REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rug­sė­jo 1-osios iš­va­ka­rė­se Ak­me­nės ra­jo­no Kruo­pių kraš­to moks­lei­viai, tu­rin­tys lan­ky­ti vie­nuo­lik­tą­ kla­sę, dar ne­ži­no, ar ga­lės pra­ver­ti jų mies­te­ly­je esan­čios vi­du­ri­nės mo­kyk­los du­ris, ar tu­rės va­ži­nė­ti į Nau­jo­sios Ak­me­nės Ra­mu­čių gim­na­zi­ją. Tai bus nu­spręs­ta šian­die­nos Ak­me­nės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je.

REKLAMA
REKLAMA

Bend­ruo­me­nė prieš­ta­rau­ja val­džiai

Me­tų pra­džio­je Ak­me­nės ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba pa­tvir­ti­no ra­jo­no bend­ro­jo ug­dy­mo mo­kyk­lų tink­lo per­tvar­kos 2012–2015 me­tų bend­rą­jį pla­ną, ku­ria­me nu­ma­ty­ta nuo ru­dens Kruo­pių vi­du­ri­nė­je mo­kyk­lo­je ne­be­for­muo­ti vie­nuo­lik­to­sios kla­sės, o įstai­ga tap­tų pa­grin­di­ne mo­kyk­la.

REKLAMA

Ta­čiau Kruo­pių se­niū­ni­jos bend­ruo­me­nė prieš­ta­rau­ja per­tvar­kai. To­dėl siun­tė pro­tes­to raš­tus val­džiai, rin­ko­si į su­si­rin­ki­mus, Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos po­sė­dy­je su­ren­gė pi­ke­tą.

Ra­jo­no val­džia ar­gu­men­tuo­ja, kad Kruo­piuo­se lai­ky­ti vi­du­ri­nę mo­kyk­lą – vie­nin­te­lę li­ku­sią Ak­me­nės ra­jo­ne tarp gim­na­zi­jų ir pro­gim­na­zi­jos – neap­si­mo­ka, nes vis ma­žė­ja moks­lei­vių.

REKLAMA
REKLAMA

O vie­ti­niai gy­ven­to­jai įro­di­nė­ja, kad bent šiuos ar­tė­jan­čius moks­lo me­tus Kruo­piuo­se dar ga­li iš­si­lai­ky­ti vi­du­ri­nė mo­kyk­la.

Ve­dė­jas ma­to grės­mių

Praė­ju­sią sa­vai­tę įvy­ku­siuo­se ra­jo­no Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos ko­mi­te­tų po­sė­džiuo­se Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus ve­dė­jas Vy­tau­tas Juo­za­pa­vi­čius pra­kal­bo apie grės­mes, jei Ta­ry­ba priim­tų kruo­piš­kių bend­ruo­me­nei pa­lan­kų spren­di­mą – dar iš­lai­ky­tų Kruo­pių vi­du­ri­nę mo­kyk­lą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pa­sak ve­dė­jo, ta­da bū­tų pa­žei­džia­mas Vy­riau­sy­bės nu­ta­ri­mas, ku­ria­me nu­ro­dy­ta, kad vi­du­ri­nė mo­kyk­la yra skir­ta 17–18 me­tų mo­ki­niams mo­ky­tis pa­gal vi­du­ri­nio ug­dy­mo pro­gra­mą ir kad kai­mo vie­to­vė­je kla­sė ga­li bū­ti su­da­ro­ma esant jo­je ne ma­žiau kaip 15 mo­ki­nių.

Ra­jo­no Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus spe­cia­lis­tai nu­sta­tė, kad ke­li jau­nuo­liai, pa­ra­šę pa­reiš­ki­mus į vie­nuo­lik­tą­ją kla­sę, ne­ga­li bū­ti prii­ma­mi, nes ne­tu­ri rei­kia­mo de­šim­ties kla­sių iš­si­la­vi­ni­mo.

REKLAMA

Į moks­lei­vių są­ra­šą ke­ti­na­ma įtrauk­ti ir 24 me­tų ke­lių vai­kų mo­ti­ną.

Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to sky­riaus duo­me­ni­mis, bū­ti­nas 15-os vie­nuo­lik­to­kų skai­čius Kruo­piuo­se ne­su­si­da­ro.

„Jei­gu to­kiu at­ve­ju Kruo­piuo­se su­for­muo­si­me vie­nuo­lik­tą­ją kla­sę, tai gre­sia ne­ma­lo­nios pa­sek­mės ir san­kci­jos, – sa­kė V. Juo­za­pa­vi­čius. – Juk Ta­ry­bos spren­di­mą per­žiū­rės Vy­riau­sy­bės at­sto­vas, ir jei­gu jis už­pro­tes­tuos, o Kruo­piuo­se jau bus mo­ko­mi vie­nuo­lik­to­kai, tai mes ga­li­me pa­kliū­ti ir į teis­mi­nius gin­čus“.

REKLAMA

„Ne­gi mi­nist­ras ne­ži­no įsta­ty­mų“

Sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rys Jo­nas Ka­na­vo­las ste­bė­jo­si švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to po­sė­dy­je: ne­gi šių įsta­ty­mų ne­ži­no švie­ti­mo ir moks­lo mi­nist­ras Gin­ta­ras Ste­po­na­vi­čius.

Mat jo, at­vy­ku­sio į su­si­ti­ki­mus Ak­me­nės ra­jo­ne, ne kar­tą klau­sė Ta­ry­bos na­rys, ar ga­li­ma Kruo­piuo­se iš­lai­ky­ti vi­du­ri­nę mo­kyk­lą. O mi­nist­ras at­sa­kė, jog tei­sę nu­spręs­ti tu­ri Sa­vi­val­dy­bė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sa­vi­val­dy­bės sky­riaus ve­dė­jas V. Juo­za­pa­vi­čius mo­ty­va­vo, kad prie Ta­ry­bos spren­di­mo ne­pri­seg­si mi­nist­ro žo­džių, o jie esą ga­lė­jo bū­ti neap­gal­vo­ti.

J. Ka­na­vo­las sakė ap­gai­les­tau­jąs, kad Sa­vi­val­dy­bės spe­cia­lis­tai neį­si­gi­li­na į vi­sus įsta­ty­mus, o re­mia­si tik kai ku­riais.

J. Ka­na­vo­las dar siū­lė pa­si­rem­ti ke­le­rių me­tų pa­tir­ti­mi, kai bu­vu­sio­je Ki­vy­lių pa­grin­di­nė­je mo­kyk­lo­je kai ku­rios kla­sės bu­vo su­for­muo­tos vos su dviem tri­mis mo­ki­niais – ir nie­kas ne­siė­mė san­kci­jų.

REKLAMA

Me­rui pa­na­šu į cir­ką

„La­bai gai­la, kad mes ieš­ko­me įsta­ty­mų spra­gų, o ne­kal­ba­me iš es­mės apie pa­čius vai­kus, – vie­na­me Ta­ry­bos ko­mi­te­tų po­sė­dy­je sa­kė ra­jo­no me­ras Vi­ta­li­jus Mit­ro­fa­no­vas. – Ir pa­na­šu, kad ne vai­kai suin­te­re­suo­ti tu­rė­ti vie­nuo­lik­tą­ją kla­sę Kruo­piuo­se, o kas iš tik­rų­jų – nie­kas neat­sa­ko“.

Tarp suin­te­re­suo­tų­jų lai­ko­mi ir kai ku­rie Ta­ry­bos na­riai. Už­tat jie, pai­sy­da­mi pro­ce­dū­ri­nių rei­ka­la­vi­mų, nu­si­ša­li­na nuo bal­sa­vi­mų.

REKLAMA

Bū­tent taip įvy­ko ir Ta­ry­bos Švie­ti­mo, kul­tū­ros ir spor­to ko­mi­te­to po­sė­dy­je. To­dėl ko­mi­te­tas at­si­dū­rė ku­rio­zi­nė­je si­tua­ci­jo­je, ne­ga­lė­da­mas pa­reikš­ti sa­vo po­zi­ci­jos dėl spren­di­mo pro­jek­to, nes ne­be­bu­vo pa­kan­ka­mo bal­suo­jan­čiųjų skai­čiaus.

Me­ras pa­reiš­kė, kad ban­dy­mai iš­lai­ky­ti kuo dau­giau kla­sių Kruo­piuo­se at­ro­do kaip cir­kas.

Kruo­pių vi­du­ri­nės mo­kyk­los di­rek­to­rės As­tos Lip­ki­nie­nės ma­ny­mu, dėl Kruo­pių vi­du­ri­nės mo­kyk­los li­ki­mo esa­ma ap­ga­vys­čių. Jų ga­lin­čios im­tis ne­tgi ki­tos ra­jo­no švie­ti­mo įstai­gos – ku­rioms nau­din­ga, kad jo­se pa­dau­gė­tų moks­lei­vių, jei ten pe­rei­tų kruo­piš­kių.

Vytautas RUŠKYS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų