REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Nuosprendis: A. Breivikas – psichiškai sveikas, kalės 21 metus

Oslo teismas paskelbė galutinį nuosprendį žiaurias žudynes surengusiam teroristui Andersui Behringui Breivikui. Teroristas nuteistas 21 metų laisvės atėmimo bausme. A. Breivikas nuosprendžio neskųs.

Oslo teismas paskelbė galutinį nuosprendį žiaurias žudynes surengusiam teroristui Andersui Behringui Breivikui. Teroristas nuteistas 21 metų laisvės atėmimo bausme. A. Breivikas nuosprendžio neskųs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(11:25 val.) Teisėja patikslina, kad laisvės atėmimo bausmė A. Breivikui gali būti prailginta 5 metams, jei bus nuspręsta, kad jis kelia grėsmę visuomenei.

REKLAMA

(11:23 val.) A. Breiviko gynyba paskelbė, kad jų ginamasis nepateiks apeliacijos šiam nuosprendžiui.

(11:15 val.) Nuosprendis: A. Breivikas yra nuteistas 21 metų laisvės atėmimo bausme. Kas trejus metus bus įvertinama A. Breiviko būklę ir sprendžiama, ar jis kelia grėsmę visuomenei.

(11:11 val.) Teisėja paskelbė, kad A. Breivikas buvo sveiko proto ir suvokė savo veiksmus, kai 2011 metų liepą surengė savo kruvinus išpuolius.

(11:07 val.) A. Breivikas atrodo ramus ir susikaupęs, įdėmiai klauso teisėjos.

(11:01 val.) Teisėja pradėjo lemiamą A. Breiviko teismo posėdį. Policininkai nuėmė A. Breivikui antrankius, ir posėdis įsibėgėja.

REKLAMA
REKLAMA


(11:00 val.) A. Breivikas jau yra teismo salėje ir ramiai šnekučiuojasi su savo advokatais. Tiesioginę teismo posėdžio transliaciją galima stebėti čia.

(10:58 val.) Į teismo salę įžengia teisėjai.

(10:50 val.) Patvirtinta, kad A. Breivikas jau atvyko į Oslo teismą. Prie teismo rūmų susirinko šimtai žurnalistų ir fotografų. Prie rūmų plūsta žmonės.

____________________

Teismas gali skirti ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistui A. B. Breivikui 21 metų laisvės atėmimo bausmę su galimu pratęsimu arba priverstinį gydymą uždaroje psichiatrijos klinikoje, tikėtina, iki gyvos galvos. Pats teisiamasis ne kartą yra sakęs, kad sutinka atlikti bausmę kalėjime, ir, jeigu teismas pripažins jį nepakaltinamu, ketina apskųsti jo sprendimą. Pakartotinis bylos svarstymas tokiu atveju būtų pradėtas ne anksčiau kaip 2013 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad ir koks sprendimas būtų priimtas, A. B. Breivikas liks viename iš specialiai pritaikyto griežto apsaugos režimo Ilos kalėjimo blokų.

A. B. Breivikas praėjusių metų liepos 22 dieną per sprogimą Osle ir šaudymą Utiojos saloje nužudė 77 žmones bei sužeidė 242.

A. Breivikas teisme (nuotr. SCANPIX)A. Breivikas teisme (nuotr. SCANPIX)

A. Breivikui Norvegijoje rengiami trys ypatingojo režimo kalėjimai, kuriuose jis gali būti laikomas, jeigu teismas nuteis ekstremistą laisvės atėmimo bausme, penktadienį skelbia televizijos kompanija NRK.

„Trys kalėjimai – Ilos, Šieno ir Ringerikės – turi būti pasirengę jį priimti“, – sakė šalies Teisingumo ministerijos atstovas Andrealas Schulbergas. Ilos kalėjimas bus pagrindinė A. Breiviko kalinimo vieta, du kiti – rezerviniai. Oro erdvė virš jų bus uždaryta, vidaus saugumas sustiprintas.

A. Breiviko perkėlimas iš vienos kalinimo vietos į kitą gali tapti būtinas tuo atveju, jeigu iškiltų koks akivaizdus pavojus teroristo gyvybei, paaiškino A. Schulbergas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų