REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2003 m. rugpjūtį, lygiai prieš 9-erius metus, Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) antžeminiais tinklais pradėjo siųsti skaitmeninės televizijos programas. 2003-iųjų vasarį Vilniaus TV bokšte įrengtas skaitmeninės antžeminės televizijos (DVB-T) siųstuvas buvo pirmas ne tik Lietuvoje, bet ir trijų Baltijos šalių (Latvijos, Lietuvos Estijos) regione, sakoma Telecentro pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Iš pradžių skaitmeninės antžeminės televizijos signalai pasiekdavo tik Vilniaus regiono gyventojus – 53-iuoju kanalu jie galėjo žiūrėti LNK ir LTV programas. 2006 m. Vilniaus TV bokšte pradėjo veikti dar trys DVB-T siųstuvai, 2007-aisiais tokie patys atsirado ir Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose.

REKLAMA

Šiuo metu skaitmeninės antžeminės televizijos signalus Telecentras siunčia iš 32-uose miestuose įrengtų siuntimo stočių, naudodamas 61 DVB-T siųstuvą. Dauguma nacionaliniu mastu transliuojamų TV programų yra dubliuojamos – siunčiamos tiek analoginiu, tiek ir skaitmeniniu formatu.

Skaitmeninė antžeminė televizija Lietuvoje nėra naujovė – jau keletą metų turime galimybę ją matyti ir didelė dalis gyventojų tuo naudojasi, jie nepajus jokių pokyčių po šių metų spalio 29-osios, kai išjungsime visus analoginės antžeminės televizijos siųstuvus“, – sako Telecentro generalinis direktorius Gediminas Stirbys.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, Telecentras diegia pačias pažangiausias ryšio technologijas, todėl jau dabar antžeminiais tinklais gali siųsti ne tik standartinės raiškos (SD), bet ir didelės raiškos (HD) ir net trimatės (3D) skaitmeninės televizijos programas, jeigu tokios būtų Lietuvoje kuriamos ir transliuojamos.

Užsienietiškos HD TV programos eteriu Lietuvoje siunčiamos jau keletą metų, tačiau pirmoji lietuviška HD TV programa buvo sukurta ir Telecentro tinklais perduota žiūrovams tik praėjusių metų gruodžio 31 dieną – tai buvo LNK šokių projekto „Kviečiu šokti“ finalinė laida.

Telecentras yra didžiausią radijo ir televizijos programų siuntimo patirtį turinti Lietuvos bendrovė. Šiuo metu ji eksploatuoja du skaitmeninės antžeminės televizijos tinklus, kuriais TV programos pasiekiamos daugiau nei 90 proc. Lietuvos gyventojų. Laimėjęs teisę naudoti papildomus 470 – 862 MHz radijo dažnius, Telecentras planuoja diegti dar vieną tinklą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų