• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje yra viena rinkimų apygarda, kurioje apie Seimo nario kėdę svajojančio politiko likimą gali lemti užsienyje gyvenančių mūsų tautiečių balsai.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kokią įtaką užsienyje gyvenančių mūsų tautiečių balsai gali turėti rinkimų rezultatams, „Balsas.lt savaitė“ kalbėjosi su Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininku Zenonu Vaigausku.

REKLAMA

Balsuos ambasadose ir konsulatuose

–        Lietuvos piliečiai, rinkimų dieną esantys užsienyje, savo valią gali pareikšti mūsų šalies ambasadose ir konsulatuose. Kiek jų yra? Kaip jų balsai pasiekia Lietuvą?

–        Tokių vietų pasaulyje 2008 metais buvo 56, šiemet bus 52. Biuleteniai skaičiuojami ten pat – ambasadose ir konsulatuose. Vėliau informacija perduodama į Lietuvą. Vieną kartą, 1992 metais, bandyta siųsti vokus į Lietuvą, tačiau tai labai ilgai užtruko ir buvo daug painiavos.

REKLAMA
REKLAMA

Ambasadose ir konsulatuose gali balsuoti ne tik toje šalyje gyvenantys Lietuvos piliečiai, bet ir turistai. Visi užsienyje balsuojantys rinkėjai įtraukiami į pirmosios rinkimų apygardos sąrašus. Tos apygardos teritorijoje yra Lietuvos Seimas.

Jūreivių balsai atitenka Klaipėdai

–        Vieni jūreiviai dirba laivuose, plaukiojančiuose su Lietuvos vėliava, kiti – užsienio valstybių laivuose. Kokios jų galimybės dalyvauti rinkimuose?

–        Tie, kurie bus ne Lietuvos laivuose, bet balsavimo dienomis galės išlipti į krantą, turės galimybę balsuoti ten esančioje Lietuvos ambasadoje ar konsulate. Užsienio laive galimybės balsuoti nėra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tie jūreiviai, kurie dirba laivuose, plaukiojančiuose su Lietuvos vėliava, juose ir balsuoja. Suskaičiuotų balsų protokolai iš laivų keliauja į uostą, kuriame registruotas laivas. Kadangi turime vieną uostą, visi balsai patenka į vieną iš Klaipėdos rinkimų apygardų.

Karinė misija įtakos nedaro

–        Lietuvos kariai, rinkimų dieną tarnaujantys karinėje misijoje, taip pat balsuoja. Ar jų balsai gali daryti esminę įtaką kurios nors rinkimų apygardos rezultatams?

–        Mūsų karinėse misijose yra nedaug žmonių. Gauname ten esančių žmonių sąrašus ir išsiunčiame jiems biuletenius. Kiekvienas gauna tos apygardos, kurioje yra įrašytas į rinkėjų sąrašus, biuletenį.

REKLAMA

Jo balsas keliauja į tą rinkimų apylinkę, kurios rinkėjų sąraše yra įrašytas. Pavyzdžiui, balsai iš Afganistano atkeliaus į skirtingas Lietuvos rinkimų apygardas ir apylinkes.

Emigrantų įtaka – lemtinga?

–        Kokios įtakos rinkimų rezultatams gali turėti užsienyje balsuojančių rinkėjų balsai?

–        Jūreivių įtaka nedidelė, nes mūsų laivynas dabar gerokai sumažėjęs. Pavyzdžiui, 1992–1996 metais laivuose balsuodavo nuo 3 iki 4 tūkst. rinkėjų, o dabar liko keli šimtai balsuotojų.

REKLAMA

–   Tačiau ambasadose ir konsulatuose balsuojančių emigrantų nuomonė gali turėti lemiamą įtaką pirmosios apygardos rinkimų rezultatams?

–        Taip. Vidutiniškai rinkimų apygardoje yra apie 36 tūkst. rinkėjų, o pirmojoje apygardoje tradiciškai užsiregistruoja apie 18 tūkst. rinkėjų iš užsienio. Todėl šioje vienmandatėje rinkimų apygardoje užsienio balsai gali iš esmės pakoreguoti rinkimų rezultatus. Pavyzdžiui, 1992 metais kaip tik jų balsai nusvėrė kartelę kito kandidato naudai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

–        Daugiamandatėje apygardoje rinkimų rezultatus užsieniečių balsai taip pat gali iš esmės pakoreguoti?

–        Lietuvoje jau yra buvę, kai balsai pasiskirstė po lygiai ir Seimo nario mandato likimą nulėmė kandidatų amžius – vyresnis kandidatas buvo pripažintas išrinktu. Tokia jaunimo diskriminacija nepatiko Seimo nariams, todėl dabar įstatymas pakeistas. Žiūrima, kiek balsų kandidatai gavo pirmajame balsavimo rate. Jei ten jų buvo gauta po lygiai, metami burtai.

REKLAMA

–        Ar didelės įtakos rinkimų rezultatams turėtų tvarka, kai užsienyje gyvenantys šalies piliečiai balsuoja atskiroje rinkimų apygardoje?

–        Lietuvoje svarstoma galimybė įsteigti atskirą rinkimų apygardą, kurioje balsuotų tik užsienyje esantys Lietuvos piliečiai. Jeigu būtų nuspręsta eiti šiuo keliu, jie patys išsirinktų vieną Seimo narį.

Daugiamandatėje rinkimų apygardoje savi dėsningumai – kartais iki penkių procentų barjero trūksta labai nedaug balsų, o jie gali atnešti net keletą mandatų.

REKLAMA

–        Kokios įtakos rinkimų rezultatams galėtų turėti galimybė balsuoti internetu?

–        Tikėtina, kad atsiradus galimybei balsuoti internetu rinkimuose dalyvautų gerokai daugiau užsienyje gyvenančių mūsų tautiečių. Mes skaičiuojame, kad dabar maždaug tik kas 20-as užsiregistruoja balsuoti.

Kita vertus, kiekvienas balsas, nesvarbu – iš Lietuvos ar iš užsienio, – tam tikroje situacijoje gali tapti lemtingas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų