REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartais tėvai atrodo apgailėtinai. Kai vaikas žaislų parduotuvėje raičiojasi ant grindų ir reikalauja žaislo, jie tik stovi šalia ir bando išspausti šypseną. Kai atžala be perstojo meluoja, niekaip negali suvokti tokio elgesio priežasčių ir nuleidžia rankas.

REKLAMA
REKLAMA

Psichologė Aušra Kūrienė šį tipiško tėvų elgesio sąrašą galėtų dar ilgai tęsti. "Nė vienas mūsų negimsta mokėdamas būti geru tėvu ar motina – tai sudėtinga profesija, kurios reikia mokytis", – patikino A.Kūrienė, vadovaujanti Paramos vaikams centrui. Ši organizacija jau kurį laiką rengia mokymus suaugusiesiems, norintiems tobulinti tėvystės įgūdžius.

REKLAMA

Ateityje bus mažiau rūpesčių

Į mokymus kviečiami tėvai, auginantys vaikus iki 10-ties metų. Suaugusieji gauna žinių, kaip šiame amžiaus tarpsnyje tinkamai auklėti ir mokyti savo atžalas, kaip suprasti jų poreikius. "Demokratija, be gerųjų savybių, turi ir šiokį tokį "pašalinį poveikį" – vaikai puikiai perpranta savo teises, bet dažnai piktnaudžiauja pareigomis. Tinkamai bendraujant su mažesniu vaiku, paauglystėje tėvai susidurs su daug mažesnėmis problemomis", – sakė Paramos vaikams centro vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Kodėl vaikas meluoja?

Į mokymus atėjusi šešiametę dukrą auginanti mama guodėsi nebežinanti, kaip kovoti su atžalos melagystėmis. "Dukra meluoja kiekviename žingsnyje, kai melas atrodo visiškai beprasmiškas ir nereikalingas, – pasakojo moteris. – Atrodo, kad jai tiesiog smagu nesakyti teisybės. Už jos vaikiškus prasižengimus mes griežtai nebaudžiame, stengiamės tik paaiškinti, ką ji negero padarė. Bet jos elgesys nesikeičia."

A.Kūrienė teigė, kad tokio amžiaus vaikai dažnai griebiasi melo – tai visiškai natūralus vystymosi etapas. "Reikėtų žinoti, kad kai vaikas pirmą kartą sėkmingai pameluoja, jis tarytum savotiškai atitrūksta nuo mamos sijono. Šešerių metų vaikas kaip tik yra tokio amžiaus, kai jam pats laikas šiek tiek atsiriboti nuo visiškos tėvų globos ir nuolatinio rūpesčio", – aiškino Paramos vaikams centro vadovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai vaikai tėvams meluoja, nes tokiu naiviu būdu bando juos apsaugoti. "Mažyliui tėvai yra visa ko pagrindas. Jų žodžiai vaikui – visiška ir neginčijama tiesa. Vaikas labai bijo savo elgesiu įskaudinti mamą ar tėtį, todėl kai tik suvokia, kad pamelavęs juos savotiškai "apsaugos" nuo to, ką negero yra padaręs, griebiasi šios priemonės kaip vaisto nuo visų bėdų",– aiškino psichologė.

Tokiam melagėliui labai svarbu išaiškinti, kad mama ar tėtis nepyks, jei jis pasielgs netinkamai. Priešingai – bandys jį suprasti ir bendromis jėgomis ras išeitį iš susidariusios situacijos.

REKLAMA

Tačiau, jeigu melas ikimokyklinukui tampa jo elgesio norma, tėvams reikėtų rimtai susirūpinti ir kreiptis profesionalios pagalbos. "Paprastai vaikai savo melavimo etapą sėkmingai išauga be jokių skaudesnių pasekmių", – sakė A.Kūrienė.

Leiskite vaikui norėti

Trejų metų berniuko tėtis pasiguodė, kad kaskart su savo mažuoju nuėjęs į parduotuvę, kur yra žaislų skyrius, išgyvena košmarą. "Sūnus puola prie lentynos su mašinomis, išsirenka jam patikusią ir paleidžia gerklę: "Nupirk. Noriu, noriu, noriu." Kai bandau jam paaiškinti, kad šiandien mašinos nepirksime, nes jau vakar nupirkome, taip pradeda šaukti, kad visi pirkėjai pradeda į mus spoksoti", – guodėsi reiklaus berniuko tėtis.

REKLAMA

Pasak psichologės, dažnai tėvai suplaka į vieną vietą dvi sąvokas – norėti ir turėti. "Leiskite vaikui norėti. Norėti yra normalu. Tačiau norėti ir turėti – du skirtingi dalykai. Sakydami vaikui, kad nepirks jam mašinos, ledų, saldainio ar kažko kito, tėvai pabrėžia, kad vaikas neturės to daikto. O mažylis supranta, kad jis ne tik neturės, bet ir negalės jo norėti", – bendravimo subtilybes aiškino A.Kūrienė.

Sakydamas, kad kažko nori, vaikas turi omenyje vien tik norą, kuris tą akimirką jį visą užvaldė. Tėvų ištarta frazė: "Aš suprantu, kad tu nori šitos mašinos, ji labai graži. Ir aš tokios norėčiau", gali padaryti mažą stebuklą. Vaikas suvoks, kad jam nedraudžiama norėti ir pasijus tėvų suprastas", – patarė A.Kūrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai nereiškia, jog atžala nustos ašarojęs, tačiau veikiausiai nekeršys tėvams griūdamas ant žemės ar trypdamas kojomis. Pasakę, kad suprantate ir pateisinate vaiko norą, nes ir jums jis atrodo gražus, stojate į vaiko pusę. O tai jam labai svarbu.

Negalima drausti svajonių

Dažnai tėvai nesąmoningai linkę nugesinti vaiko svajones. Psichologė pateikė tokį pavyzdį: "Kaip reaguojate, kai jūsų vaikas pareiškia: "Noriu nusipirkti tanką. Noriu nuskristi į Kanarų salas atostogų"? Dažna tėvų reakcija: "Tai kvaila, nerealu, tokio noro mes negalime patenkinti."

REKLAMA

Tačiau į nerealius vaiko norus reaguodami suaugusiam žmogui priimtu būdu, tėvai dažniausiai nesuvokia, kad atima iš vaiko svajonę.

"Noras turėti tanką ar kokį kitą, mums atrodantį nerealų, daiktą, teisingai nukreiptas, vaikui suteikia puikų gyvenimišką impulsą siekti savo svajonės", – patikino A.Kūrienė. – Užuot "pakirpę" vaikui sparnus, tėvai galėtų jį paskatinti savo svajonės siekti – gerai mokytis ir būti pareigingam, nes tankistais tampa tik labai drausmingi ir narsūs vyrai. O kelionė į Kanarus bus ranka pasiekiama, jeigu jau dabar pradėsi taupyti pinigus."

Keletą savaičių, mėnesių ar net metų savo svajonę su tėvų pritarimu ir pagalba puoselėjantis vaikas gali tapti gero elgesio pavyzdžiu aplinkiniams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų