REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Ratžerso universiteto specialistai sukūrė išmaniesiems telefonams skirtą socialinę aplikaciją, kuri automatiškai pakeičia mobilaus įrenginio darbo režimą tuo atveju, jei jį turi žmogus, sėdintis už transporto priemonės vairo.

REKLAMA
REKLAMA

Statistika rodo, jog vairuotojo dėmesį blaškantys faktoriai, tarp jų ir mobilieji telefonai, yra viena iš labiausiai paplitusių avarijų priežasčių. Nuo 15 proc. iki 25 proc. įvairaus sunkumo nelaimingų atsitikimų kelyje (nuo smulkių transporto priemonių pažeidimų iki mirtinų atvejų) įvyksta dėl to, jog vairuotojas savo dėmesį nukreipė kažkur kitur.

REKLAMA

Naujausia aplikacija susieta su automobilio magnetolomis, kuriose įdiegtas „Bluetooth“ modulis. Išmanusis telefonas siunčia aukšto dažnio garso signalus bevieliu ryšiu, kuris atkuriamas per stereo aparatūros kolonėles kairėje ir dešinėje pusėje. Šie signalus fiksuoja išmaniajame telefone esantis mikrofonas ir, priklausomai nuo fiksacijos uždelstumo, sprendžiama, pas ką yra telefonas – pas keleivį ar vairuotoją.

Jei aplikacija nustato, jog išmaniuoju telefonu naudojasi žmogus už vairo, gali būti nustatyti tam tikri ribojimai, susiję su skambučiais ir tekstiniais pranešimais. Pavyzdžiui, programa, aktyvuos autoatsakiklį arba atjungs pranešimų sistema, kuri informuoja apie naujas SMS žinutes.

REKLAMA
REKLAMA

Tikimasi, jog aplikacija apribos blaškančių dėmesį faktorių įtaką ir leis padidinti eismo saugumą. Kol kas nauja programėlė skirta tik išmaniesiems telefonams su operacine sistema „Android“, tačiau ateityje ketinama sukurti modifikaciją ir „iPhone“.

Vis tik kritikai abejoja, ar transporto priemonių vairuotojai, turintys išmaniuosius telefonus, norės savanoriškai naudoti šią programą. Juo labiau, kad vairuotojas gali laikyti savo mobilų įrenginį smulkiem daiktams skirtoje nišoje, kuri yra automobilio viduryje: tokiu atveju nustatyti, kas būtent naudojasi telefonu, nepavyks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų