REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prisipažinkite, ar jūs laiminga? Jei ne, tai ko jums trūksta iki pilnos laimės? Jei negalvojusi galite atsakyti į šį klausimą, jūs jau pusiaukelėje savo laimės link.

REKLAMA
REKLAMA

Kiekvienas iš mūsų laimę supranta savaip. Kažkam iki pilnos laimės trūksta nuosavos vilos ant jūros kranto, o kažkam pakanka mažo namuko kaime. Turtingas ir dėmesingas vyras, stipri sveikata, įdomus darbas, prabangūs kailiniai, atostogos egzotiškuose kurortuose – visa tai išsvajotos laimės atributai. Atrodo, reikia tik sulieknėti dar 3 kg, išsigydyti dantis, palaukti kol vaikas paaugs, turėsite daugiau laiko sau – ir viskas bus nuostabu. Laimė berods visai šalia, vos už kelių žingsnių. Tačiau vis jos nepavejame. Laimė – tarsi mėlynoji paukštė, kuri nuskrenda vos tik prie jos priartėji.

REKLAMA

Mažiau tikslų – daugiau laimės

Mes gyvename nuolatinės konkurencijos sąlygomis. Išgyvena tie, kurie yra apsukresni, stipresni, gražesni, protingesni. Psichologai mano, kad ši nuolatinė kova trukdo pasijusti laimingiems. Galite uždirbti daugiau nei jūsų draugė, bet vis tiek netapsite turtingesnė nei oligarcho žmona. Ir šis nepasiekiamas tikslas gali tapti depresijos priežastimi.

Jei nuolatos siekiate naujų horizontų ir jūsų netenkina tai, ką turite, tuomet, greičiausiai, nesijaučiate laiminga. Tikslo siekimas – puiki savybė, tačiau kartais tai kliudo mėgautis šia diena. Tai, kad užsibrėžto tikslo įgyvendinimas suteiks jums laimės – klaidingas įsitikinimas. Iš tiesų laimingi tie žmonės, kuriems patinka pats procesas, užsiima mėgstama veikla ir tai teikia jiems malonumą bei džiaugsmą.

REKLAMA
REKLAMA

Psichologai pataria nors kartais pamiršti apie siekius ir tikslus bei pasimėgauti šia diena. Galite planuoti atostogas ar taupyti naujai mašinai. Bet jokiu būdu dėl to neatsisakykite visų malonumų dabar.

Nejaugi jūs gimėte nelaiminga?

Turbūt jūsų pažįstamų tarpe yra žmonių – vampyrų ir žmonių – šviesuolių. Pirmieji bendraudami tarsi išsiurbia iš jūsų visas jėgas ir energiją, o žiūrint į antruosius, jūs prisipildote džiaugsmu ir teigiamomis emocijomis. Jie visada geros nuotaikos, į nesėkmes reaguoja kaip į neišvengiamas gyvenimo smulkmenas, kurios ateina ir praeina. Gebėjimas džiaugtis gyvenimu atsiranda ankstyvoje vaikystėje, tam didelę įtaką turi motiniška meilė. Jeigu būdama maža mergaite jautėte, kad esate mylima ir vertinama, tuomet į supantį pasaulį ateityje žvelgsite pozityviai. O jei jūsų mama buvo griežta ir reikli, tuomet didelė tikimybė, jog tapsite pesimiste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nežiūrint į tai, kiekvienas žmogus gali būti laimingas.

Penki maži žingsneliai didelės laimės link:

1–as žingsnis. Būkite dėmesinga ir rūpestinga aplinkiniams. Santykius su artimaisiais ir draugais reikia puoselėti, jie reikalauja daug pastangų. Būkite artimiesiems supratinga, patikima, atidi, stenkitės jų neįskaudinti. Taika ir meilė šeimoje – tai viena iš svarbiausių laimės sąlygų.

2–as žingsnis. Pasiekimai profesinėje srityje taip pat labai svarbūs, kad jaustumėtės laiminga. Jei jums patinka veikla, kuria užsiimate, tuomet jaučiatės save realizavusi. Nebijokite keisti veiklos sritį ar pobūdį, jei suprantate, jog šis darbas jums neteikia malonumo bei džiaugsmo, dažnai patiriate stresą ir nerimą. Ir nedirbkite iki išsekimo. Tam, kad džiaugtumėtės gyvenimu svarbiau yra pilnavertis poilsis ir įdomus laisvalaikis, nei pinigai, kuriuos uždirbate sunkiu ir alinančiu darbu.

REKLAMA

3–ias žingsnis. Padėkite patekusiems į bėdą ir vargšams. Galite paaukoti pinigų sumą arba atiduokite labdarai nereikalingus daiktus. Ištieskite pagalbos ranką tiems, kuriems jos reikia. Darydami gerus darbus pasijusite dvasingesni ir laimingesni.

4–as žingsnis. Anot psichologų, laimė susideda iš trijų pakopų. Pirmoji pakopa – tai maži gyvenimo džiaugsmai: maistas, gėrimas, sportas, seksas, gera knyga. Antroji – tai veikla, kuri jums patinka: jūsų darbas, motinystė ar tiesiog sodininkystė. Trečioji – tai labdaringa veikla. Jei jums pavyks sujungti visus tris šiuos elementus, būsite patenkinta gyvenimu.

REKLAMA

5–as žingsnis. Niekada nepamirškite, jog laimingiems žmonėms taip pat kartais kažko trūksta. Kuomet imsite savęs gailėtis dėl neišsipildžiusių svajonių ir troškimų, prisiminkite Bertrano Raselo žodžius: „Jausmas, kad jums vis tik kažko trūksta – tai neišvengiama laimės sudedamoji dalis“.

Pratimas laimei įvertinti

Pagalvokite, kokios gyvenimo sritys jums pačios svarbiausios ir surašykite jas popieriaus lape – vaikai, sveikata, santykiai su vyru, darbas, draugai, poilsis ir t.t. Įvertinkite kiekvieną išvardintą punktą 10-balėje sistemoje. Negalvokite pernelyg ilgai, rašykite pirmą į galvą atėjusį įvertinimą. Šis pratimas padės suprasti, kokia sritis jums kelia didžiausią nerimą ir ties kuo pirmiausia reikėtų padirbėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų