir vietą lėktuve.“

REKLAMA
REKLAMA

„Neseniai Vilniaus miesto savivaldybėje teko dalyvauti grupės neįgaliųjų iš Prancūzijos ir Lietuvos neįgaliųjų asociacijų atstovų bei jų narių neformalioje diskusijoje, kurioje buvo paliesta ir kelionių tema, – kalbėjo L. Daučiūnaitė. – Apibendrinant diskusijoje išsakytas mintis, galima pastebėti, kad Vakarų Europoje neįgaliesiems jau sudarytos pakankamai geros sąlygos keliauti, yra nemažai pritaikytų viešbučių, oro uostų darbuotojai dėmesingi ir panašiai. Manyčiau, kad Europoje šiuo klausimu padėtis turėtų būti gan nebloga.“

Lietuvos neįgaliųjų asociacijos atstovei pritarė ir D. Klingaitė: „Labiausiai prie neįgaliųjų poreikių prisitaikiusios Europos šalys, tarkime, Ispanija ir Graikija. Jose yra daugiau judėjimui vežimėliuose pritaikytų viešbučių, o Ispanijoje daug kur galima vežimėlius ir išsinuomoti. Kitos šalys kaip, pavyzdžiui, Turkija irgi turi viešbučių, pritaikytus žmonių su negalia poreikiams, bet tai dažniausiai tik aukštesnės klasės viešbučiai.“ Kelionių organizatoriaus duomenimis, neįgalūs asmenys atostogoms dažniausiai renkasi vasaros pabaigą – rudens pradžią, kai nėra didelių karščių bei sumažėja turistų srautai. „Pamėgti daugelis žemyninės Ispanijos kurortų, tokių kaip Salou ar Marbelija, taip pat šiuo periodu mėgiama ir Tenerifės sala. Būtent Ispanijoje visų „Tez Tour“ siūlomų viešbučių apie 70 proc. sudaro viešbučiai, kuriuose yra judėjimo negalią turintiems poilsiautojams pritaikytų numerių“, – kalbėjo D. Klingaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų