REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Europa dar neišsivadavo iš skolų krizės, optimizmo į rinkas įnešė įvykę Graikijos rinkimai ir euro zonos šalių nutarimas Ispanijai paskolinti iki 100 milijardų eurų. Ispanijos bankinei sistemai sugriūti nebūtų leidusi Europos Sąjunga, Europos centrinis bankas (ECB), Tarptautinis valiutos fondas, nuošalyje taip pat nebūtų pasilikusi ir JAV, Japonija, Kinija. ECB pažadėjo bet kokiomis priemonėmis užkirsti kelią euro žlugimui, tačiau kol kas ryžtingesnių veiksmų nepradėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Danske Capital“ fondų valdytojai rizikingoms turto klasėms optimistiškesnes prognozes pateikia atsargiai – šiuo metu jų grąžą nuspėti sunku.

REKLAMA

Situacija investavimui yra neapibrėžta ne tik Europoje, bet ir JAV bei besivystančiose rinkose. Dėl nestabilumo rizikingiausios turto klasės, tarkime, akcijos bei aukšto pajamingumo obligacijos šiuo metu yra pigios. Taigi, jei ekonomika kils, investicijos turėtų atsipirkti.

AAA reitingu įvertintų valstybių obligacijos šiuo metu yra labiausiai pervertinto turto sritis. Pavyzdžiui, Vokietijos penkerių metų laikotarpio obligacijos kasmet uždirba 0,4 proc., tai reiškia, kad didžiausias galimas pelnas yra 2 proc. per penkerius metus. Taigi, atsižvelgiant į infliaciją, šių obligacijų grąža yra neigiama.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijai – perspektyvos palankios

Gegužę ir liepos pradžioje naftos kainos biržose krito, tačiau šiuo metu vėl pradėjo kilti. Tiesa, naftos kainos yra vis dar mažesnės nei jos buvo prieš du mėnesius, panaši padėtis matyti ir akcijų rinkose. Todėl palankiai vertiname Rusijos regioną – šalis įstojo į Pasaulio prekybos organizaciją, akcijos šioje rinkoje yra pigios, be to, pozityviai žiūrime ir į naftos kainų tendencijas ilguoju laikotarpiu.

Vyriausybių obligacijų grąža nulinė

Vyriausybių obligacijų vertinimai ne tokie optimistiški – nesitikima, kad jos duos tikėtiną grąžą. Vokietijos ir kitų aukščiausiu reitingu įvertintų valstybių obligacijos artėja prie nulinės grąžos. Italija, Ispanija ir kitos „blogosios“ euro zonos šalys vis dar per daug rizikingos, tad nėra prasmės džiaugtis didele obligacijų grąža.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi liepą „Danske Capital“ įsigijo šiek tiek Italijos, Ispanijos ir Airijos obligacijų bei pardavė AAA reitingu įvertintų valstybių obligacijų. Tikimasi, kad vyriausybių obligacijos rodys prasčiausius rezultatus portfelyje ateinančius kelis mėnesius ar net metus, o metų pabaigoje jų grąža gali būti arti 0 proc.

Išsivysčiusių ir besivystančių šalių rinkų skirtumai

Kita vertus, pagal santykinius rodiklius, investavimui šiuo metu patraukliausios besivystančių šalių rinkos. Jų BVP augimas ilguoju laikotarpiu yra kur kas patrauklesnis investuotojams nei išsivysčiusių šalių. Besivystančių šalių kainos ir pelno vienai akcijai santykis – 9,4, o išsivysčiusių – 11,8.

Trumpalaikėje perspektyvoje mažėjanti infliacija leidžia besivystančių šalių centriniams bankams švelninti pinigų politiką. Visos didžiosios besivystančios šalys sumažino tarpbankines palūkanų normas.

Ville Kivipelto, „Danske Capital“ fondų valdytojas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų